• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Politika

27.01.2020

10:38

VELIKE PROMENE U ŠKOLAMA! Vraća se i jedan stari predmet! Evo šta se sve menja!

Društvo

VELIKE PROMENE U ŠKOLAMA! Vraća se i jedan stari predmet! Evo šta se sve menja!

Podeli vest

Ministar kaže da ove godine uvodimo odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju, a imaćemo i specijalizovane smerove u gimnazijama za razne tipove umetnosti.

Informatika postaje obavezan predmet od prvog razreda osnovne škole, a programiranje od trećeg razreda, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. U škole se vraća i plivanje.

On je rekao da se u škole vraćaju bazični sportovi, među kojima je i plivanje, jer će se bazeni u manjim mestima ubuduće graditi isključivo u školskom ambijentu.

- Specijalizovana odeljenja za sportiste, osim u prestoničkoj Sportskoj gimnaziji, postojaće u još pet gradova u Srbiji. Akreditaciju za međunarodnu maturu imaju tri srpske gimnazije za po jedno odeljenje - niška "Svetozar Marković" i 10. beogradska "Mihajlo Pupin", a od ranije i novosadska "Jovan Jovanović Zmaj" - naveo je ministar prosvete.

Foto: printscreen RTV Pink

Kaže da ove godine uvodimo odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju, a imaćemo i specijalizovane smerove u gimnazijama za razne tipove umetnosti.

- Iz umetničkih gimnazija đaci će moći da nastave školovanje na fakultetima, recimo, dramskih, muzičkih umetnosti, ali i političkih nauka - rekao je Šarčević.

- Idemo na razvoj kreativnih industrija od nivoa gimnazijskih odeljenja u kojima će se polagati opšta matura - kazao je on i dodao da u daljoj budućnosti možemo imati i ekonomske gimnazije.

Srednje medicinske, poljoprivredne i tehničke škole dobro funkcionišu, nećemo ih dirati, navodi ministar.

Na pitanje koliko će nastavnika dobiti rešenja za stalni posao u prvom krugu, kaže da će se prvo rešiti situacija sa najdužim stažom na određeno i u toj grupi za prvi krug se javilo oko 5.000 ljudi.

Za njih će konkurs biti raspisan do kraja meseca, kaže Šarčević, podsećajući da nije reč o zapošljavanju novih kadrova, nego onih koji čekaju 10, 15 i 19 godina i status im se menja s određenog na neodređeno radno vreme.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baki

pre 4 godine

Da li ce sportsko odeljenje gimnazije biti i u Leskovcu?

Mirka

pre 4 godine

Mislim da je preterivanje uvodjenje svih tih predmeta u nasem obrazovnom sistemu. Sto se tice plivanja slazem se sa tim tu se razvijaju sve grupe misica a verovatno bi se i broj gojazne dece smanjio. Kad sam ja bila ucenica strani jezik smo ucili od petog razreda ( engleski)sada se uci od prvog osnovne a od petog jos jedan strani jezik... na sve to da dodamo i informatiku i programiranje je previse. Nikad se vise nije " ucilo" a iz osnovne skole izlaze sa manjim znanjem nego starije generacije. Treba smanjiti gradivo da bude jasno i koncizno i da se insistira na citanju lektira i knjiga. Danas deca zavrse osnovnu skolu a da nisu procitala nijednu knjigu....

Smiljka

pre 4 godine

Uvedi u školu : istoriju ( ali pravu od početka ) A ne laži umesto istine. Deca treba da uče i ,, domaću radinost ili domaćinstvo, poljoprivredu....jer netreba svim decama u srbiji ,,programer,,.. od čega će onda svi živeti.. Zar će svi jesti GMO HRANU ???

NESA

pre 4 godine

Imam utisak da ministar gleda obrazovanje samo u Beogradu i kao da nije obilazio skole u Srbiji. Pa ljudi i danas ima skola koje imaju racunare stare 6-7 godina a o bazenima i da ne govorimo. Nijedna skola u Pomoravlju nema uslov da koristi bazen. Ja poznajem mnogo prosvetnih radnika koji tvrde da nisu obuceni za rad na racunaru a kamoli nesto vise. Samo im se servira neka obavezna administracija a niko ne vidi koliko se vremena posvecuje deci. Dali je neko izanalizirao koliko se vremena na casu posvecuje administraciji a koliko deci. Uciteljima se svaki dan naredjuje da MORAJU TO I TO DA URADE STO NEMA NIKAKVE VEZE SA NASTAVOM. Strasno. Rezultati na PISA testovima bice jos drasticno gore.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17