• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

27.08.2020

10:01

KO I KUDA SME DA VOZI ELEKTRIČNI TROTINET? Zakon reguliše sve popularnije prevozno sredstvo u Srbiji!

Društvo

KO I KUDA SME DA VOZI ELEKTRIČNI TROTINET? Zakon reguliše sve popularnije prevozno sredstvo u Srbiji!

Podeli vest

Vožnja električnih trotineta biće regulisana novim zakonom o bezbednosti saobraćaja koji je u pripremi

Ovo je najavila načelnica sektora prevencije i pomoćnica direktora Agencije zа bezbednost saobraćaja Svetlana Miljuš.

On je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekla da radna grupa MUP intenzivno radi na prediogu novog zakona, i da će on verovatno biti nalik nekom od zakona država EU, koje su najsličnije Srbiji po saobraćajnim uslovima.

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA UPOZORAVA VOZAČE! PETAK BI MOGAO BITI PAKLEN ZA ČETVOROTOČKAŠE!

Precizirala je da još nisu donete konačne odluke, jer je teško dati pravni okvir za upravljanje nekim vozilom koje se brzo tehnološki razvija. Podseća da su električni trotineti prvo išli brzinama do samo 10 kilometara na čas, a sada su te brzine mnogo veće.

Foto: Printscreen You Tube

Kako kaže, u Francuskoj je dozvoljeno da se voze samo biciklističkim stazama i kolovozom, a u Belgiji i na trotoaru, ali samo brzinom hoda. Ne postoji jedinstven stav, jer je reč o specifičnoj kategoriji.

Ne zna se ni kakav će biti zaključak kada je reč o deci, ali napominje da mora da se utvrdi starosna granica za upravljanje električnim trotinetima. Pre toga, trebalo bi ispitati koliko deca razumeju pravo prvenstva prolaza, signalizaciju i oznake na kolovozu.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja poručuju: "PAZI DRUGE, MISLI NA SEBE" i "VOZI ODMORAN"

Kada je reč o Francuskoj, tamo je zabranjeno deci do osme godine da upravljaju električnim trotinetima, a deci do 12 je dozvoljeno, ali uz korišćenje zaštitne opreme. Električni trotineti po stali su popularni u poslednje dve godine, a posebno za vreme pandemije koronavirusa kada je poželjno izbegavati javni prevoz.

Za nekoliko poslednjih meseci prodato је 35.000 trotineta samo и Веogradu. Liste čekanja za kupovinu na kredit su duge i po nekoliko meseci, a kupovina preko interneta nije još evidentirana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

AMS S: Povoljni uslovi za vožnju
Srbija

AMS S: Povoljni uslovi za vožnju

U Srbiji se danas očekuju dobri uslovi za vožnju, ali vozači moraju da obrate veću pažnju na deonicama na kojima je zbog radova izmenjen režim saobraćaja ili na kojima zbog obustava moraju koristiti alternativne putne pravce, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMS S)

27.08.2020

07:49

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija