• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

12.08.2020

09:24

(VIDEO) MASKE ĆEMO NOSITI JOŠ DUGO, NA TO MORAMO DA BUDEMO SPREMNI! Kisić Tepavčević: SVI SMO OSETLJIVI, ne sme biti opuštanja!

Društvo

(VIDEO) MASKE ĆEMO NOSITI JOŠ DUGO, NA TO MORAMO DA BUDEMO SPREMNI! Kisić Tepavčević: SVI SMO OSETLJIVI, ne sme biti opuštanja!

Podeli vest

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da se situacija stabilizuje na području čitave zemlje, a dobri brojevi su, kaže, rezultat poštovanja preventivnih mera

Darija Kisić Tepavčević je, govoreći u Dnevniku RTS-a, rekla da je epidemiološka situacija sve povoljnija, ali da ne sme biti opuštanja jer je svakog dana "značajan" broj pozitivan.

"Videli smo širom sveta šta se dešava sa popuštanjem mera. Imamo manji pritisak na zdravstveni sistem, ali je gotovo 9.000 ljudi sa aktivnom infekcijom u Srbiji, četiri petine je u kućnoj izolaciji, ali to je značajan broj koji nam kaže koji su to potencijalni rezervoari zaraze koji mogu da šire infekciju", napominje zamenica direktora "Batuta".

Prema njenim rečima, moramo svi da se ponašamo kao da prenosimo infekciju.

Ukazuje da se i u Beogradu i Novom Sadu beleži pad broja zaraženih, ali da su novi brojevi i dalje visoki.

U odnosu na prethodni period, povećava se broj zaraženih u Kikindi, gde se prati epidemiološka situacija.

"Videli smo da smo svi osetljivi, u nekom prvom naletu drugog pika, najviše bilo osoba mlađih odraslih. Kako je odmicalo vreme, i infekcija se pomerila u desno ka starijima. Ima i obolele dece, jesu blage forme bolesti, ali svakog dana imamo desetoro dece hospitalizovanih zbog koronavirusa. Najviše obolevaju oni koji su najviše izloženi", napominje Darija Kisić Tepavčević.

Foto: printscreen RTS

Ukazuje da se situacija stabilizuje na području čitave zemlje, a dobri brojevi su, kaže, rezultat poštoavanja preventivnih mera.

"To je pokazatelj kako da se ponašamo u narednom periodu. Maske ćemo nositi duži vremenski period, na to treba da budemo sprmni, da to postane deo naše rutine jer spasava živote", ističe epidemiolog.

Opterećenje zdravstvenog sistema je manje i uskoro će se, ističe, uraditi reorganizacija da bolnice pređu u nekovid sistem.

Kada je reč o Beogradu, vrlo je izvesno da će u narednom periodu iz kovid sistema izaći Gradska bolnica Zvezdara.

Darija Kisić Tepavčević ukazuje da je dodir gripa i korone siguran scenario i napominje da su opšte preventivne mere iste za oba ova virusa.

"Treba da se vakcinišemo protiv gripa i tako ćemo značajno da smanjimo rizik. Ovaj virus pokazao je da nema sezonu, ne prepoznaje godišnja doba", napominje Darija Kisić Tepavčević.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

UKOLIKO OSETE SIMPTOME I ĐACI I NASTAVNICI MORAJU DA ISPOŠTUJU PROCEDURU - Dr Darija objasnila šta prvo treba uraditi
Podkast

UKOLIKO OSETE SIMPTOME I ĐACI I NASTAVNICI MORAJU DA ISPOŠTUJU PROCEDURU - Dr Darija objasnila šta prvo treba uraditi

Niko sa bilo kakvim simptomom bilo kakve infekcije neće ići u školu, uključujući i nastavnike i vannastavno osoblje koje radi u ustanovama, kao i učenike, a ukoliko se simptomi respiratorne infekcije jave tokom samog boravka u školi postoji jasno definisana procedura, izjavila je danas na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba zamenica direktora "Batuta" dr Darija Kisić Tepavčević

11.08.2020

20:22

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija