• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

05.06.2019

14:04

POPLAVE OSTAVILE PUSTOŠ, ŠTETA 25.000.000 EVRA! Srbija se bori sa katastrofalnom vodenom stihijom, četiri opštine najviše stradale

Društvo

POPLAVE OSTAVILE PUSTOŠ, ŠTETA 25.000.000 EVRA! Srbija se bori sa katastrofalnom vodenom stihijom, četiri opštine najviše stradale

Podeli vest

U Kraljevu, Trsteniku, Kniću i Lučanima pod vodom 769 kuća, oštećeno i prekinuto 160 puteva, urušen 51 most, poplavljeno više od 3.000 hektara njiva

Stravične poplave koje su ovih dana pogodile Srbiju, ostavile su za sobom pravu pustoš i napravile štetu koja, prema prvim procenama nadležnih, iznosi 25 miliona evra! Samo u četiri najpogođenije opštine - Kraljevu, Trsteniku, Kniću i Lučanima (Dragačevu) pod vodom je 769 kuća, oštećeno i prekinuto 160 puteva, urušen 51 most, a poplavljeno je više od 3.000 hektara njiva.

U nekim mestima šteta je veća, a prizori strašniji nego 2014. godine, kada su Srbiju zahvatile najveće poplave u novijoj istoriji. Da sve bude još crnje, kiša će do petka padati širom Srbije, pa su moguće nove poplave i još veće štete.

Sve propalo

Najgore je prošlo Kraljevo, gde je poplava napravila pravu kataklizmu. Oštetila je 434 objekta, uništila 20 putnih pravaca i srušila 16 mostova. Mesto Sirča, sa svojih 80 kuća i 150 žitelja, u potpunosti je odsečeno od sveta. Gradonačelnik Predrag Terzić rekao je za Informer da je situacija jako teška i da će šteta možda biti i duplo veća nego tokom poplava 2014. godine.
- Nakon onakvog ponedeljka, kada je palo 120 litara po metru kvadratnom, kiša je pala i dan kasnije i nanela novu štetu. Zbog toga je situacija jako teška u celoj opštini. Prema onome što zasad znamo, poplavljene su 434 kuće i drugi objekti, a najgora situacija je u mestu Sirča, koje je potpuno pod vodom. Tu nam vojska pomaže da napravimo most kako bi tim ljudima moglo da se priđe. Ne želim da prognoziram, ali šteta je ogromna, višemilionska, možda i duplo veća nego što je bila tokom onih velikih poplava 2014. godine - rekao nam je Terzić.

Foto: Press služba Opštine Trstenik

Ništa bolja situacija nije ni u opštini Knić, koja je juče izgledala kao posle nuklearne katastrofe. Kako kaže predsednik ove opštine Miroslav Nikolić, uništen je veliki broj kuća, mostova i puteva, ali i čak 1.500 hektara obradivog zemljišta, od kojeg živi ceo kraj.
- Situacija je izuzetno teška, pogotovo što kiša ne prestaje. Ugrožen je veliki broj mesta i nekako se trudimo da svima pomognemo. Zasad je poplavljeno 95 kuća, oštećeno i uništeno 15 mostova i čak 113 puteva ukupne dužine 350 kilometara. Uz sve to, nama je pod vodom 1.500 hektara obradivog zemljišta, a ovde svi ljudi od toga žive. Šteta će sigurno biti veća od one iz 2014, koja se meri milionima evra. I to vam pričam samo o šteti na putevima, mostovima, kućama, a šta će biti sa našim usevima? - očajan je Nikolić.

Ogromnu borbu sa vodenom stihijom vode i u Trsteniku, a zamenik predsednika ove opštine Ljubiša Marković ističe da je ugroženo mnogo sela, ali je najgora situacija u Selištu, koje je gotovo u potpunosti uništeno.
- U samom gradu nemamo problem, ali su okolna sela uništili bujični vodotokovi. Ubedljivo najgore je u Selištu, gde je sve pod vodom, uništeno je 90 kuća. Bukvalno ne može da se hoda selom, jer je voda preko kolena. Uz sve to nam zbog kiše koja ne prestaje preti i Morava, pa su poplavljeni i Dubnik, Počekovina i Odžaci. Baš je teško stanje, branimo se neprekidno sa svih strana, uništeni su i putevi i mostovi... - priča Marković.

(VIDEO) MILINKOVIĆI JEDVA SPASLI ŽIVE GLAVE U BUJICI! Kanap im spasao život!

RHMZ: Opasnost još traje

Hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković rekao je za Informer da će kiša padati i danas i sutra i da još uvek postoji opasnost za veliki broj reka i manjih potoka.
- Zbog padavina koje ne prestaju ponovo smo proglasili opasnost za vodotokove u onim opštinama koje su u ponedeljak bile plavljene. Tu pre svega mislim na reke Gružu, Lepenicu, Ibar, i manje vodotokove oko Čačka i Guče. Postoji rizik od novog talasa, ali ne ove veličine. Uz to, zbog kiše u Zapadnoj Srbiji vodostaj će porasti i na Kolubari, Jadru i Skrapežu, a upozorenje smo dali i za Pomoravlje, odnosno Ćupriju, Paraćin i Jagodinu. Na većim rekama, Savi i Dunavu ne bi trebalo da bude problema - ističe Vladiković.

Stradala Guča

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović kaže da je u ovoj opštini najgore prošla Guča, kao i okolna sela Viča, Turica, Puhovo, List i Đerač.
- Potopljeno je 150 kuća, iz kojih je evakuisano 450 ljudi, i uz to je stradalo i 500 hektara obradivog zemljišta, 20 mostova i više od 30 putnih pravaca. Što je najgore, kiša ponovo pada i moramo da budemo konstantno na oprezu. Svakako je najgore bilo u Guči, koja je gotovo cela poplavljena, u više od sto kuća je ušla voda i tamo je stanje jako teško. Ono što je sigurno jeste da ćemo, kada sve ovo prođe, imati višemilionsku štetu - procenjuje Dolović.

Nikola iz Adrana, skromni heroj sa slike koja je obišla Srbiju:
Pomagao sam ujaku da spasi krave

Foto: Facebook/Dobra zemlja

 

Slika čoveka golog do pojasa koji se probija kroz pola metra duboku vodu i izvlači kravu iz potopljenog dvorišta obišla je u ponedeljak Srbiju i postala simbol poslednjih poplava. Reč je o Nikoli Markoviću (35) iz sela Adrani, u zaseoku Šeovac, u blizini Kraljeva, mesta koje je preživelo pravu kataklizmu pošto se u njega za četiri sata slilo 120 litara kiše po kvadratnom metru.
Nikola kaže da je tog jutra kada je njegovo selo poplavljeno otrčao kod ujaka da spasava njegovu kuću od bujice koja je nosila sve pred sobom.
- Moja kuća nije mnogo oštećena, ali su mi javili da je kod ujaka sve pod vodom i da će mu se podaviti stoka. Otrčao sam kod njega i počeo da izvlačim krave kroz vodu duboku bar pola metra. Izvukli smo šta smo mogli, ali mu je voda ušla u kuću i nanela veliku štetu. Sve je uništeno, digao se parket, ne pomaže tu renoviranje, moraće da se seli - rekao je Marković za telegraf.rs

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija