• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.04.2020

16:01

EPIDEMIOLOG KON O BROJU ZARAŽENIH U SRBIJI: Da bi virus preživeo, on mora da pređe na drugog čoveka, ako to sprečimo, onda ćemo zaustaviti virus!

Društvo

EPIDEMIOLOG KON O BROJU ZARAŽENIH U SRBIJI: Da bi virus preživeo, on mora da pređe na drugog čoveka, ako to sprečimo, onda ćemo zaustaviti virus!

Podeli vest

Epidemiolog Predrag Kon tumačeći krivu zaraženih u Srbiji, istakao je da ona zavisi isključivo od samog virusa i od kontakata među ljudima.

"Danas imamo 160 potvrđenih slučajeva to jeste najveći broj do sada, mada smo i povećali broj testiranja. Ono što sam i ranije govorio, ako iz dana u dan krene naglo da raste, to pokazuje pojačanje pretnje i pogoršanje situacije", istakao je Kon.

On je dodao da od sutra izlazimo i četvrte nedelje, ali ne možemo da znamo koliko smo uspeli da usporimo krivu.

"Koliko će biti obolelih zavisi od virusa, ali i frekvencije kontakata, ako ih nema onda je to broj nula i on pada, ne može da opstane. Virus živi u čoveku, on ga ili ubije ili taj čovek preživi. Da bi virus preživeo, on mora da pređe na drugog čoveka, ako to sprečimo, onda ćemo zaustaviti virus", zaključio je Kon.

Preti li nam italijanski scenario

"Ja sam i dalje umereni optimista. Međutim, italijanski scenario zaista postoji, i on se dešava u Italiji, a moguće je da bude i kod nas. Mi smo drugačiji u odnosu na to šta smo sve uradili do sada. Upozerenja koja smo poslali mogu da budu samo korisna, svako ima pravo da to doživljava drugačije. Meni je vrlo važno da ljudi shvate da zaista sve zavisi od toga da li će biti kontakata. Ovaj broj koji je skočio na 160 nije dobro i plašim se sutrašnjeg dana. Ali i dalje sam umereni optimista", rekao je Kon.

Podsetimo, u Srbiji je registrovano novih 160 zaraženih koronavirusom, odnosno ukupno je 1060. Nažalost, još petoro je preminulo od koronavirusa, čime je ovaj brojka u Srbiji sada skočila na 28. Na respiratoru je 72.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rada

pre 4 godine

Narod ne shvata ozbiljno situaciju a ni poslodavci.Kako da sacuvamo sebe bez obzira sto se pridrzavamo mera kad veci broj mora na posao .

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija