• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika / Informer

17.12.2020

12:48

DECA ĆE ZABORAVITI DA GOVORE! Maturanti bez osnovnog znanja srpskog jezika! Ovo su analize završnog ispita osnovaca!

Društvo

DECA ĆE ZABORAVITI DA GOVORE! Maturanti bez osnovnog znanja srpskog jezika! Ovo su analize završnog ispita osnovaca!

Podeli vest

Umesto 80 odsto zadataka, iz srpskog jezika kao maternjeg dečaci su ispravno uradili tek 60,7 odsto, a devojčice 72,1 odsto

Od ukupno 20 zadataka na maturskom testu za osmake, iz sprskog jezika ih je sa osnovnog nivoa bilo deset, a iz matematike devet pitanja. Taj deo provere elementarnog znanja matematičkih oblasti 78,9 odsto valjano su uradili dečaci, a devojčice 78,6 odsto, što je približno očekivanom rezultatu.

Na testu iz sprskog jezika njihov je uspeh bio prilično lošiji. Dečaci su ispravno uradili tek 60,7 odsto zadataka sa osnovnog nivoa, a devojčice 72,1 odsto.

Foto: Darko Cvetanović

Prosečan opšti uspeh osnovnog obrazovanja

Vrlo dobar (4,14) prosečan je opšti uspeh prethodne generacije osmaka koja je u junu ove godine završila osmogodišnje školovanje i pokzala da je osnovni nivo znanja iz srpskog jezika s kojim odlazi na dalje školovanje daleko ispod očekivanog. 

Nešto manje od polovine ove generacije su odlikaši (45,1 odsto), trećina je vrlo dobrih đaka (35,3 odsto), skoro petina (18,9 odsto) ostvarila je dobar prosek, dok je dovoljan uspeh zavredelo samo 0,7 odsto od 61.670 đaka koji su nastavu pohađali, a onda i završni ispit polagali na srpskom, maternjem jeziku. 

Da najmanje 80 odsto učenika bez obzira na pol, bez greške reši najlakše zadatke, kojima se proverava da li su đaci stekli osnovni nivo znanja, a oni čine gotovo polovinu svakog od tri testa na maloj maturi, očekuju stručnjaci čiji je posao vrednovanje kvaliteta ovdašnjeg obrazovanja. Predviđeni prag osmaci nisu dobacili iz srpskog jezika. 

Foto: Tanjug

Najviše osmaka sa nula bodova i najmanje đaka s maksimalnim brojem poena iz srpskog jezika

Bodovni prag za polaganje male mature ne postoji, položio ju je svako je je izašao na ispit.

Ali kada se posmatra najlošiji učinak učenika koji znanjem nisu odmakli dalje od minimalnog maturskog skora, najviše ima osmaka koji nijedan bod nisu zavredeli iz sprskog jezika, njih 157. Nula poena iz matetatike razultat je 142 đaka, a bez poena na kombinovanom testu ostalo je njih 98. 

Kada gledamo besprekorene rezltate, najviše je učenika koji su osvojili maksimalan broj bodova na kombinovanom testu (1.160), zatim iz matematike (448), a najmanje iz srpskog jezika (288).

Ispravno odgovarajući na polovinu ukupnog broja ispitnih pitanja oko deset bodova zavredelo je 60 odsto učenika iz srpskog i matematike, ali na kombinovanom oko 80 odsto učenika. 

Prosečan uspeh na nacionalnom nivou, izražen u bodovima iz sprskog jezika iznosi 11,18, iz matematike 11,02, a na kombinovanom 14,17 od mogućih 20 poena. 

Foto: Tanjug

Beograd iznad proseka

Uspeh iznad republičkog proseka na sva tri maturska testa ove godine beleže samo osmaci iz Rasinskog i prestoničkog okruga. 

Grad Beograd, već sedam godina u kontinuitetu beleži nadprosečni uspeh đaka na sva tri testa završnog ispita za osnovce. 

U junu 2020. godine, preciziraju analitičari, učenici Rasinskog okruga ostavrili su najboljle rezultate na maloj maturi. Iza njih na drugom mestu, jesu đaci iz Beograda na testu iz sprskog jezika i matematike. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15