SRBIJA ZAKONOM ZABRANJUJE ROŠTILJ NA ĆUMUR?! Dokazano KANCEROGEN, izaziva RAK debelog creva!

Tanjug

21:54 Društvo 6

J. M. | 15. 06. 2019.

SRBIJA ZAKONOM ZABRANJUJE ROŠTILJ NA ĆUMUR?! Dokazano KANCEROGEN, izaziva RAK debelog creva!

Skupštinski odbor za zdravlje razmatra inicijativu grupe lekara da se roštilj na ugalj zabrani u svim restoranima i "fast-fudovima". Utvrđeno je da se, kada mast sa mesa padne na ćumur, stvaraju opasna kancerogena jedinjenja

Roštilj na ćumur uskoro bi mogao da bude zabranjen u svim restoranima i "fast-fudovima" širom Srbije jer izaziva rak debelog creva! Ova inicijativa grupe lekara predvođenih dr Ivanom Nikolićem već je stigla u Odbor za zdravlje Skupštine Srbije, a razmatraće ga Ministarstvo zdravlja!

Činjenice

Posledice svakodnevne upotrebe roštilja sa uglja:
* stomačne tegobe
* dijareja
* trovanje
* kancer debelog creva i želuca

Sporne čestice u roštilju:

* dim
* heterociklični amini
(formiraju se kada je meso prepečeno na žaru)
* policiklični aromatični ugljeni hidrati
(stvaraju se prilikom kontakta masnoća sa mesa i uglja)

U inicijativi se kaže da je dokazano da se, kada mast sa mesa iscuri na ugalj, stvaraju izuzetno kancerogena jedinjenja, koja unošenjem u organizam izazivaju karcinom donjeg dela sistema organa za varenje. 

Preporuka, pa zabrana

Predsednik Skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu Darko Laketić potvrdio je za Informer da je predlog stigao u Skupštinu, da će biti ozbiljno razmotren i prihvaćen ako se dokaže da je tačan.

- Predlagač ove inicijative je u svojoj predstavci, koju je dostavio Odboru, naveo da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljeni hidrati, koji se stvaraju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ugalj. Stoga traži da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima i da se oni zamene električnim ili roštiljem na gas. Pregledali smo sve detalje njegove predstavke i ceo dopis poslali dalje na razmatranje Ministarstvu zdravlja, odnosno sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu - objašnjava dr Laketić i dodaje:

- Nakon detaljnog pregleda, bilo bi dobro da se prvo uradi celokupna analiza jedinjenja za koja se tvrdi da su kancerogena, a posebno amina. Oni jesu toksični, ali mora se proveriti da li su i u kolikoj meri uzročnik pojave tumora debelog creva. Da li su kancerogeni samo kod ekstremnog svakodnevnog unosa roštilja na ugalj ili ta opasnost postoji i prilikom prosečne konzumacije. Ukoliko inicijativa prođe sve komisije i organe, za početak se može očekivati preporuka ugostiteljskim objektima da ne koriste roštilj na ćumur, a zatim i zakonska zabrana - ističe naš sagovornik.

(VIDEO) PITALI SMO VAS! Da li biste letovali u Hrvatskoj posle učestalih napada na Srbe?

Struja je zdravija

Da roštilj sa uglja i te kako može biti koban po zdravlje ljudi i biti uzrok kancera creva ili želuca upozorava i nutricionista Jovana Srejić.

- Dokazano je da heterociklični amini i policiklični aromatični ugljeni hidrati imaju kancerogeno dejstvo i da su izuzetno štetni po zdravlje. Oni se proizvode prilikom pripreme mesa na ćumuru. Dok pečete meso, njegova masnoća kaplje na ugalj i pri visokoj temperaturi dolazi do reakcije koja ima kancerogeno dejstvo. Jedinjenja nastala tim procesom meso upija u sebe dok je na žici roštilja, a posle ga mi unosimo u organizam. To može biti uzrok mnogobrojnih zdravstvenih tegoba, a najteža je rak debelog creva - kaže Jovana Srejić.

Prema njenim rečima, spremanje mesa na električnom roštilju je neuporedivo zdravije.

- Takođe, savetujem da meso nikada ne prepečete, jer i to može biti veoma loše po zdravlje. I kada ga spremate, secite ga što tanje kako bi parčići bili što kraće na vatri - savetuje Srejićeva.

Čikarić: Opasan i roštiljski dim

Novak Đurović

Onkolog i predsednik društva za borbu protiv raka profesor dr Slobodan Čikarić takođe smatra da je roštilj na ćumur nezdrav, ali da je pored "problematičnih čestica" jednako opasan i sam dim.
- Kada raspalite roštilj, i on se onako zadimi, odmah dolazi do stvaranja kancerogenih agensa koji čestom upotrebom uništavaju zdravu ćeliju i pretvaraju je u malignu. Dim je sam po sebi opasan i toksičan, a zamislite tek kada uđe u meso koje se konzumira u hrani. Svakako ovu inicijativu ne treba zanemariti, već je lepo istražiti i ispitati - smatra dr Ćikarić.



Dimitrije

16.06.2019. 13:54

Ovde kažete da je predlog dala grupa lekara. Ko može da krši poslovnik skupštine (čl-150)? Da li svaki taj lekar vredi kao 10000 "običnih ljudi"? I dokle bre više tako? A gospodo lekari pre nego što bilo šta izjavite vratite hemiju kao predmet na medicini jer ovako nemate kredibilitet da raspravljate o biohemijskim procesima u ljudskom organizmu


Musa

16.06.2019. 15:34

Pa koj ce lud da jede cumur s ti opasni sastojci? Svi jedu ono sto ostane gore! Raznjici, cevapi, pljeskavica, bela pa dimljena pa ijaoooo ! Crevca!!! Doco, da ti malo pogledam u tu diplomu...


Saradžogla

16.06.2019. 16:59

Da zabrane ćumur?Ajde,bre!Da se samo nešto piše?Alo,bato,lekari su krali tek rođene bebe a bez griže savesti rekli roditeljima ... ETO,OMRLO!A država ćuti?Ko je porodio ženu taj je i ukrao bebu!Što ne kažu pravu istinu DA PIJEMO OBIČNE BOMBONE A NE LEKOVE?Zbog pogrešne dijagnoze puna su groblja po Srbiji!A TEK ŠTA JE KATASTROFA? ... Lekar donese pravilno mišljenje DA JE PREGLEDANI SPOSOBAN ZA POSAO KOJI RADI a polupijana socijalna radnica to poništi ?I ,,jede ,,se njeno?Znate li šta ministarstvi zdravlja kaže?MI SA TEM NEMAMO NIŠTA!



Milan

16.06.2019. 01:51

Проф. Чикарићу у његовим годинама опасна је и зелена салата а камо ли мастан роштиљ!!!Само не знбам зашто би га осталима забранио?


Cole5

16.06.2019. 09:39

videle zabe da se konji potkivaju pa i same digle noge da ih potkuju... pa tako i nasa grupa placenih lekara. voleo bih da nam ti isti objasne po cemu nije karcerogen plin u rostiljima na plin. hetrociklicni amini formiraju se i kad se meso prepece na elektricnom rostilu ili pak kad masnoca iz mesa dodje u dodir sa elektricnim grejacem i zapali se. vama novinarima predlazem da odradite sledece da te lekare koji to predlazu malo pratite i videcete da se prezderavaju u restoranima koji imaju rostilj na cumur.... na osnovu njihovog misljenja o ouglju ( cumuru koji se dobija od drveta ) u srbiji bi trebalo zabraniti svaku upotrebu uglja u termoelektranama jer dim koje one oslobode je kancerogen a sve radnike u rudnicima i termoelektranama na ugalj otpustiti i oterati u zatvor za zlocin trovanja naroda


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]