• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

09.09.2019

23:45

SVAKA ČAST! OGROMNO PRIZNANJE KLINIČKOM CENTRU SRBIJE! Najteže operacije aorte u Beogradu rade rutinski

Društvo

SVAKA ČAST! OGROMNO PRIZNANJE KLINIČKOM CENTRU SRBIJE! Najteže operacije aorte u Beogradu rade rutinski

Podeli vest

Beograd je posle Londona, Pariza, Milana, Padove i Mastrihta i zvanično postao evropski centar gde se uspešno obavljaju najteže operacije u hirurgiji, kaže prof. dr Lazar Davidović

Posle Londona, Pariza, Milana, Padove i Mastrihta, Beograd je i zvanično postao evropski centar gde se uspešno obavljaju najopasnije i najteže operacije u hirurgiji. Reč je o najrizičnijoj intervenciji kod proširenja (aneurizme) grudne i trbušne aorte, koja se radi u Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

- Dosad smo obavili više od 350 takvih operacija. Zahvaljujući prof. dr Robertu Gezu iz Milana, vodećem svetskom stručnjaku iz ove oblasti, naš rad je ocenjen kao vrhunski, pa smo danas rame uz rame sa drugih pet evropskih centara gde se ove operacije obavljaju rutinski - kaže profesor doktor Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju.

Deset

sati može trajati operacija grudne i trbušne aorte

Problemi

Aneurizme aorte spadaju u najveće hirurške probleme sa kojima se srpski hirurzi skoro svakodnevno susreću. Radi se o proširenjima koja obuhvataju dva najveća krvna suda u organizmu.

Foto: Informer DN

Prof. dr Lazar Davidović

- To su aneurizme koje istovremeno zahvataju i grudnu i trbušnu aortu. Operativno lečenje je kompleksno iz više razloga. Prvo, operacija zahteva istovremeno otvaranje grudnog koša i trbuha, što je samo po sebi veoma rizično. Tokom operacije pacijentu se privremeno prekida cirkulacija u kičmenoj moždini, trbušnim organima i nogama. Istovremeno, pacijenta moramo zaštititi od nedostatka krvi. Veštačkim krvnim sudom je potrebno zameniti najveći deo grudne i čitavu trbušnu aortu, a nakon toga pomenutim veštačkim krvnim sudom potrebno je spojiti arterije koje ishranjuju kičmenu moždinu, trbušne organe i noge - objašnjava prof. dr Davidović.

Simptomi

Bolovi u grudima, leđima, promuklost i hroničan kašalj mogu da ukažu da neko ima aneurizmu
Prof. dr Lazar Davidović

Pored adekvatne opreme, postupak zahteva angažovanje usko specijalizovanih profila hirurga, anesteziologa, transfuziologa, radiologa, kao i srednjeg medicinskog osoblja. Zato ova intervencija spada u one najteže i najrizičnije.

Oporavak

- Posle otvaranja grudi i stomaka uključuje se mašina za vantelesni krvotok, privremeno se iz funkcije isključi levo plućno krilo i posle toga se veštačkim krvnim sudom zameni sve što je bolesno. U njega se onda ugrađuju arterije koje ishranjuju kičmenu moždinu, jetru, slezinu, bubrege, creva... - objašnjava profesor Davidović.

Pacijentkinja Slađana Ivanović: Nisam se nadala da ću se brzo oporaviti

Foto: Informer DN

Slađana Ivanović (38) jedna je od poslednjih pacijenata koja je operisana zbog proširenja grudne i trbušne aorte u Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije. Znala je koliko je operacija opasna, a osam dana od intervencije lekari kažu da sve prolazi kako treba. Slađana se nada da će uskoro kući, gde je čeka troje dece.
- Dobro je, imam još bolove u predelu rane, glas se malo promenio, nadam se da će se povratiti. Nisam se nadala da ću ovako brzo da se oporavim - kaže Slađana.
Ona bi u narednih nekoliko dana trebalo da bude otpuštena na kućni oporavak. Na kontrolu će dolaziti jednom mesečno, a potom na godinu dana.

Sama operacija može potrajati i do deset sati. Onda počinje jedan složen postoperativni oporavak, koji traje po pet-šest dana. Profesor Davidović dodaje da proširenje grudne i trbušne aorte najčešće pogađa pacijente između 30 i 40 godina.

350

pacijenata dosad je operisano

- Bolovi u grudima, leđima, promuklost i hroničan kašalj mogu da ukažu da neko ima aneurizmu torakoabdominalne aorte - kaže profesor i Davidović i dodaje da se operativni zahvati ove vrste osim pacijentima iz Srbije izvode i kod pacijenata iz Crne Gore i Hrvatske.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17