• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/blic.rs

21.01.2021

19:03

TOTALNI VREMENSKI PREOKRET! SA +17 IDEMO NA MRAZ! Evo šta nas očekuje nakon PROLEĆNOG VIKENDA!

Društvo

TOTALNI VREMENSKI PREOKRET! SA +17 IDEMO NA MRAZ! Evo šta nas očekuje nakon PROLEĆNOG VIKENDA!

Podeli vest

Do nedelje toplo sa temperaturama znatno iznad proseka za ovaj period godine uz pojačanje južnog i jugoistočnog vetra u košavskom području i uz dalje topljenje snega u svim predelima nižim od 1.500 metara

Početkom sledeće nedelje prema prognozi RHMZ-a biće osetno hladnije. U brdsko-planinskim predelima sa snegom, u nižim predelima s kišom i snegom, a u ponedeljak i sa jakim kratkotrajno i olujnim severozapadnim vetrom.

U Beogradu bi u petak i subotu živa u termometru trebalo da dođe do 17. podeoka, a u nekim delovima Srbije već početkom naredne nedelje biće oko nule i to uz sneg, čak i u nižim krajevima.

- U petak nas očekuje suvo vreme sa sunčanim intervalima. U Podrinju i Valjevu biće najtoplje jer će tamo duvati južni vetar koji dolazi sa Mediterana i imaće fenski efekat. S druge strane u Timočkoj i Negotinskoj krajini će temperatura biti oko pet stepeni - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Sneg će se zadržati samo na najvišim planinama.

Foto: Tanjug

- Od nedelje pad temperature, ali ne drastično. Mestimično je moguća kiša, a na planinama sneg. Sledeće nedelje nas očekuje dalji pad temperature i tada je moguća mestimično kiša koja će se pretvoriti u sneg. Ipak, temperature neće biti niske kao što su bile već će se vratiti na ono kakve bi trebalo da budu u skladu sa kalendarom - kaže Đurić.

VREMENSKI ROLERKOSTER! SUTRA NEVEROVATNIH 20 STEPENI, a na planinama 20 centimetara snega!

Sneg i u gradovima

Sa ovim se slaže i profesor geografije i veliki zaljubljenik u meteorologiju Marko Čubrilo.

- Do nedelje relativno toplo, zatim sledi zahlađenje, dok bi početkom naredne nedelje uz jače zahlađenje prolaznog, ali dosta obilnog snega, moglo ponegde biti i u nižim predelima. Koliko bi tačno snega palo, a još bitnije koliko bi se snega u nizijama zadržalo na tlu, još je jako upitno jer će ovaj sneg za razliku od prošlog dolaziti na temperature koje će biti oko +1 te će se samim tim teže akumulirati. Dalji razvoj sinoptike sugeriše oko 28. januara manje otopljenje uz kišu u nižim predelima dok oko 30. januara može uslediti još jedno prolazno zahlađenje - objašnjava Čubrilo čije prognoze na društvenim mrežama prati desetine hiljada ljudi u celom regionu.

Foto: Tanjug

Upozorenje lekara

Ovakve velike temperaturne oscilacije nikako ne prijaju ljudima, ni onim potpuno zdravim, a kamoli hroničnim bolesnicima.

- Velike razlike u atmosferskim pritiscima izazivaju tegobe i kod zdravih i kod bolesnih ljudi. Prilikom drastičnog pada temperature može da dođe do velikog skoka krvnog pritiska. Takvo vreme pogoduje i virusima koji mogu da napadnu i bolesne i zdrave, a ako se neprilagođeno obučemo može da dođe i do prehlade - upozoravaju lekari.

Kako je u više navrata ispričala doktorka Nada Macura, posebno bi trebalo da se paze astmatičari i srčani bolesnici, njima najviše smetaju nagla zahlađenja i otopljenja.

- Promene vremena utiču na naš organizam i naše zdravlje i to posebno kod hroničnih bolesnika, astmatičara, srčanih bolesnika i dijabetičara. Zbog hladnog vremena, ako bude snega i kiše, prvi astmatičari osete bolove iako njima generalno više odgovara hladnije vreme. Nagli preokret temperature takođe smeta hroničnim bolesnicima i to posebno srčanim. Na drugoj strani, kod zdravih osoba može doći do pojave nervoze, razdražljivosti, reumatičnih bolova, oscilacija pritiska od niskog ka visokom i obrnuto - rekla je Macura.

Simptomi su razdražljivost, nervoza, nesanica, reumatični bolovi, oscilacija pritiska, prehlada, rinitis, upala grla, vrtoglavica...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17