• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

11.01.2021

11:50

DUGOROČNA PROGNOZA! ČEKA NAS ZIMA SA VIŠE SNEGA NEGO PROŠLE GODINE! Sneg sve do 18. februara!

Vesti

DUGOROČNA PROGNOZA! ČEKA NAS ZIMA SA VIŠE SNEGA NEGO PROŠLE GODINE! Sneg sve do 18. februara!

Podeli vest

Posle prvog snega u nižim krajevima zemlje meteorolozi najavljuju da je pred nama hladniji deo zime, koji će potrajati do 18. februara. U ovom periodu imaćemo maksimalne dnevne temperature ispod nule i do minus 15 stepeni uz češće snežne padavine, čak i u nižim predelima. Malo toplije dane prognostičari očekuju od 20. do 25. januara, kada sledi novo zahlađenje.

Jutarnji mrazevi

Prema rečima meteorologa, očekuje nas zima koja će biti hladnija i sa više padavina nego lane.

- Ostatak zime bi nam doneo relativno česte padavine, znatno češću pojavu snega nego dosad, dok posle ovog januarskog hladnog talasa postoji određena verovatnoća za još jedan dosta hladan interval od 3. do 18. februara, kada bi uz sneg mogao uslediti i period nešto jačih jutarnjih mrazeva, ponegde sa temperaturom i do minus 15, uz dnevne maksimume ispod nule - kaže meteorolog Marko Čubrilo.

Visina snega na planinama

mesto visina snega u cm

Kopaonik 72
Stara planina 35
Zlatibor 25
Jahorina 105
Sjenica 31

Nakon zime bogate padavinama verovatno bi došlo relativno suvo proleće, najavljuje Čubrilo.

Što se tiče proleća i leta koji su pred nama, zasad sve upućuje na to da bi prolećni period trebalo da bude nešto suvlji i malo topliji od proseka.

- Sam početak proleća, mart, još bi mogao doneti koji kasni prodor hladnoće, posebno u prvom delu meseca. Za razliku od marta protekle godine, u drugom delu predstojećeg marta trenutno ne očekuje se neko jače zahlađenje - ističe Čubrilo.

Hladniji talas

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da sada ulazimo u period s primerenijim temperaturama za januar i da treba očekivati kasnije malo hladnije talase i sneg i u nižim delovima.

- To ne znači da ćemo konstantno imati sneg, što i nije odlika naše klime. Kod nas zimi više pada kiša nego sneg u nižim delovima i uvek bude nekoliko hladnih talasa sa snegom - objašnjava Đurić.

Todorović: Na leto 35 i više stepeni

Predstojeća zima mogla bi da bude hladnija i sa više snega od prošlogodišnje, ali nas zato očekuje i leto sa više dana sa temperaturama i preko 35 stepeni, tvrdi meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović.

- Predstojeća zima trebalo bi da bude srednje blaga. Bilo bi više snega i snežnog pokrivača u odnosu na prošlu, koja je bila skromna i po hladnoći i po snežnom pokrivaču - rekao je Todorović.
Kako je istakao, proračuni govore da bi naredno leto imalo veći broj dana s temperaturom iznad 35 stepeni, u odnosu na prošlo, kada smo imali dva do tri dana sa preko 35 stepeni. Sada bismo mogli da imamo između sedam i deset takvih dana.

 

Osvrćući se na prethodnu zimu, Đurić kaže za Informer da je bila relativno topla i da je bilo "ozbiljnog nedostatka snega u nižim delovima", kada je samo dva dana prestonica bila pod snežnim pokrivačem.

On dodaje kako su poslednjih 10-15 godina temperature u Srbiji iznad proseka. Konkretno za Beograd, temperature su u poslednjih 30 godina, u odnosu na period od 1961. do 1990, više čak za stepen i po, što je veoma visoka vrednost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set