• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

13.09.2020

07:51

TESTIRANJE VAKCINE PROTIV KORONE SAMO NA DOBROVOLJCIMA! Dr Zoran Gojković dao odgovor: Postoje jasne procedure

Društvo

TESTIRANJE VAKCINE PROTIV KORONE SAMO NA DOBROVOLJCIMA! Dr Zoran Gojković dao odgovor: Postoje jasne procedure

Podeli vest

Odgovornost je na svima nama jer je borba protiv pandemije moguća samo ako se društvo bori kao u celini, i koja zajednica to prepozna i primeni, imaće bolje rezultate, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković

Da bi se neka studija pokrenula u Srbiji, moraju da postoje odobrenja stručnih organa i institucija o svim parametrima, uključujući i stepen bezbednosti za nivo medicinskog istraživanja. Da li će neko biti uključen u ovakve projekte iz želje za dobrobit čovečanstva ili ličnih razloga, isključivo je na nenametnutoj odluci pojedinca, kaže Gojković.

Iako u svih 45 opština u Vojvodini epidemiološki nema potrebe za održavanjem vanredne situacije, stanje je nesigurno, prvenstveno zato što u svim opštinama postoje registrovani aktivni slučajevi. Ukupna situacija u vezi s početkom školske godine, povratak studenata, kao i povratak naših građana koji su odmor proveli van Srbije, takođe ne idu naruku. Ipak, ohrabruje to što su zdravstveni sistem Vojvodine i svi njeni građani prethodni ispit, u vezi s kovidom 19, uspešno položili.

Koliko se pozitivnih slučajeva poslednjih dana registruje u Vojvodini?

Trenutno se registruju pojedinačni jednocifreni brojevi novozaraženih u pojedinim opštinama i epidemiološke službe prate i kontrolišu njihov način inficiranja. I dalje se vrši obimno testiranje na prisustvo virusa, koje se u Vojvodini radi u osam laboratorija, i ravnomerno je zastupljeno u svim okruzima.

Imali smo već 1. septembra pozitivne slučajeve u pojedinim školama u Srbiji. Kakva je situacija u vojvođanskim školama?

Veliki je izazov početak školske godine i vraćanje đaka u školske klupe. Svi smo najosetljiviji na zdravlje naših najmlađih, ali ne smemo zaboraviti da je za njihovo obrazovanje i vaspitanje neophodna i socijalizacija, koja se jedino može sprovesti druženjem s vršnjacima. Ako u ovoj fazi života deci to ne omogućimo na zdravstveno bezbedan i relativno prihvatljiv način, možemo loše uticati na njihov prirodan rast i razvoj. Zasad sve donesene mere i preporuke daju rezultate i, izuzev izolovanih slučajeva, nismo imali ozbiljnih problema, a najviše zahvaljujući veoma ozbiljnom pristupu i odgovornosti i đaka i prosvetnih radnika.

Foto: printscreen RTV Pink

Razmatra li se uvođenje karantina ili obavezno PCR testiranje za građane Srbije koji se vraćaju sa letovanja?

Epidemiološka situacija se konstantno prati i u zavisnosti od toga se donose određene preporuke i mere. Naravno da je povratak naših građana iz rizičnih regiona potencijalni problem, ali mi i dalje u ovom trenutku registrujemo najveći broj novozaraženih sa većih ili manjih slavlja, proslava i svečanosti u našoj zemlji. To je značajan rizik jer je dovoljno da, usled neodgovornosti i nediscipline, jedno žarište lako preraste u nekontrolisani požar koji bi sve dosadašnje napore poništio.

AKO ODETE U CRNU GORU, U POVRATKU VAS ČEKA OBAVEZAN KARANTIN ILI PCR TEST?! Krizni štab dao rok, EVO DO KADA je ulazak u zemlju otvoren bez ikakvih uslova!

Hoće li građani Srbije biti korišćeni za testiranje kineske vakcine protiv korone?

Ogromna je količina poluinformacija i dezinformacija s različitim namerama u vezi s vakcinom protiv kovida 19. U svetu je u toku više medicinskih istraživanja različitih nivoa koja pokušavaju da obezbede vakcinu. U svim državama i njihovim zakonima, među kojima je i naša zemlja, postoje jasne procedure u vezi sa učešćem pojedinaca u ovakvim tipovima medicinskih studija i ono je uvek na dobrovoljnoj bazi. Da bi se neka studija u našoj zemlji pokrenula, moraju da postoje odobrenja različitih stručnih organa i institucija o svim mogućim parametrima, uključujući i stepen bezbednosti za nivo medicinskog istraživanja. Da li će neko biti uključen u ovakve projekte iz humanističke želje za dobrobit čovečanstva ili nekih drugih ličnih razloga, isključivo je na dobrovoljnoj i nenametnutoj odluci svakog pojedinca.

NE MOŽEMO SADA DA IM STISNEMO RUKU, ALI MOŽEMO DA IM KAŽEMO VELIKO HVALA! Lončar i Gojković se sastali sa osobljem kovid centara iz Vojvodine

Klubovi, splavovi, kafići predstavljaju epidemiološke bombe. Može li im se stati na put? Koliko su efikasni inspektori?

Odgovornost je na svima nama jer je borba protiv pandemije moguća samo ako se društvo bori kao u celini, i koja zajednica to prepozna i primeni, imaće bolje rezultate. Lakše će, brže i s manjim posledicama izaći iz ove neprilike. U prethodnom periodu sanitarna inspekcija je na teritoriji Vojvodine sprovela nadzor nad više od 2.000 različitih privrednih subjekata i podnela više od 200 prekršajnih prijava, za koje je zaprećena novčana kazna do 500.000 dinara. Razumem potrebu za različitim vidovima okupljanja i upravo zato i pokušavamo da, uz propisane sigurnosne mere, omogućimo njihovo održavanje, a da pritom rizik za zdravlje učesnika tih događaja, ali i drugih građana bude minimalan i prihvatljiv.

Foto: Pink.rs

Kakav scenario predviđate za jesen i zimu? Očekujete li sudar korone i gripa?

Ozbiljno se pripremamo za vremenski period koji je pred nama jer to je najprirodnija sredina za sve respiratorne infekcije. Time je od najvećeg značaja i važnosti da u taj period uđemo što kasnije, a da li ćemo to uspeti - po hiljaditi put ponavljamo da primenjujemo sve ono što smo naučili u prethodnih šest meseci. Od oktobra meseca nas čeka vakcinacija protiv gripa i nabavljene su adekvatne količine ove vakcine za zaštitu svih ugroženih grupa i profesionalno eksponiranih osoba, čime ćemo pokušati da se sa ovim virusom adekvatno izborimo.

SVAKO ODSTUPANJE OD MERA DOVODI DO PORASTA BROJA OBOLELIH ZA SAMO 10 DANA! Gojković: Ovo je jedini recept za USPEŠAN IZLAZAK IZ KRIZE!

 

Kakva je situacija s non kovid pacijentima?

Dobra vest je da je u svim bolnicama u Vojvodini broj hospitalizovanih s potvrđenim kovidom 19 manji od 100 i da i dalje pada. Trenutno se u vojvođanskim bolnicama leči skoro 2.500 non-kovid pacijenata i taj broj stalno raste. Da li će se ovakva tendencija nastaviti, zavisi od poštovanja mera svih građana jer to je jedini preduslov da zdravstveni sistem kvalitetno obavlja svoj posao.

BONUS VIDEO:

SKANDAL! UKRADENA SPOMEN-PLOČA BATI ŽIVOJINOVIĆU!

STIGAO JOŠ JEDAN KARAVAN "IZAĐI MI NA TEGLU"! Došlo je vreme za ajvar i sve miriše na još!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bez Vakcine Ne Valja

pre 3 godine

Ево, ја бих се пријавио добровољно за тестирање кинеске вакцине, да бих себи скинуо са врата ове што упорно спроводе непроверену догму о преносу од 1% при општем маскирању, и присиљавају ме да носим маску. Дакле, сасвим добровољно, из личних разлога. Међутим... Ако сам ја добро разумео, била је раније вест да Србија неће учествовати у тестирању кинеске вакцине, јер се нису испунили услови, али није предочено који су то услови, него су неки, који су учени, учено закључили, али не сматрају да треба то учено да представе, ваљда да нас неучене не заболи глава од учености. Заиста је саосећајно. Иначе, у чему је проблем некоме ако ја добровољно, и свестан могућих последица, желим да тестирам кинеску векцину на себи, из разлога које сам објаснио. Једино ја имам проблем, јер се не жели да се дозволи, али зато узимају себи неки за право да ме присиљавају да носим маску на основу непроверене догме коју сам испред описао. А невезано за мене лично, одбијање да се учествује у тестирању кинеске вакцине има две последице. Прва је последица да нећемо добити вакцину пре других изван Кине, него кад дођемо на ред, што је природан одговор на наш одговор на кинеску понуду. Друга је последица да ће то бити по оној народној да је некоме рат, а некоме брат, а биће брат велетрговинама маскама, које ће због претходне последице бити у прилици да дуже лиферују маске, према томе да у дужем периоду имају извесне профите. Наравно, постоји проверен начин да се епидемија сузбије, док не стигне вакцина, начин који је проверен кроз векове, који је проверен и у данашње време. Ради се о систему карантина, који се примењује у данашње време у неким земљама, најбољи су пример Нови Зеланд, Кина и Вијетнам, уз напомену да на Новом Зеланду, колико ја знам маске нити су обавезне, нити су биле обавезне, колико је мени познато, а ако грешим нека ме неко исправи. За Вијетнам не знам. У сваком случају, није суштина ни у Кини у ношењу маски, него у карантину, јер да су маске замена за карантин, не би Кина спроводила политику карантина. Иначе, карантин није полицијски сат. У карантин иду они који су били у контакту са неким оболелим, или се не зна, него се сумња да се то десило. Тиме се предупређује ширење заразе, јер се не зна ко ће оболети од оних који су били у контакту са неким оболелим, а коме се то неће десити. Неко се разболи, неко се не разболи, а добар је пример онај човек из Новог Пазара који је давао вештачко дисање уста на уста жени оболелој од короне и није му било ништа, а жену је у том тренутку спасио гушења.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!
Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!

U telima Lava P.S. (25) i njegove dve godine mlađe supruge Martine P.S. pronađeno je da su imali alkohola u organizmu. Iz zapisnika o hemijsko-toksikološkim analizama uzoraka koji su uzeti od njih dvoje, proizilazi da je kod oboje, pored alkohola, u organizmu pronađeno i prisustvo lekova protiv bolova, povišene telesne temperature i kašlja, kao i njihovih metavolita.

18.04.2024

09:20

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija