• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

17.03.2020

08:44

NA MUCI SE POZNAJE PRIJATELJ KAD JE TEŠKO, TU SU BRAĆA KINEZI - SI NAM ŠALJE MILIONSKU POMOĆ! Iz Kine nam već isporučeni testovi za virus, uskoro stižu respiratori, ali i najbolji lekari

Društvo

NA MUCI SE POZNAJE PRIJATELJ KAD JE TEŠKO, TU SU BRAĆA KINEZI - SI NAM ŠALJE MILIONSKU POMOĆ! Iz Kine nam već isporučeni testovi za virus, uskoro stižu respiratori, ali i najbolji lekari

Podeli vest

Apel predsednika Vučića naišao na veliku pažnju u Kini, čiji građani masovno traže da se pomogne 'braći Srbima'. Dok Kina pomaže Srbiju, EU zabranila da nam se proda čak i jedna jedina maska!

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping naložio je da se Srbiji hitno isporuči milionski vredna medicinska oprema za borbu protiv koronavirusa! U našu zemlju već su došli specijalni testovi za virus, a uskoro, kako saznajemo, stižu i respiratori, ali i ekipe najboljih kineskih lekara koji imaju velikog iskustva u borbi sa opakom bolešću.
 

Hvala bratu Siju

Hvala našoj kineskoj braći i predsedniku Siju, bratu i prijatelju Srbije
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije


I dok nam Kina bratski, nesebično pomaže, Evropska unija je posebnom uredbom zabranila da se našoj zemlji proda i jedna jedina maska ili bilo kakva medicinska oprema! Takođe, EU je juče građanima Srbije zabranila da u narednih 30 dana uopšte uđu na njenu teritoriju!


Braća i prijatelji


Kineska pomoć Srbiji usledila je neposredno posle apela predsednika Vučića, koji je u nedelju uveče, prilikom proglašenja vanrednog stanja, pozvao u pomoć 'bratsku i prijateljsku Kinu'. Ovaj Vučićev apel naišao je na veliku pažnju u Kini, čiji građani na društvenim mrežama masovno od svoje vlade traže da pomogne 'braći Srbima'.

 

 


Na beogradski Aerodrom 'Nikola Tesla' preksinoć je iz Kine stigla prva donacija testova za detektovanje smrtonosnog virusa, a ove nedelje iz Pekinga će nam poslati i pet miliona zaštitnih maski. Pored toga, stići će nam i novi respiratori, ali i najbolji kineski lekari koji su u svojoj zemlji već pobedili koronavirus. Oni će svojim znanjem i iskustvom bitno pomoći našem medicinskom osoblju da se izbori sa zarazom.


Testovi koji su već dopremljeni u našu zemlju donacija su kineske humanitarne organizacije "Mamut fondejšen", koja se bavi istraživanjem genetskog inženjeringa za javno dobro. Premijerka Ana Brnabić izrazila je veliku zahvalnost kineskim prijateljima na ovoj donaciji.


- U Srbiju je stigla prva pomoć iz Kine - testovi za detekciju virusa korona. To je urađeno u koordinaciji kineske ambasade u Beogradu i Vlade Srbije, uz ogromnu pomoć predsednika Vučića. Velika zahvalnost svima na pomoći u ime svih građana - rekla je premijerka i dodala da se mogu očekivati i nove donacije.

Kineska nacionalna televizija: Pomozimo Srbiji!

Deo konferencije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić objavio vanredno stanje, u kojem je rekao da će se za pomoć obratiti Kini i predsedniku Siju Đinpingu, emitovan je na kineskoj televiziji i na društvenoj mreži Veibo i naišao je na veliki broj pozitivnih i emotivnih reakcija.
- "Pomozimo Srbiji", "Moramo da im pomognemo", "Naravno da ćemo vam pomoći", "Mi smo prava braća", "Mi smo prijatelji" - samo su neki od komentara u kineskim medijima.

 


Na pomoći se kineskom lideru zahvalio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
- Hvala našoj kineskoj braći i predsedniku Siju, bratu i prijatelju Srbije - poručio je predsednik Vučić na Instagramu.
On je prethodno kineskom predsedniku Siju Đinpingu uputio pismo u kom ga moli za pomoć Srbiji.
- Verujem u prijatelja i brata Si Đinpinga i kinesku pomoć. Jedina zemlja koja može da nam pomogne tokom epidemije koronavirusa je Kina. Kupili smo pet miliona maski od Kine da bismo mogli da premostimo deset dana, koje će stići za neki dan, slaćemo avion po njih. U postupku smo nabavke novih respiratora od naše kineske braće... - rekao je Vučić.

Moj ugao - RATKO DMITROVIĆ, novinar


Bilo bi dobro da se ne utrkujemo prenoseći savete raznih Evropljana o tome kako savladati koronavirus. Slušajmo one koji su ga zaista savladali - Kineze.


Šef srpske države rekao je i da će Srbija umeti da se 'zahvali EU' za to što nas je ostavila na cedilu kad je bilo najteže (vidi tekst sa strane).
- Kada su im bile potrebne srpske pare, tada je bilo pritisaka iz Brisela da menjamo tendere da bi nam samo evropske države dobijale poslove. A sada kada je muka i kad je teško, tada srpske pare ne pomažu. Hvala im mnogo, a verujte da ću znati da im 'zahvalim' na tome... - rekao je Vučić ironično komentarišući odluku EU da zabrani prodaju medicinske opreme van svoje teritorije.

HVALA, BRAĆO KINEZI! Stigla prva pomoć iz Kine - TESTOVI ZA KORONAVIRUS!

 

Evropsko licemerje


Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe za Informer da se u nevolji poznaju prijatelji.
- Vidi se da, kada naiđu krize ovog tipa kao što je koronavirus, do koje mere dolazi do izražaja interes i sebičnost. Pored svih velikih priča o solidarnosti i evropskoj perspektivi Srbije, ovaj nivo nesolidarnosti sve stavlja pod znak pitanja. S druge strane, Kina se po ko zna koji put pokazala kao iskreni prijatelj Srbije i niko nema pravo da nam zameri što se oslanjamo na Kinu i Rusiju. Oni se uvek u kriznim situacijama pokazuju kao pravi prijatelji - završava Milivojević.
 

I Putin šalje pomoć

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov obećao je juče u razgovoru sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem da će Rusija pomoći Srbiji u borbi protiv koronavirusa.
- Lavrova sam informisao o merama koje Srbija preduzima na suzbijanju posledica pandemije i zamolio ga za pomoć u nabavci dodatne medicinske opreme koja bi bila neophodna u slučaju naglog porasta broja obolelih u Srbiji. Lavrov je obećao da će Rusija pomoći Srbiji i poželeo bratskom srpskom narodu i njegovom rukovodstvu da što brže pobede opaku bolest - naveo je Dačić, a preneo MSP.

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Net

pre 4 godine

Hrvati imaju 65 zaraženih ali i već 5 ozdravljenja, 4 muškarca i 1 žena... Dobre vijesti iz Rijeke: 'Pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom je izliječen. 'Zagrebačka firma radi najbolje maske koje se mogu oprati i koristiti do 50 puta... PERIVE MASKE IZ URIHA Dnevno naprave 10.000 maski, a materijala je još za pola milijuna

Milan

pre 4 godine

Godinama kao firma muku mucimo prilikom pokusaja da u Srbiju uvezemo uredjaje i opremu iz NR Kine, pocev od stomatoloskih uredjaja, eliktricnih automobila, solarne opreme i slicno. Glavni i osnovni problem EU na sve nacine pokusava svojim propisima da zaustavi uvoz iz NR KIne, a u isto vreme njihovi proizvodi sadrze 60-80 % kineskih komponenti. Postoje cak i uredjaji koji su 100% proizvedeni u Kini i na kojima samo ime Nemacko, primer ( MK DENT Germany). Nasa drzava uporno kopira EU propise, pa tako najveci svetski proizvodjaci elektricnih automobila nisu u mogucnosti da iste prodaju na trziste Srbije, za registraciju ovih vozila potreban je sartifikat koje izdaje unija. Cene kineskih automobila su od 5000-20000 eura, racunica EU je jednostavna stite svoje proizvodjace a nas narod kupuje njihov otpad. Mozda je ovo trenutak da pocnemo da razmisljamo o sebi i stitimo svoje interese, kao sto sada sve clanice EU sebicno gledaju svoje interese. A kad korona prodje mozda unija i nece postojati bar po onom sto misle italijani, danci, madjari i neki drugi. Ovo sto sam napisa nije dezinformacija, za sve posedujem dokaze i snosim punu odgovornost.

Tebra

pre 4 godine

Samo nemoj sa kinezima da me bratime. Dosta mi je brace iz Rusije. A kad AV govori o kinezima kao braci neka govori u svoje ime i neka ih naziva svojom bracom a ne nasom. Meni kinezi ni sada ni za milion godina nece biti bilo kakva braca samo zato sto su mi poslali maske i svasta nesto jos uz to.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17