• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.03.2020

18:23 >> 18:32

(VIDEO) HRANA, LEKOVI, ALI I JEDNA NEOBIČNA STVAR! ANA BRNABIĆ OTKRILA ŠTA SU PENZIONERI DANAS NAJVIŠE TRAŽILI OD VOLONTERA KOJI SU IM POMAGALI!

Društvo

(VIDEO) HRANA, LEKOVI, ALI I JEDNA NEOBIČNA STVAR! ANA BRNABIĆ OTKRILA ŠTA SU PENZIONERI DANAS NAJVIŠE TRAŽILI OD VOLONTERA KOJI SU IM POMAGALI!

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se naciji nakon završene sednice Vlade Srbije i saopštila je najnovije informacije o borbi protiv koronavirusa u Srbiji

- Mi imamo ukupno 89 zaraženih, od toga je šest na respiratorima. Drago mi je što smo pooštrili mere, jer tek ulazimo u težak period - rekla je premijerka.

Ona je dodala da se mere danas bolje primenjuju.

- Želim da se zahvalim našim penzionerima i starijim sugrađanima, poštuju mere i danas je disciplina na zavidnom nivou. Konačno smo shvatili da smo svi zajedno na istom zadatku. Razumem da našim najstarijim sugrađanima ovo nije nimalo lako, mere su jako neprijatne, hvala im, jer su pokazali veliko poštovanje prema državi i sebi - naglasila je Brnabić.

Ona je danas obišla volonterski centar i proverila kakva je situacija.

- Mi trenutno na raspolaganju imamo oko 6000 volontera, mnogo im hvala. Pozivam i druge da se pridruže, moramo imati timove koji će se smenjivati. Imamo i oko 1700 volontera Crvenog krsta koji zajedno sa pripadnicima Sektora javne zaštite takođe pomažu. Najviše je pomoć tokom dana bila tražena za kupovinu namirnica, lekova, bacanje smeća, šetanje ljubimaca, ali takođe i za običan razgovor - rekla je premijerka.

PREMIJERKA SAOPŠTILA ALARMANTNE PODATKE: Dolaze nam zaraženi građani iz inostranstva - SLEDE JOŠ OŠTRIJE MERE! AKO ZARAZE NEKOG IDU NA ROBIJU! (VIDEO)

 

 

Ona je podvukla alarmantnu stvar.

- Ono što nas muči su naši povratnici iz stranih zemalja. I predsednik Srbije je apelovao, takođe i ja, ali danas opet imamo gužvu na granicama na Horgošu i Batrovcima. Od 14. marta u našu zemlju se vratilo oko 162 naša državljana iz stranih zemalja, a to je bilo pre ovih fotografija sada. Naši zaraženi građani iz inostranstva lekovima snižavaju temperaturu, izlaze iz tih zemalja, a mi ih ovde stavljamo u izolaciju i po potrebi ih hospitalizujemo. To je još jedan izazov sa kojim se suočavamo. Svako od vas zna bar jednu zemlju koja se vratila iz karantina. Patriotski bi bilo da su ostali u tim zemljama. Ne bi opteretili naš zdravstveni sistem bar. Za one koji prekrše meru od povratnika, Vlada Srbije obezbedila je tri posebna objekta u Vršcu, Požarevacu i Pirotu, a čuvaće ih pripadnici zatvorske straže. Za kršenje izolacije sledi od 1 do 8 godina zatvora - kaže premijerka.

Šta je najbitnije za potencijalne zaražene

- Osoba koja simptome, važno je da se ne kreće, da što više smanji kontakte, a bolnice moramo da rasteretimo i omogućimo pristup samo onima kojima je to potrebno - naglasila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

 

Premijerka je dodala da su dve osobe u Novom Sadu u veoma teškom stanju.

- 31 osoba je hospitalizovana na Infektivnoj klinici, a mi smo već krenuli da praznimo odeljenja na KBC Dragiša Mišović i pulmologiji. Broj pacijenata će rasti, a mi moramo da budemo spremni - objasnila je Brnabić.

Ona je iznela važnu informaciju.

- Nalog predsednika je da Srbija ima 10.000 ležajeva spremno, a mi u ovom trenutku imamo 6.000. Narednih dana ćemo obezbediti još 4.000. Zahvalnost i hotelijerima koji će nam pomoći - rekla je premijerka i dodaje:

- U ovom trenutku ne postoje posebne dozvole, volonteri, Centar za vanredne situacije i svi ostali će nam pomagati i informisati nas ukoliko postoje slučajevi koji moraju da izlaze napolje, a imaju preko 65 godina. To će biti izuzeci. Kada je život u pitanju, moramo poslušati sve savete - kaže Brnabić.

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija