• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mod.gov.rs

08.02.2020

14:02

MINISTAR VULIN: Novi radarski sistem velikog dometa na Zlatiboru do kraja godine!

Društvo

MINISTAR VULIN: Novi radarski sistem velikog dometa na Zlatiboru do kraja godine!

Podeli vest

Dvadeset godina nakon NATO agresije mi još uvek popravljamo svoje borbene i operativne sposobnosti i još uvek obnavljamo ono što je bilo uništeno kaKo bismo mogli da odgovorimo na sve izazove i sve zadatke, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin

. Ovde, na radarskom položaju Zlatibor mi radimo na obnovi naših sposobnosti, iako smo, naravno svih ovih godina bili u stanju da čuvamo vazdušni prostor i bezbednost i suverenitet naše zemlje, ali stvari moraju da se poprave i unaprede - dodao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas obišao jednu od jedinica vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u rejonu Zlatibora sa zamenikom komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadim generalom Željkom Bilićem.

ČUVENI VOJNI SAJT GLOBAL FIRE POWER: Srbija skočila 13 pozicija po vojnoj moći, NATO vedeta Crna Gora tek 123. od 138 zemalja!

Ministar odbrane je najavio da će do kraja godine, na radarskom položaju Zlatibor, biti postavljen novi radarski sistem velikog dometa.

 
- Moći ćemo daleko bolje i efikasnije da osmatramo svoje nebo i svoju teritoriju i da radimo ono za šta smo ovde zadejstvovani. Tokom NATO agresije, 126. brigade VOJIN dobila je Orden Narodnog heroja, ovo su heroji i njihovi naslednici, a na nama je da ih opremimo i omogućimo im da nastave da rade ono u čemu su najbolji - da čuvaju naše nebo i čuvaju našu zemlju. Do kraja godine, na radarskom položaju Zlatibor biće ponovo zadejstvovan radar velikog dometa i naša zemlja biće još sigurnija i još stabilnija - poručio je ministar Vulin.
 

Foto: mod.gov.rs

Nakon referisanja komandanta 126. brigade VOJIN pukovnika Aleksandra Dučića, ministar je obišao objekte za smeštaj radara i operativno-pokazivačku kabinu.
 
Komandir čete kapetan Milan Zdravković istakao je da je jedinica u neprekidnom operativnom radu u okviru stalno zadejstvovanih snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.
 
- Osim osnovnog zadatka, jedinica takođe vrši navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni, kao i pomoć vazduhoplovima kada je potrebno. Specifičnost ove jedinice je rad u složenim vremenskim uslovima - naglasio je kapetan Zdravković.
 

(VIDEO) SRBIJA SPREMA NOVO DOMAĆE OKLOPNO VOZILO, NE MOGU MU NIŠTA MINE, RAKETNI BACAČI... Ovo je mnogo brutalnije od Lazara...

Kada je reč o osposobljenosti jedinice, on ističe da je na visokom nivou, kao i da se intenzivno radi na obučavanju radarskih tehničara za uvođenje novog radarskog sistema.
 
Na radarskom položaju je i vodnik Vidomir Arsenijević, tehničar za računare u odeljenju automatizacije.
 
- Zadužen sam za održavanje radarsko-računarskih sredstava u okviru operativo-pokazivačke kabine u sastavu radarskog sistema. Trudimo se da tehnika bude 24 časa ispravna, 365 dana u godini, kao što i jeste -
naglasio je vodnik Arsenijević.

Foto: mod.gov.rs

Neprekidno osmatranje vazdušnog prostora u zoni odgovornosti, navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni, pružanje navigacijske pomoći vazduhoplovima i usmeravanje artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva na ciljeve u vazdušnom prostoru, samo su deo zadataka koje izvršavaju jedinice 126. brigade VOJIN.
 
Zona odgovornosti brigade je kompletan vazdušni prostor Republike Srbije, a podatke o situaciji u vazdušnom prostoru distribuira svim korisnicima u sistemu odbrane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Slobodan

pre 4 godine

Zasto radar ne na Kopaoniku gde je bio dok ga nisu sklonili?

VULIN: Logističke jedinice spremne za svaku potrebu vojske
Politika

VULIN: Logističke jedinice spremne za svaku potrebu vojske

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas jedno od skladišta Centralne logističke baze Vojske Srbije zajedno sa komandantom te jedinice brigadnim generalom Petrom Latkovićem, gde je nakon referisanja i obilaska skladišnih kapaciteta kazao da je priča o logistici i logističarima naše vojske neispričana priča iz 1999. godine

07.02.2020

16:35

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija