• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

06.09.2019

22:15 >> 22:17

BRUTALNA AMERIČKA PRETNJA SRBIMA U CRNOJ GORI! Svi koji ne glasaju za Mila su protiv nas, MORAJU BITI UNIŠTENI! Beograd i Moskva ovo ne smeju dozvoliti!

Društvo

BRUTALNA AMERIČKA PRETNJA SRBIMA U CRNOJ GORI! Svi koji ne glasaju za Mila su protiv nas, MORAJU BITI UNIŠTENI! Beograd i Moskva ovo ne smeju dozvoliti!

Podeli vest

Američki senator Lindzi Grem poručio je u Podgorici da snage koje su podrivale put Crne Gore u NATO moraju biti poražene na parlamentarnim izborima 2020. godine. Boraveći u Crnoj Gori na čelu delegacije Kongresa SAD, on je saopštio da će naredni izbori biti veliki test za Crnu Goru, te da će ih svet "sa pažnjom pratiti"

- Ako ti izbori dobro prođu, to će biti signal za EU i SAD da je u Crnoj Gori čvrsto uspostavljena demokratija. Snage koje žele da podrivaju napredak Crne Gore na njenom putu ka demokratiji i koje su podrivale napore ka njenom putu ka NATO, takođe su snage koje rade protiv nas. Važno je da ih porazimo ovdje, ne samo zbog budućnosti Crne Gore, već i zbog budućnosti celokupnog regiona", saopštio je Grem.

Zlokobna i drska poruka

Poruka američkog senatora, koji se u Podgorici u istom danu sastao sa predsednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, premijerom Duškom Markovićem, te predsednikom Milom Đukanovićem, čini se da je ipak naročito zlokobna po onaj dio crnogorskog društva i opozicije koji se protivio ulasku države u NATO.

Njima je, po svemu sudeći, poručeno da je glavni interes Amerike u Crnoj Gori da te snage nipošto i ni u kojoj varijanti na izborima ne mogu doći na vlast, kao i da će izbori 2020. godine pokazati da li će "demokratija u Crnoj Gori ostati zauvek".

Analitičar Boško Vukićević smatra da bi poruke koje je juče saopštio senator Južne Karoline u Crnoj Gori u bilo kojoj civilizovanoj zemlji predstavljale svojevrstan diplomatski skandal.

Sagovornik Sputnjika nema dilemu da pod "snagama koje su podrivale put Crne Gore u NATO" američki senator zasigurno podrazumijeva spoljni faktor - Rusku Federaciju, kao i unutrašnji - sve one entitete i pojedince u Crnoj Gori koji su se suprotstavljali uguravanju zemlje u NATO, ali je, kako dodaje, veoma čudno da jedna velika i moćna država kao što je SAD može slati u inostranstvo delegacije senatora, koji na ovako drzak i otvoren način prete ljudima koji drugačije misle.

- Međutim, reči senatora Grema, upućene domaćim protivnicima ulaska Crne Gore u NATO, mogu se protumačiti samo kao otvorena pretnja ljudima i organizacijama koje imaju drugačije mišljenje o bezbednosnom i spoljnopolitičkom kursu zemlje od njega - kaže Vukićević.

Nedostaje oštar protest

Naš sagovornik je mišljenja da bi, da je Crna Gora makar u izvesnoj meri demokratizovano društvo, osim institucionalnog reagovanja povodom izjave senatora Grema, obavezno bilo obraćanje i opozicionih stranaka.

- Tu ne mislim samo na one koje su se protivile ulasku Crne Gore u NATO, jer se njihova reakcija podrazumeva, već i na stranke takozvane građanske orijentacije. One bi morale reagovati kod ambasade SAD, čiji su inače česti gosti, i uputiti oštar protest zbog pretnji senatora Grema građanima Crne Gore. Ambasada SAD bi morala osuditi izjavu senatora Grema - kategoričan je Vukićević.

Za političkog analitičara Luku Radonjića posebno je sporan dio izjave senatora Grema u kom se kaže "da ćemo poraziti one koji potkopavaju napredak Crne Gore" i "snage koje rade protiv nas".

- Utisci povodom ove izjave, koja sadrži više tutorskog, a manje partnerskog odnosa, kreću se od zbunjenosti do zabrinutosti. Postavlja se pitanje na koga je Grem mislio kada je rekao „nas", na koga je mislio kada je kazao „oni", i na koncu, da li se direktno umiješao u političke kvalifikacije i otvoreno pružio podršku jednima, a prijetnju drugima - zapitao se Radonjić.

Za oružana rešenja

Sagovornik Sputnjika podsjeća da je u crnogorskoj javnosti senator Lindzi Grem uglavnom prepoznat kao zagovornik oružanih rešenja, kao što je slučaj sa Venecuelom i Madurom, pa ovaj analitičar strahuje da li je senator pod porukom „porazićemo" tražio kakvu analogiju sa Južnom Amerikom, ili ga je, pak, izraz „Montenegro", koji je, u vidu prezimena, veoma prisutan u Južnoj Americi, samo slučajno uputio na prijeteći rečnik.

Radonjić upozorava da ovakve poruke američkih zvaničnika, nažalost, osim otvorene podrške crnogorskim vlastima, prije svega upućuju da se u Vašingtonu i dalje insistira na konceptu kreiranja „lojalne opozicije" u Crnoj Gori, pa su utoliko ovakve izjave, prije svega, otvorena poruka opozicionarima da, ako žele vlast, moraju prigrliti atlantistički kurs.

- Sve je više mišljenja da određene zapadne administracije žele promjene, ali ne u vlasti, već u opoziciji, osobito u onom tradicionalističkom dijelu, za koji se vjeruje da je ideološki monolitno jak i još uvijek veoma snažan opozit režimu. Sve te dileme bilo bi korisno riješiti, jer potencijalno otvoreno svrstavanje stranog zvaničnika na jednu stranu, posebno uz takav rečnik, i potencijalnu prijetnju opoziciji, nikako ne pripada demokratskoj tradiciji, posebno ne ostavštini Tomasa Džefersona i drugih američkih političkih i filosofskih doajena - jasan je Radonjić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 4 godine

Ko glasa za mila je u saučesništvu NATO DECE UBICA.

sudija

pre 4 godine

Americka demokratija je zivot na ivici bjede.

Darko

pre 4 godine

Demokratija druže, na američki način. Postave švercera na celo države i upravljaju njime kako hoće. Zatim ti kažu da nato mora pobediti. E pa Srbijo evo ti znaka šta treba da radiš. Beži od ovih sto dalje možeš.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17