• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS/Blic

17.02.2020

13:01

METEOROLOG KONAČNO OTKRIO ZAŠTO OVE GODINE NIJE BILO SNEGA! A onda najavio vreme do kraja marta - JE L OVO MOGUĆE?!

Društvo

METEOROLOG KONAČNO OTKRIO ZAŠTO OVE GODINE NIJE BILO SNEGA! A onda najavio vreme do kraja marta - JE L OVO MOGUĆE?!

Podeli vest

Snega u Beogradu ni za grudvu – ovako bi u najkraćem mogla da se opiše ova zima. U glavnom gradu i nižim predelima sneg je pao samo jednom i nije se zadržao. U RHMZ-u kažu da se nikada u istoriji nije dogodila slična situacija.

Beograđani su tokom ove zime sneg videli na svega nekoliko sati. Tog 28. decembra 2019. godine jedini put su se zabeleli krovovi u Beogradu, ali se sneg nije zadržao.

Dežurni meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj rekao je za RTS da se nikada do sada nije zabeležena zima poput ove.

I na Vračaru je, kako kaže, uvek bilo bar centimetar-dva snega, a ove godine – ništa.

Objašnjava da je uzrok tome uticaj dosta toplijeg vazduha sa Mediterana.

"Cikloni stalno odlaze na sever i zapad Evrope. Kada dođu kod nas, uticaj dosta toplijeg vazduha sa Mediterana dovodi do naoblačenja praćenog kišom u nižem predelima", ukazuje Sovilj.

Hoće li biti snega 

Sovilj navodi da se do kraja februara i marta ne može se očekivati sneg u nižim predelima.

Foto: printscreen accuweather

 

"Neće biti promena, Balkan je i dalje pod uticajem toplog vazduha sa Mediteranona, cikloni odlaze u zapadnu i severnu Evropu, vrlo je mala verovatnaća za ozbiljnije padavine", napominje meteorolog.

Sezonska prognoza vremena RHMZ-a pokazuje da će temperature u martu biti iznad višgodišnjeg proseka, sa prosečnom temperaturom oko 14 stepeni.

Prognoza za naredne dane 
Tokom narednih nekoliko dana biće uglavnom suvo, oblačno ali bez padavina. Maksimalne dnevne temperature biće oko 11-12 stepeni.

Moguća je kiša u sredu uveče i tokom noći, kao i u četvrtak popodne. 

Prema prognozama, tempetarura će do subote biti do 10 stepeni.

Prognoza do kraja meseca

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će se prolećno vreme Srbiji zadržati i sledeće nedelje, a najverovatnije i naredne. Prave zime nema bez snega, a Đurić kaže da u nižim predelima belog pokrivača neće biti do kraja ovog meseca.

Foto: tvin.rs/Čedomir Milojević

- U ponedeljak će biti slično vreme kao i za vikend. Jutro će biti prohladno, u dolinama i kotlinama moguća je magla, a ponegde i mraz. U toku dana će temperature biti još više nego za vikend, pa će maksimalne dnevne temperature biti od 14 do čak 20 stepeni, a u Beogradu do 17. Ipak, u Timočkoj i Negotinskoj krajini očekuje se magla i nešto hladnije vreme nego u ostatku zemlje, pa će tamo najviše temperature biti između 10 i 12 stepeni - kaže Đurić.

Prvi naredni pad temperature

- U utorak nas očekuje nešto svežije vreme jer će duvati severozapadni vetar koji će spustiti temperaturu. Tako će na severozapadu zemlje maksimalna temperatura biti 11, a na jugoistoku 17 stepeni - detaljno objašnjava Đurić.

Ovaj meteorolog smatra da će od sredine nedelje očekuje manji pad temperature i promena vremena, ali od kraja nedelje vremenski uslovi će ponovo nalikovati prolećnim.

Foto: Beta

- U sredu tokom dana neće biti padavina, a temperature će se kretati od 10 do 14 stepeni. Međutim, u toku večeri će početi da duva severozapadni vetar, a u toku noći će se naoblačiti u većem delu Srbije. To naoblačenje će nam u toku noću doneti kišu, a na planinama sneg. U četvrtak će biti oblačo vreme sa mogućom kišom i snegom na planinama. Takođe se očekuje umereno do jak vetar koji će dodatno spustiti temperature koje će biti od 6 do 10 stepeni - kazao nam je Đurić.

Kako objašnjava, prvo se na severozapadu zemlje očekuje razvedravanje, a onda poslepodne i u ostatku zemlje.

- Postoji i mogućnost da će se tada stvoriti uslovi za susnežicu na istoku i jugoistoku Srbije. To će biti moguće tek na nadmorskim visinama iznad 500 metara i tada neće biti zadržavanja snega - kaže Đurić.

Od petka vreme će se stabilizovati, a temperature će rasti, najavljuje ovaj meteorolog.

- Petak će biti bez padavina, smenjivanje će se sunce i oblaci, a temperatura će ići do 10 stepeni. Za vikend nas očekuje porast temperature i prolećno vreme kakvo će se najverovatnije zadržati i tokom one tamo nedelje - zaključuje Đurić.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

A jel to isti onaj meterolog koji je u jesen predviđao neviđeni minus sa tempeeatutama od minus 25 tokom ove zime?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17