• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.01.2021

07:24

AZORSKI ANTICIKLON DONOSI HAOS! Od petka stižu LEDENI DANI, evo do kad će trajati i na koliko stepeni ispod nule ćemo se SMRZAVATI

Društvo

AZORSKI ANTICIKLON DONOSI HAOS! Od petka stižu LEDENI DANI, evo do kad će trajati i na koliko stepeni ispod nule ćemo se SMRZAVATI

Podeli vest

Sneg je okovao Srbiju, a kako predviđaju meteorolozi, u narednih nekoliko dana sledi nam prava sibirska zima - imaćemo olujni severni vetar i temperaturu i do -20 stepeni!

Narednih 2-3 dana jutra hladna uz slab do umeren mraz, tokom dana umereno do znatno oblačno uz moguće provejavanje slabog snega, ali se konkretne snežne padavine ne očekuju. Vetar će biti slab, sutra zapadni i severozapadni,a zatim na kratko jugozapadni, navodi meteorolog Marko Čubrilo.


- Minimumi od -5 do -1, lokalno uz maglu oko -7. Tokom dana maksimumi od -1 do +2, a u sredu ponegde uz duže sunčane intervale do +4 stepena Celzijusa.
Kao posledica ovih temperatura sneg će u nizijama polako kopniti, a gde će se zadržati odlučiće lokalne karakteristike terena i naravno koliko snega ima na zemlji.

Od četvrtka prodor hladnog vazduha
Od četvrtka sa dalekog severa će početi spuštanje veoma hladnog ali suvog vazduha. Spuštanje hladnoće omogućiće novo podizanje Azorskog anticiklona preko Britanije po čijoj će se istočnoj periferiji prodor i pokrenuti. U četvrtak vetar uz povećanje oblačnosti i manje zahlađenje u okretanju na severozapadni smer, ponede mogući snežni pljuskovi, posebno na planinama.
U petak još hladnije, dnevni maksimum od -4 do +1 sa tendencijom daljeg, naglog zahlađenja prema večeri. Duvaće jak i vrlo jak severni vetar na kopnu, dok veći deo Jadrana očekuje olujna i orkanska bura - precizirao je on i dodao:

Foto: Tanjug

Čekaju nas ledeni dani


- Nad većim delom regiona se očekuje prolazan sneg, ali samo negde može doneti nekoliko cm snega i to uglavnom na planinama, jačeg snega nema jer za sada modeli nemaju ciklogenezu dovoljno blizu nas, a jak severni vetar neće dozvoliti vlazi da se prebaci dalje na sever.
Za vikend i okvirno od utorka sledeće nedelje najverovatnije suvo, ali veoma ili ekstremno hladno. Maksimumi će od petka do utorka boraviti stalno i ispod nule, svugde osim uz obalu Jadrana tako će se verovatno vezati 3-5 dana gde maksimim neće prelazti nulti podeok. Uz sve to do nedelje uveče vetrovito uz jak severac na kopnu i olujnu buru duž Jadrana.

Kritično u nedelju i ponedeljak

Kako predviđa, noćni minimumi će biti jako, ponegde i ekstremno niski i nizijama će se uglavnom kretati od -6 do -14 stepeni Celzijusa, dok bi na planinama bili i do -20 stepeni Celzijusa, posebno u nedelju i ponedeljak uveče kada vetar stane.


- Oko 19.01. nad nama će se nalazit hladan anticiklon, jutra će i dalje biti ekstremno hladna ponegde uz maglu ali će dnevni mraz malo popustiti pa će maksimumi ponegde, pre svega na zapadu regiona sredinom dana biti do +3 stepena Celzijusa. Oko 20.01. sledi promena sinoptike za koju modeli još nemaju jasno rešenje.
Pojedini proračuni oko tog datuma simuliraju kratkotrajno otopljenje, jače pogoršanje i zatim brzo zahlađenje uz vrlo jak sneg, dok drugi simuliraju pogoršanje, jake zapadne vetrove i toplo vreme uz čestu kišu - zaključio je Čubrilo.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

Smrzavanje? A dali je novinar čuo za grejanje i toplu odeću ili je sve pare spucao na kafanu pa nema za drva?

zzz

pre 3 godine

sneg i hladno zimi a? ma sta kazete, apokalipsa...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija