• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

09.05.2019

07:41

REDOVNO ZASEDANJE! U manastiru Žiča danas počinje Sabor SPC

Društvo

REDOVNO ZASEDANJE! U manastiru Žiča danas počinje Sabor SPC

Podeli vest

U manastiru Žiča danas počinje redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora

Ovogodišnje zasedanja počinje u Žiči, prvom sedištu srpske arhiepiskopije, zbog jubileja - osam vekova autokefalnosti.

Sabor će započeti svetom arhijerejskom Liturgijom i činom Priziva Svetog Duha u hramu Vaznesenja Hristovog u manastiru Žiči, gde će u popodnevnim časovima početi radni deo zasedanja koji će se nastaviti i narednog dana, saopštila je TV Hram.

Zasedanje će biti nastavljeno 11. maja u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Patrijarh Irinej stigao je juče u manastir Žiča zajedno sa arhijerejima SPC gde ih je dočekao Episkop žički Justin.

Kosovo i Metohija i Ukrajina biće glavne teme redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, piše Politika.

Iako se dnevni red Sabora utvrđuje tek kada počne, "Politika" nezvanično saznaje u vrhu SPC da će se o pojedinim temama najverovatnije raspravljati, jer je zbog njihovog značaja važno da se o njima izjasni najviše crkveno telo. Tako će srpski arhijereji na Saboru razgovarati o situaciji na KiM i crkvenoj krizi u Ukrajini. 

O KiM se govorilo i na prošlogodišnjem majskom zasedanju, ali i na vanrednom zasedanju u novembru. Nije isključeno da će arhijereji ponovo formulisati stav o tom važnom i bolnom pitanju, kao što bi slično mogli da učine i sa crkvenom krizom u Ukrajini.

Nezvanično, u vezi sa KiM, Srpska pravoslavna crkva neće menjati svoj viševekovni stav i potvrdiće ranije iznete stavove Sabora.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija