• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.04.2020

21:34

SVETLEĆE LOPTE OPET VEČERAS NA NEBU IZNAD SRBIJE! Građani u šoku posmatraju nebo, a evo o čemu se radi!

Društvo

SVETLEĆE LOPTE OPET VEČERAS NA NEBU IZNAD SRBIJE! Građani u šoku posmatraju nebo, a evo o čemu se radi!

Podeli vest

Svetleće lopte koje su u petak veče primetili građani Beograda, večeras su opet zasijale na nebu, a ovog puta su se videle iz cele Srbije!

Kako su nam javili čitaoci, nešto posle 20 časova na nebu su ugledali čitav red svetlećih lotpi koje su prolazile jedna iza druge. Međutim, ove lopte koje sijaju viđene su u petak iznad Beograda, kao i nekih delova BiH, ali i u celom svetu, što je zbunilo mnoge, budući da se ova čudna pojava dešava baš za vreme dok je čitava planeta u karantinu.

Sve je to podstaklo i mnoge teorije zavere, među kojima je i ona o 5G mreži, koju deo planete krivi za koronavirus, a idu dotle i da ruše razne tornjeve za koje misle da emituju ovaj signal. A o čemu se zapravo radi... 

Sudeći prema zvaničnim izveštajima, misteriozna svetla na nebu su zapravo internet sateliti američke kompanije "SpaceX", u vlasništvu Elona Maska.

Reč je o satelitima za brži internet, nazvanim Starlink, a do krajnjeg odredišta - niske orbite Zemlje, dopremila ih je raketa "Falcon 9", lansirana iz Kejp Kanaverala na Floridi.

Foto: Reuters

Njihovo postavljanje za cilj ima superbrzu internet vezu za korisnike širom sveta.

 

 

"Starlink" treba da omogući internet značajnom delu svetske populacije koja još uvek nije on-line, posebno u ruralnim područjima. Istovremeno, internet bi mogli da koriste i ostali žitelji planete, koji nisu zadovoljni radom postojećih operatera", navode iz SpaceX.

Svaki od satelita, teških 227 kilograma, ima više antena visokog protoka i jedan solarni niz. U sklopu projekta Starlink kompanija planira da lansira ukupno 12.000 internet satelita. Prvi sateliti u svemir su lansirani 24. maja prošle godine.

 

 

Kako prenosi agencija Dpa, taj broj bi se mogao popeti i do 40.000 satelita, koji će po isteku veka trajanja izgoreti u zemljinoj atmosferi.

 

 

"Starlink" treba da omogući internet značajnom delu svetske populacije koja još uvek nije on-line, posebno u ruralnim područjima. Istovremeno, internet bi mogli da koriste i ostali žitelji planete, koji nisu zadovoljni radom postojećih operatera.

Svaki satelit težak je oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internet vezama su svedeni na najmanju moguću meru.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17