• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

14.11.2019

14:20

BESPLATNO ZA DECU! Senzori za merenje šećera u krvi o trošku RFZO

Društvo

BESPLATNO ZA DECU! Senzori za merenje šećera u krvi o trošku RFZO

Podeli vest

Od 1. januara naredne godine deca koja imaju dijabetes i koja su na insulinskoj terapiji, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiće senzore za merenje šećera u krvi, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar

To znači da mališani više neće morati da se bockaju više pita dnevno kako bi izmerili nivo šećera u krvi.

- Znate koliko je teško kada treba više puta dnevno da ubodete dete koje ima dve, tri godine. To je teško i za dete i za roditelje - rekao je predsednik Dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić na konferenciji za novinare posvećenoj Svetskom danu borbe protiv dijabetesa.

RODITELJI, OPREZ! SVAKI TREĆI ĐAK U PRVOM SREDNJE REDOVNO OVO RADI - JE L MOGUĆE?! Šokantno istraživanje Batuta

Foto: Shutterstock

Ministar zdravlja istakao je da je već doneta odluka da se od 1. januara naredne godine deca koja primaju insulinsku terapiju dobiju senzore za merenje šećera u krvi o trošku RFZO.

Aparat koji bez bockanja meri šećer u krvi zapravo ima dva dela - senzor koji se postavlja na nadlakticu ruke i čitač koji se prislanja na senzor i tako se čitaju podaci sa njega.

Procenjuje se da u Srbiji dijabetes ima oko 710.000 odraslog stanovništva. Bolest se sve češće javlja kod dece i adolescenata zbog epidemije gojaznosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Stevan

pre 4 godine

Odlicna vest za decu i roditelje i super sto ste je objavili.

Mirjana

pre 4 godine

A sta je sa odraslima koji su na 4 i vise doza insulina dnevno??? Slazem se i podrzavam da deca treba da dobiju senzore besplatno, ali zasto i odrasli ne bi dobili uz doplatu ??? Zasto???

Sladak život

pre 4 godine

Deca obolela od dijabetesa tip 1 koje je autoimuno oboljenje i na koje se odnosi ova odluka nisu dobila dijabetes zbog gojaznosti već prave razloge za to znaju doktori a o tome nećemo sada ovde. Za decu do 18 godina i njihove roditelje je ovo lepa vest i kada budu dobila senzore može se očekivati da im se život promeni na bolje. Dijabetes tip 2 je nešto sasvim drugo i on može nastati kao posledica gojaznosti. Nadležni su propustili priliku da reše ovo pitanje na pravi način jer su izostavili punoletne osobe koje su na terapiji insulinom od kojih mnoge upravljaju vozilima i pokušavaju da vode normalan život ali sa ovim prihodima u našoj zemlji su mnogi pred izborom jesti ili meriti šećer zato i nastaju zdravstveni problemi koji ih vode u invalidnost dijalizu, retinopatiju, amputacije, srčane udare.

Vesna

pre 4 godine

Slažem se i ja da deca treba da dobiju senzore. A šta je sa nama odraslima koji dobijamo isto više puta insulin ili smo na insulinskim pumpama,a ima i onih koji zbog dugog staza dijabetesa ne osećaju više hipo?

Biljana

pre 4 godine

Pretpostavljam da ce i nama odraslima koji imamo tip 1 vremenom dozvoliti. Drago mi je barem zbog ove dece. Stvarno je mucenje bosti se 15x dnevno. Ovo bi trebalo da se dozvoli i trudnicama.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija