• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.09.2019

18:55

DEVOJKA IZ SRCA ŠUMADIJE SVOJE SELO NE BI NIKAD MENJALA ZA GRAD!  JELENA SILNA, sama obrađuje 15 hektara  zemlje i gaji 30 grla stoke

Društvo

DEVOJKA IZ SRCA ŠUMADIJE SVOJE SELO NE BI NIKAD MENJALA ZA GRAD! JELENA SILNA, sama obrađuje 15 hektara zemlje i gaji 30 grla stoke

Podeli vest

Jelena Živković (20) iz sela Šume kod Topole za dve godine je ostala bez oca i majke. Sada sama brine o imanju. Život me je rano naterao da ojačam i da postanem stub kuće, kaže Jelena

Jelena Živković (20) iz sela Šume nadomak Topole devojka je za primer celoj Srbiji. Ona je sa nepunih 16 godina preuzela da vodi imanje od 15 hektara plodnih oranica, sa kojih ubira letinu i prehranjuje 30 grla krupne stoke. 

Foto: Informer DN

Predvodi "Oplenačku berbu"

Jelena konje jaše već 15 godina, a prvi put je sa svojim konjima otvorila poznatu manifestaciju u Topoli "Oplenačku berbu" pre sedam godina. Od tada, svake godine Jelena ponosno ide na čelu kolone sa svojom Ajšom u pratnji sestre i sa srpskom zastavom.

Kao dete je ostala bez oba roditelja. Prvo je izgubila oca. Mašina za baliranje sena mu je otkinula ruku, a već sutradan umro je u bolnici. Dve godine kasnije, majka se nije izborila sa tumorom. Jelena je ostala sama. Dve starije sestre ranije su otišle sa sela. Najstarija živi u Francuskoj, druga u selu Rajkovac kod Mladenovca.

Prerano odrasla

- U jednom trenutku ostala sam sama, čak i bez hrane. Morala sam da prodam jednu kobilu koju sam mnogo volela da bih prehranila životinje i sebe. Bio je to udarac za udarcem, teški dani... Ali sam sve preživela i sada sam mnogo ponosna na sebe - kaže Jelena.

Foto: Informer DN

Kobila Ajša - miljenica imanja

Miljenica na Jeleninom imanju je kobila Ajša. Nju je dobila od strica na poklon.
- Životinja oseća vašu ljubav, pažnju, negu, razume vaše reči, oseća vašu patnju i bol. Konji su nešto što mene ispunjava, to je ljubav koja ne može da se opiše. Kobilu Ajšu dobila sam od strica, kao i jedno tele. Od tog teleta je krenula da se stvara farma krava... Kobilu Ajšu sam naučila da legne, da se pozdravi, to je kao kad vaspitavate dete. To je ljubav i ona to oseća. Idemo na takmičenja, sajmove. Osvojila sam dosta nagrada, krotim i drugima konje. Mnogi muškarci na takmičenjima izgube od mene. Onoliko koliko joj date i posvetite pažnje i ljubavi, toliko će i ona vama vratiti. Ono što ja radim sa konjima, mnogi muškarci ne bi smeli, zato mi dečko često kaže: "To nije žena, to je čovek" - nasmejano kaže Jelena.

Iako je još mlada, preuzela je na sebe najteže poslove na imanju:

- Šta ću. To je moj život, ja sam srećna ovde, u svom selu, i ne bih ga menjala.

- Išla sam u školu, bila sam dete, ali mi nikada nije bilo teško da ustanem u pet sati da pomuzem kravu, očistim oko životinja, pa onda da trčim na časove. Sve sam to učila uz roditelje. Kad se vratim kući, pomagala sam majci kada se razbolela. Sestre su slale novac za lečenje jer ja nisam imala. Bolest je mamu brzo savladala, nije puno izdržala. Umrla je dve godine posle tate. Život me je rano naterao da ojačam i da postanem stub kuće. Shvatila sam da moram dalje, životinje moraju da jedu i piju, mora o njima neko da brine. Spremam im hranu za zimu. Preko leta su na ispaši sve dok ima trave. Ništa im ne nedostaje, a ljubavi imaju najviše... - kaže ova mlada devojka.

Foto: Informer DN

Tekst potpisa
Ne stidim se da radim

Volim ovaj posao, volim svoje životinje, volim selo, ne stidim se da radim                     Jelena Živković

Njena hrabrost i veliko srce ostavljaju bez daha. Osmeh na licu i pozitivan duh naterali bi mnoge da se postide kada kažu da nešto ne mogu i da im je teško. Jelena se ne žali, srećna je sa onim što ima, a ima i planove za budućnost.

Čist obraz

- Razmišljam da otvorim školu za terensko jahanje, da proširim farmu, da imam još konja i ovaca. Gajim romanovske ovce. Zadovoljna sam tom rasom. Najveća podrška su mi sestre, stric i dečko. Uvek mi priskoče u pomoć. Sama telim kravu, ali nije ni veterinar daleko. Teško je opstati na imanju, kravu moraš da osemeniš mnogo puta dok ne ostane steona. Ima troškova, ali se i zaradi. Volim ovaj posao, volim svoje životinje, volim selo, čist mi je obraz, ne stidim se da radim, tu sam gde sam, tu ostajem... - odlučna je ova mlada devojka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mikac123

pre 4 godine

svaka ti čast devojčice, mnogi bi trebali da ti pozavide pa čak i stariji. mnogo zdravlja u tvom zivotu ti zelim

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija