• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.Milanović

29.01.2020

23:45

SRPSKI VOĆARI OČAJNI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Topla zima bez snega uništiće voće u Srbiji

Društvo

SRPSKI VOĆARI OČAJNI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Topla zima bez snega uništiće voće u Srbiji

Podeli vest

Najmanje 50 odsto zasada voća u Srbiji biće uništeno ako uskoro ne padne sneg. Mraz bi mogao da dokusuri voćnjake ako voćke krenu ranije da cvetaju. Najugroženija stabla šljive, trešnje i kajsije

Topla zima bez snega uništiće zasade voća u Srbiji, a prve na udaru su kajsije, šljive i trešnje, upozoravaju stručnjaci!


Prema njihovim rečima, opasnost preti i od visokih temperatura za ovo doba godine, zbog kojih bi voćke mogle da procvetaju već u februaru. Ipak, kako meteorolozi najavljuju, tada se očekuje i zahlađenje i mraz, zbog čega bi celokupni voćnjaci mogli da budu opustošeni dok su još u cvetu. Voćari su očajni jer, kako tvrde, zbog svih ovih problema biće im uništena bar polovina zasada, a samim tim i prihodi će biti drastično smanjeni.

 

I grad uništio rod
 

Vojkan Tomić iz sela Miokovci u okolini Čačka kaže da će zima bez snega skupo da ga košta.

Đubrivo ne pomaže

Nedostatak snega i padavina loše utiče na useve, a pogotovu zato što đubrenje nije dovoljno efikasno
Radmila Koprivica, inženjer poljoprivrede

- Imam šest hektara kajsije i po hektar jabuke i šljive. Svakodnevno obilazim voćnjak, proveravam kakvi su pupoljci na granama i nadam se da će da padne sneg kako bi bar nešto rodilo. Kada smo pripremali ovogodišnji rod u avgustu i septembru, nije pala gotovo ni kap kiše i to je već bila propast. Sada nas je zima bez snega dokusurila. U decembru je trebalo da bacimo đubrivo, ali to nismo uradili jer nema nikakvog efekta. Bez kiše ili snega đubrivo će da propadne i neće stići do korena za prehranu - napominje Vojkan i dodaje:

- U 2018. godini grad je čak dva puta opustošio voćnjake, prošlo leto isto, a uz to je bila i suša. Kao da to nije dovoljno, sad imamo zimu bez padavina. Očajan sam jer će mi prinosi ove godine biti bar prepolovljeni, a moguće da će loše vreme uništiti i do 70 odsto roda. Ako se spoje ovakve tri zime, voćnjaci će mi biti potpuno uništeni. Sad i da padne sneg, kasno je, šteta je već učinjena - kaže Tomić.

Zahlađenje od 5. februara

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić napominje da u narednih sedam dana sigurno neće padati sneg.
- U narednih sedam dana biće veoma toplo za ovo doba godine, a snega i debelih minusa za sada nema na vidiku. Tek oko 5. februara moglo bi da dođe do zahlađenja, a čak bi mogao da padne i sneg. Ipak, i dalje ne znamo da li će pasti samo nekoliko centimetara koji će se brzo otopiti ili prava zima i debeli snežni pokrivač konačno stižu u Srbiju - kaže Đurić.

Promrzle stabljike
 

Da je sneg "zlata vredan" za voće u Srbiji potvrđuje i Jelenko Jadžić, koji na obroncima Zlatara već godinama uzgaja malinu.

- Ne pamtim da je snega bilo ovako malo ovih godina. Sneg je značajan jer, kada padne, svojom težinom štiti koren maline od promrzavanja. Već sada, pošto ima mraza, ali ne i snega, vidim da su pojedine stabljike promrzle. Najveća opasnost preti od toga što, ako se nastave ovako visoke temperature, voće bi moglo da procveta već u februaru. A u tom slučaju, ako stigne hladniji period i mraz, sve će promrznuti i neće biti šta da rodi i da se bere. To mi se desilo pre dve godine, pa mi je od tri hektara malina rodio samo jedan - objašnjava Jadžić.

Stručnjak za voćarstvo Radmila Koprivica kaže da je prvi problem napravila prošlogodišnja suša i to što su vreli dani potrajali sve do sredine oktobra.

- Nedostatak snega i padavina sada takođe loše utiče na useve, a pogotovu na to što đubrenje nije dovoljno efikasno s obzirom na to da nema vode koja će ga potisnuti u zemlju i dovesti do korena. Još uvek nije kasno, ako padne sneg, mislim da neće biti problema. Ipak, najveća opasnost tek preti. Ako krene cvetanje u februaru, a zatim dođe do pada temperature, pupoljci će biti uništeni. Prvo na udaru je koštunjavo voće jer ono prvo cveta, poput šljiva, kajsija i trešanja - kaže Koprivica.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Ни жита неће проћи боље...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija