• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV Pink

30.06.2020

10:19

NIJE LOŠE ŠTO SU MLADI ZARAŽENI, ONI NISU RIZIČNA GRUPA! Srđa Janković o NAMERNOM ZARAŽAVANJU: Tako se RAZBUKTAVA EPIDEMIJA!

Društvo

NIJE LOŠE ŠTO SU MLADI ZARAŽENI, ONI NISU RIZIČNA GRUPA! Srđa Janković o NAMERNOM ZARAŽAVANJU: Tako se RAZBUKTAVA EPIDEMIJA!

Podeli vest

Nadali smo se da ćemo doći do toga da imamo nula slučajeva, to se nažalost nije dogodilo. Treba da uvažimo da je ovaj virus prisutan i da ima dovoljan potencijal da nam naudi još uvek, rekao je za RTV Pink doktor Srđa Janković, imunolog.

Dr Janković ističe da su sve vreme znali da epidemija nije gotova.

Kako kaže, lična odgovornost je osnov svega, i dodaje da su preporuke sve vreme bile na snazi, ali da sada moraju da se pojačaju zakonskom obavezom i kontrolom.

„Sa epidemiološkog stanovišta važno je da se one poštuju i sprovode“, rekao je dr Janković.

Dr Janković ističe da sada imamo mnogo veći broj mladih ljudi koji su zaraženi, što kako kaže, oslikava mehanizam toga kako su zaraženi.

Bilo je dosta okupljanja bez mera zaštita koje nisu bile odgovarajuće. To doprinosi tome da je veći broj mladih zaražen. To nije tako loše, jer oni nisu rizična grupa, ali ipak u svakoj grupi imamo one koji su osetljivi a da to možda i ne znaju“, kaže dr Janković i dodaje da nisu samo stari oni  koji mogu postati žrtve koronavirusa, kao i da svako može imati „ahilovu petu“ a da to i ne zna.

Foto: printscreen RTV Pink

Kako kaže, ideja da treba dopustiti zaražavanje grupa mlađih ljudi, u ime sticanja kolektivnog imuniteta, nije nešto iza čega bi lično stao.

„Lično ne mogu da predložim da se svi namerno zaražavamo da bismo stekli kolektivni imunitet jer se tako razbuktava epidemija. A ako je razbuktamo, imaćemo tačno ono zbog čega smo preventivne mere od početka i sprovodili, a to je veći broj obolelih i preminulih, kao i veće opterećenje zdravstvenog sistema, što indirektno vodi do većeg broja preminulih“, rekao je dr Janković.

Ističe da, iako je kolektivni imunitet važan, nije svrsishodno prečicom ići do njega.

Dr Janković ističe da su žarišta lokacije gde je virus prisutniji i odakle može da se proširi i dalje.

„Za sada onaj deo mera koji ima zakonsku obavezu, odnosi se na mesta gde je ubrzano širenje virusa na delu, ali  u skladu sa situacijom, te obaveze se mogu proširivati“, rekao je dr Janković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17