• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

01.02.2020

21:50

(VIDEO) SRBIJA SPREMA NOVO DOMAĆE OKLOPNO VOZILO, NE MOGU MU NIŠTA MINE, RAKETNI BACAČI... Ovo je mnogo brutalnije od  Lazara...

Politika

(VIDEO) SRBIJA SPREMA NOVO DOMAĆE OKLOPNO VOZILO, NE MOGU MU NIŠTA MINE, RAKETNI BACAČI... Ovo je mnogo brutalnije od Lazara...

Podeli vest

U fabrici FAP u Priboju u izradi je funkcionalni model novog domaćeg borbenog vozila koje po odlikama može da se svrsta u lake oklopne transpotere koji se u savremenoj terminologiji nazivaju MRAP vozila, piše portal Balkanska bezbednosna mreža

Reč je o transportnom vozilu velikih dimenzija čija balistička zaštita daje šanse posadi i ukrcanim vojnicima da prežive nailazak na minu ili dejstva iz zasede, uključujući ručne raketne bacače (MRAP - Mine resistant ambush protected).

Domaći projekat po uzoru na svetska rešenja biće izrađen na šasiji standardnog vojnog terenskog vozila a za te potrebe izabran je FAP 2228, formule 6x6 i nosivosti šest tona.

Taj kamion je takođe jedna od novina u naoružanju Vojske Srbije.

Njegov razvoj završen je 2013. godine kada je prototip predat na završne provere i dve godine kasnije potpisan je akt o usvajanju u naoružanje. Nulta serija predata je VS 2018. godine.

ŠTA NAKON MILA?! ZA OPORAVAK I VIDANJE RANA CRNA GORA MOŽE DA RAČUNA NA SRBIJU - SIGURNO, a ako ne i na Zapad, Bože moj, ima i drugih strana sveta!

Taj portal navodi da je predviđeno da novo vozilo bude zaštićeno čeličnim pločama koje mogu da obezbede prevoz ukrcanog odeljenja, u skladu sa karakteristikama MRAP vozila.

- Ta skraćenica je postala oznaka posebne kategorije borbenih vozila nastalih u SAD 2007. kada su za potrebe snaga angažovanih u ratu protiv terorizma u Avganistanu i Iraku naručena efikasna rešenja koja su trebala da povećaju šanse za preživljavanje vojnika u patrolama i zaštiti konvoja, baza i naseljaâ ¦ Na bazi terenskih vozila i komercijalnih kamiona projektovane su od SAD do Turske i Rusije desetine modela vozila MRAP - dodaje se.

Portal podseća da se u Srbiji u kategoriju MRAP vozila može svrstati prvi model Lazara 1 iz 2008. godine, koji nije ušao u naoružanje ali koji je poslužio kao osnova za aktuelni model koji polako stiže do jedinica VS.

PODGORICA OBJASNILA ZAŠTO KOPA KANAL NA GRANICI SA SRBIJOM, tvrdi da hoće da spreči nekontrolisan prelazak građana iz CG u Srbiju i obrnuto!

- Lazar 3 sada ulazi u naoružanje pešadijskih bataljona VS, ali za sada je izrađeno samo šest vozila 2016. koja su u 41. bataljonu i uskoro se očekuje sledećih šest vozila za 21. bataljon. Samo 12 vozila ekvivalent su jedne čete, a VS ima osam pešadijskih bataljona sa po tri čete. Čak ako se preoružanje predviđa samo za prioritetne jedinice razmeštene na jugu Srbije dinamika proizvodnje Lazara 3 veoma je niska - ocenjuje se u tekstu Balkanske bezbednosne mreže.

Dodaje se da su upravo vreme potrebno za izradu i cena možda neki od razloga zbog koga se razvoj domaćeg borbenog vozila sada vraća nazad na MRAP, koji može da se za manje para proizvede u većoj količini u saradnji klastera koji čine FAP, proizvođač šasije FAP 2228 i finalista i Zastava - Tervo zadužena za izradu balističkih ploča.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mm

pre 4 godine

I daj Boze da ih nabavimo sto vise da sto vise proizvodimo u poljoprivrednom sektoru, a ti njosra mars sa naseg portala. Bolje borbeni traktor nego ef 16 bez motora

Nikola

pre 4 godine

Bolje bi vama bilo da nabavite sanke da imate cime preko Alpa, kao i vasi dedovi. Brzo ste zaboravili da vam je Beograd bio glavni grad, duze od Zagreba, svaki put kad bi krenuli na Srbiju. A Srbima Zagreb nikad nije niti ce biti glavni grad.

Milo

pre 4 godine

Franjo.... vi se srba bojite...ovako i onako, Gledaj u svoje dvorište već jednom..!

Wrctelstra

pre 4 godine

Bolje da hrvatski upucenici I hrvatsko pucanstvo nabavi camce, kao sto ih koristise 92 tijekom bjezanije iz bosanske krajine, trebace im opet

Saradžogla

pre 4 godine

Srbine,bato,kada si tamo krenuo da ,,balvan revolucijom'' gradiš nešto nisi mislio da tvoj saplemenik ima ogromnu zaštitu?Nisi znao da ni od Srbije nećeš imati pomoć?Da ste smatrali da je Hrvatska vaša država danas bi ste ,,bili u Evropi''!A Srbija bi vam i dalje bila postojbina odakle su vam pradedovi pobegli da se ne bore protiv turaka!

Saradžogla

pre 4 godine

Превод ... Боље да набавите тракторе!Треба ће вам! ... Frano,da ti slobodno pišeš na tvom hrvatskom jeziku a koga znaju ovde u Srbiji čak i deca od dve godine!A mi starci verglamo hrvatski u Srbiji kao da nam je maternji i taternji.Vidiš,bato,da ti naše novine objave komentar čak ako je i uvredljiv dok hrvatske novine ZABRANJUJU komentare iz Srbije.PS.Vi ste ratovali tamo sa onima koje su odavde predvodili srbi iz Hrvatske,Bosne i crnogorca Miloševića.Mi srbi iz Srbije smo ih kukavički trpeli .Da smo se mi iz Srbije pitali sa Hrvatskom bi se rastali uz muziku i veselje. Ne bi nas posvađao mađar Francika Tuđman.

MilosObilic1389

pre 4 godine

...да била је то храбра борба хрватских тенкова и српских (избегличких !) трактора...То је "част " храбре хрватске војске...Иживљавање са голоруким српским народом... Уз бомбардовање (оно додатно-"херојско"!) хрватском авијацијом...- по цивилима...Женама , старцима и деци... Хвала ти Боже што нисам Хрват...!! Што живим по твојим назорима части и достојанства...Јер да сам Хрват и да изађем пред ТВОЈЕ ЛИЦЕ, од срамоте ... - морао бих се убити ту пред Тобом...

Šuplja priča

pre 4 godine

Kakve gluposti i obmane za 12 godina napravljeno 6 lazara i možda bude još šest što znači da sigurno nema ništa od toga ,vojska gladuje a oficiri napuštaju vojsku da bi radili kao kamjondjije vojska u rasulu bre ,daj bože da ne udari neko ,pa crnogorci bi nas zgazili za par dana

Fat Cat

pre 4 godine

Ti bolesniče bolje nabavi lekove i počni da se lečiš - trebaće ti, a koliko vidim, hospitalizacija ti je već sad neophodna.

Tof

pre 4 godine

Imali ste srece sto Srbija nije usla u rat så vama på ste ono malo bede proterali a slavite kao da ste pobedili silnu vojsku.Vremena se menjaju, Srbija se budi,a narod je jedinstven gde god bio.

Nenad

pre 4 godine

Hahaaa plus top secret plus rakovica nemojte otkriti samo koliko ima bdzina hahaà sjj smesni ate cak bolji od mister bina

Vns

pre 4 godine

Bolje da se ulaže u zdravstvo....da li se to spremamo za nove ratove? A ovi napaljeni što komentarišu,zamisle malo....da li su spremni da šalju svoju decu u borbe? Lako je komentarisati,a kada zagusti....nigde vas nema...

PANTELIJA

pre 4 godine

ОБИЧНА ОКЛОПЉЕНА КАМИОНЧИНА, НИШТА СПЕКТАКУЛАРНО...

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija