• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.08.2020

13:57

(VIDEO) NAJNOVIJI PRESEK STANJA KORONAVIRUSA U SRBIJI! Pozitivno 108, dvoje preminulih!

Društvo

(VIDEO) NAJNOVIJI PRESEK STANJA KORONAVIRUSA U SRBIJI! Pozitivno 108, dvoje preminulih!

Podeli vest

U Republici Srbiji do 15 časova 28. avgusta 2020. godine registrovano je ukupno 31.207 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.513 osoba od kojih je 108 pozitivno. U poslednja 24 sata preminule su 2 osobe.

Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirane su ukupno 913.956 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima je trenutno 36 pacijenata.

Ukupan broj preminulih je 709.

Novinarima se ispred kriznog štaba obraćaju Darija Kisić Tepavčević, Predrag Kon i Zoran Gojković.

- Srbija je testirala najviše pacijenata kad je u pitanju region - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Doktor Gojković nadovezao se situacijom u Novom Pazaru.

- Situacija u ovom gradu je stabilna i kad je reč o hospitalizovanim pacijentima, kao i o novozaraženim kojih je samo 5 u poslednjih nedelju dana - rekao je Gojokvić, ali i istakao da je rano za slavlje.

- Pozivam građane Srbije da shvate u kakvom vremenu živimo i da pruže punu podršku svim zdravstvenim radnicima.

Kad je reč o dijagnostikovanju novozaraženih, dilema je šta je merodavno - PCR test ili pregled.

- Od sredine juna preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da ako imate simptome bolesti, oni su najznačajniji. Ako ti simptomi prestanu posle 14 dana nemate razloga da se testirate. Taj test ne predstavlja virus koji je sposoban da zarazi. Potrebno je da prođu tri dana bez simptoma da bi se računao dvonedeljni period. Najvažnije od svega je da je mnogo bitankontrolni pregled koji je značajniji od nalaza - kaže Predrag Kon.

Nadovezala se i doktorka Kisić Tepavčević.

- Zadržali smo konzervativan pristup, odnosno kontrolno testirnje nakon preležane bolesti. Pacijent se ne hospitalizuje na osnovu pozitivnog testa nego na osnovu znakova bolesti ustanovljenih kliničkim pregledom i laboratorisjkim nalazom. Ista situacija je i sa otpustom, ali ta osoba mora da perovede još dve nedelje u samoizolaciji. Nakon toga se radi i pregled kod odabranog lekara. Postoje određene situacije kad je potrebno kontrolno testiranje zbog epidemioloških indikacija, ako je reč o osobi koja radi na visokorizičnom odeljenju. Ovi kriterijumi su usvojeni zbog toga što su to istraživanja pokazala - dodala je Darija Kisić Tepavćević.

Iako neće biti propisan karantin za građane Srbije koji se vrate s letovanja, članovi kriznog štaba apeluju na njih da se strogo pridržavaju preporučenih mera.

- Nećemo nikog kažnjavati, ali verujemo da će se građani ponašati s najvećim stepenom odgovornosti. Ne bi trebalo da se mešaju sa drugim ljudima 14 dana kad je reč o odraslima, odnosno 10 kad se radi o deci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17