• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

03.06.2020

22:55

(VIDEO) SRBIJA ČEKA I S-300 - OBNOVA RATNE AVIJACIJE I PVO PRI KRAJU! Ovo će posebno obradovati Amere i NATO... Sad će moći samo da nam...

Društvo

(VIDEO) SRBIJA ČEKA I S-300 - OBNOVA RATNE AVIJACIJE I PVO PRI KRAJU! Ovo će posebno obradovati Amere i NATO... Sad će moći samo da nam...

Podeli vest

Kompanija "Erbas" isporučiće sledeće nedelje srpskom Ministarstvu unutrašnjih poslova i četvrti helikopter H145M, po ugovoru zaključenom 2016. godine. Ova letelica namenjena je opštim policijskim zadacima, a po potrebi moći će da se oprema i za druge misije. MUP Srbije očekuje i tri letelice H215 "superpuma", koje će, prema planovima, biti isporučene u sledeće dve godine

Novi, savremeni "Erbasovi" helikopteri od kraja prošle godine su u sastavu i Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije. Pet ovih aparata promovisano je sredinom decembra, a trenutno je u toku finalna faza razvoja i ugradnje domaćeg naoružanja. Prijemom i završnim naoružavanjem kupljenih aviona i helikoptera Srbija završava ambiocioni petogodišnji plan oporavka domaće borbene avijacije, koja je donedavno bila na ivici gašenja.

Sledeći cilj - rakete velikog dometa - znači S-300

ŽIstovremeno sa nabavkom vazduhoplovne tehnike, obnovu je dočekao i sistem protivvazduhoplovne odbrane. Nabavka i isporuka ruskog raketnog sistema malog i srednjeg dometa "Pancir" drastično je ojačala zaštitu srpskog neba. Vojni vrh Srbije ne krije ni sledeći cilj - rakete velikog dometa koje bi u borbenom smislu potpuno zabravile vazdušni prostor Srbije. Mnogi smatraju da bi optimalno rešenje za naš PVO bio raketni sistem S-300.

Ovaj posao u Vojsci Srbije biće okončan već početkom 2021, kada će Ratno vazduhoplovstvo zaokružiti lovačku eskadrilu od ukupno 14 aviona "mig-29". Krajem ove ili početkom sledeće godine iz Belorusije će stići četiri letelice ovog tipa, koje su od februara 2019. godine na remontu u toj zemlji. Avioni su od Belorusije dobijeni na poklon, na inicijativu predsednika Aleksandra Lukašenka, a jedina obaveza naše zemlje je finansiranje remonta i upodobljavanja na standard Vojske Srbije. Ovaj posao obavlja se u čuvenom 558. vazduhoplovnom zavodu u beloruskom gradu Baranoviči, specijalizovanom za servis aviona porodice "mig".

U Vojsci Srbije ne kriju zadovoljstvo što se bliži čas kada će batajnički aerodrom udomiti celu eskadrilu "migova 29". A to znači da je lovačka avijacija naše vojske - spasena.

CRNA GORA UVELA NOVE MERE ZA GRAĐANE SRBIJE, milogorci, imate li vi malo stida, ko vam daje pravo da PREBROJAVATE INFICIRANE KORONOM U NAŠOJ ZEMLJI?!

- Završena je preobuka pilota, kao i izgradnja nadstrešnica i hangara na Aerodromu Batajnica. Nabavljeno je i dosta nove opreme, od jakni i naočara za letače, pa do sofisticiranih uređaja. Kompletiranje lovačke eskadrile dočekaćemo potpuno spremni - kažu u Ratnom vazduhoplovstvu VS.

Renesansom borbene avijacije obezbeđeni su decenijska kontrola vazdušnog prostora, kontinuitet obuke i trening pilota, ali i međunarodna reputacija Vojske Srbije. Nabavkom helikoptera za armiju i policiju, država je stvorila uslove za brže reagovanje u slučaju unutrašnjeg i spoljašnjeg ugrožavanja bezbednosti, kao i resurse za službu traganja i spasavanja i pomoć civilima.

"Moma" se sprema za "Erbas"

Državni i vojni vrh rešen je da se Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" zajedno sa "Erbasom" uzdigne u regionalni centar za remont helikoptera ovog proizvođača. Sa ovom kompanijom načelno je postignut dogovor da ugradnja srpskog naoružanja uđe u zvanični portfolio ove firme, čime bi postalo sastavni deo ponude ovog renomiranog proizvođača. Sastavni deo ovog poduhvata je i modernizacija postojećih helikoptera "gazela" i "gama", koje još imaju budućnost u VS.

Najveći tehnološki pomak, po oceni stručnjaka, napravljen je kupovinom novih vojnih helikoptera Mi-35, poznatih po nadimku "ubice tenkova". Svoj vojni raspored dobili su u 98. vazduhoplovnoj brigadi čija je baza Aerodrom "Lađevci".

- Tokom marta i aprila završena je obuka letačkog i osoblja za održavanje. Posade su imale vežbe bojevog gađanja u svim, pa i najsloženijim meteo-uslovima, kao i noću. To je pre samo nekoliko godina od nas bilo udaljeno - svetlosne godine - ukazuju u 714. protivoklopnoj eskadrili "Senke", u čijem sastavu su nove letelice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Banja

pre 3 godine

Sada su vam Albanci zabranili svu srpsku robu na Kosovo koja ne može da uđe bez prizanja i deklaracije na kojoj piše jasno Republika Kosovo pa vi pukujte šta hoćete. A ako hoćete da "ratujete" sa NATO eto neka on dozvoli i Hrvatima i Crnogorcima i Bugarima da lupe takse i stave Srbijju u izolaciju...

Hehe

pre 3 godine

Od 99g pred svake izbore vest da kupujemo S300.

SILA

pre 3 godine

Danas je Sud RH potvrdio kako nema u ovom delu sveta jačeg oružja od pokliča za dom spremni i naroda koji ustaje ko povampiren a ovo drugo oružje se lako kupi kad treba.

Net

pre 3 godine

Hoćete da se kladimo kako će se i za moćne Ruske esove 300-500 pokazati da su samo internetska propaganda ko šta se pokazalo i za PancereS koje eto Turci uništiše 12 u Siriji i još jedan zarobili i preoteli šta sada niko neće da piše... BOING TVRDI: "Napravili smo UBICU ruskih S-300 i S-400 PVO sistema!" Bundestag naručuje 45 komada! (VIDEO)

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17