• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

28.10.2020

11:12

SPREMITE PARE! Uvodi se velika promena, USKORO ĆETE PLAĆATI POREZ I NA ONO NA ŠTA DO SADA NISTE, a jedna nova kategorija je sve iznenadila (DETALJAN SPISAK)

Društvo

SPREMITE PARE! Uvodi se velika promena, USKORO ĆETE PLAĆATI POREZ I NA ONO NA ŠTA DO SADA NISTE, a jedna nova kategorija je sve iznenadila (DETALJAN SPISAK)

Podeli vest

Slede velike promene u sistemu oporezivanja u Srbiji!

Ministarstvo finansija pripremilo je izmene Zakona o porezima na imovinu, a jedna "mala" promena znači da će građani i firme ubuduće plaćati porez i na takozvane "pomoćne objekte" koji do sada nisu bili oporezovani.

Ova grupa nekretnina vrlo je široko definisana, pa tu spadaju i podrumi, šupe za smeštaj ogreva, bunari, rezervoari, kotlarnice, zgrade za smeštaj životinja, ambari, pa čak i nadstrešnice sa osnovom većom od 10 kvadratnih metara, koje su samostalni objekti.

Novi porez na imovinu obveznici će plaćati počev od poreskih rešenja za 2021. godinu, dakle od 2022.

Ono što je važno jeste da će visina poreza za novouvedenu kategoriju pomoćnih objekata biti utvrđena na osnovu prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u konkretnoj opštini, jer je ovaj namet u nadležnosti lokalnih samouprava.

To praktično znači da će porez na podrum, šupu ili kotlarnicu na elitnoj lokaciji u prestonici zavisiti od cene garaža na ovoj opštini.

Foto: pexels.com

 

Nova kategorija nekretnina koje će se ubuduće oporezovati uvodi se izmenom člana 6 Zakona o porezima na imovinu, u kome se razvrstavaju nepokretnosti radi utvrđivanja osnovice poreza na imovinu. Tako se tačka 8 menja iz dosadašnjih “garaže i garažna mesta” u “garaže i pomoćni objekti”, a pod pomoćnim objektima se podrazumevaju "samostalni objekti koji ne služe za stanovanje ili obavljanje delatnosti".

Ministarstvo ovde navodi nekoliko grupa pomoćnih objekata koji podležu porezu.

Prvo, to su pomoćni objekti koji nisu zgrade, a gde spadaju bunari, bazeni, rezervoari, cisterne i slično.

Zatim, pomoćne zgrade – prizemne zgrade i zgrade čija je podna površina ispod površine zemlje, a koje su u funkciji stambenog, odnosno poslovnog objekta koji je izgrađen na istom zemljištu, dakle - kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva...

Tu su i ekonomski objekti, u skladu sa zakonom kojim se uređuju planiranje i izgradnja, a koji su vrlo široko definisani. Ovde zakon svrstava objekte za gajenje životinja (staje za gajenje konja, štale za gajenje goveda, objekti za gajenje živine, koza, ovaca i svinja, kao i objekti za gajenje golubova, kunića, ukrasne živine i ptica), prateće objekte za gajenje domaćih životinja (ispusti za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka, objekti za skladištenje osoke), objekte za skladištenje stočne hrane (senici, magacini za skladištenje koncentrovane stočne hrane, betonirane silo jame i silo trenčevi), objekte za skladištenje poljoprivrednih proizvoda (ambari, koševi), ribnjake, krečane, ćumurane i druge slične objekte na poljoprivrednom gazdinstvu (objekti za mašine i vozila, pušnice, sušionice i sl.).

Kao posebna vrsta sada se navode i nadstrešnice osnove preko 10 m2 koje su samostalni objekti.

Dakle, ako u svom dvorištu imate šupu u kojoj čuvate alat, bunar, bazen ili zgrade uobičajene u seoskim domaćinstvima za čuvanje životinja, računajte da će vam porez za sledeću godinu biti veći. Takođe, svi koji imaju podrum ili kotlarnicu dobiće uvećana poreska rešenja.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu nalazi se na sajtu Ministarstva i na javnoj raspravi je do 4. novembra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
juga

pre 3 godine

zaboravili ste betonske staze,oluke,travu...ima tu jos toga...

Nedelko Barlov

pre 3 godine

Ja sam rodjen I detinjstvo proveo na selu. Domacinstvo su cinili: Tata,mama, tetka ja I brat. Ziveli smo skromno Ali kad sve sada sagledam bilo nam lepo I bili smo srecni. Brat koji je bio mladji od mene upisao je mil.skolu u Sr. Kamenici, a ja Tehn. Vojnu Akademiju u Zagrebu. Prvo je Umrla tetka, ubrzo majka, potom Tata I nazalost I moj brat koji je ziveo u BG. U tazbini su ziveli tast, tasta I deda. Ni tamo nikoga nema, svi su otisli na onaj svet. I to je bilo seosko domacinstvo. Sabirajuci sve pomocne prostore i ovde I tamo ima ih oko desetak. Ko ce da naplaca toliki porez a sve se svelo na mene? Pitao bih ja pametnjakovice koji su ovo smislili??

Marko

pre 3 godine

Što se mora mora, nema problema otići delat u Njemačku

deda Raša

pre 3 godine

Eee, ako se spasimo od KORONE, od VLASTI I POREZA sigurno nećemo. Nisu uveli porez na ono šta ko jede. Sarma je prose.

Bez ikakve logike

pre 3 godine

Mnogi imaju stanove-apartmane na planinama (i ne samo planinama) koje izdaju turistima, a plaćaju porez samo na imovinu, ali ne i na prihode koje ostvaruju od izdavanja. Logično bi bilo da to uđe u legalne tokove, a ne šupa, bunar i sl. Moj suprug je dobio vojni službeni stan od 28 kvm u kome živimo nas troje i plaćamo porez isto kao vlasnici stanova, naravno srazmerno veličini. Da li tu ima logike, još nas proveravaju da li tu stanujemo ili ne. Mnogo nelogičnosti u naplati poreza.

Prvoslav

pre 3 godine

Ovi su gori od Turaka a birali smo ih da bude naša vlast ali izgleda da su počeli da nas pljačkaju ipak dođe svemu kraj. Seljaci su ih drzali na vlasti seljaci ce ih i skinu.

Miloje Miljevic

pre 3 godine

Ako se ozakoni ovaj predlog, moj tast ce placati veci porez nego neki tajkun na svoju vilu na Dedinju, jer ima deset supa koje mu sluze da zastiti od kise poljoprivredne masine, drva, stocnu hranu i sl....Blago nama....

milankukic

pre 3 godine

treba da nam prewbroje i krvna zrnca i to da platimo

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija