• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: UST

19.09.2020

13:58

UPRAVNI ODBOR UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Ovo su NAŠI IZBORI i od naših izbora zavisi kako će biti nama samima

Društvo

UPRAVNI ODBOR UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Ovo su NAŠI IZBORI i od naših izbora zavisi kako će biti nama samima

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) apelovalo je danas na jedinstvo struke u susret predstojećim izborima za nove sazive Visokog saveta sudstva (VŠ) i Državnog veća tužilaca (DVT), koji treba da budu održani do kraja ove godine.

Imajući u vidu značaj predstojećih izbora za buduće sazive Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT), UST je posle sednice uputio poruku da je neophodno postići jedinstvo u cilju izbora najboljih kandidata za izborne članove pravosudnih tela.

- Ne smemo dozvoliti da se partikularni interesi stave ispred interesa pravosuđa, pa pozivamo sudije i tužioce da sami između sebe i po sopstvenoj savesti biraju svoje predstavnike. Podsećamo da nevladine organizacije koje nisu predstavnici sudija i tužilaca, već deo NVO sektora sa različitim aktivnostima i projektima, ulažu vanredne napore da uspostave uticaj u predstojećem izbornom procesu- kaže se u saopštenju UST koje u celosti prenosimo:

Foto: UST

 

 - Zato pozivamo sve sudije i tužioce da odgovorno razmisle i poverenje poklone onim kandidatima za koje smatraju da imaju stručne i lične kvalitetete, profesionalni integritet i koji će biti spremni da se bore za kolege po svaku cenu, a ne onima preko kojih bi se na najlakši način ostvario neki pojedinačni interes ili interes trećih lica. 

Ovo su NAŠI IZBORI i od naših izbora zavisi kako će biti nama samima. Sve drugo su marketing i prazne parole.

Samo oni koji se sa problemima u pravosuđu susreću u sudnicama svakog dana, dele sudbinu svojih kolega, žive od svojih zarada a ne od projekata i stranih donacija, mogu da razumeju i prepoznaju probleme i ponude rešenja, ne čekajući da im neko drugi kaže kako treba da se radi.

Samo takvi će ZNATI I HTETI da stanu iza svoje odluke i svoje reči, ne tražeći zaštitu od onog ko ih je savetovao i samo takvi će biti spremni da snose odgovornost. 

UST još jednom ukazuje na nužnost izmene propisa kojima bi se uvela mogućnost opoziva izbornog člana od strane kolega koji su ga birali, ukoliko isti u toku svog mandata u pravosudnom telu odstupi od programa i obećanja koje je dao, te počne da sporovodi ličnu ili trećeinteresnu politiku, udaljavajući se od onih koji su ga izabrali da predstavlja interese sudija i tužilaca.

Takođe, imajući u vidu sveopšti konsezus struke o pravnom nonsensu koji se odnosi na trogodišnji mandat nosilaca pravosudnih funkcija, ukazujemo na diskriminaciju kolega koji usled tog statusa nemaju pravo da glasaju na izborima za izborne članove pravosudnih saveta, a sa svima nama, rame uz rame, nose teret pravosuđa-ističe se u saopštenju UST.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17