• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.02.2021

16:26

NEGATIVNO PISANJE O PATRIJARHU PORFIRIJU JE DOKAZ INTELEKTUALNE TUPOSTI, ZLOBE I NEPOZNAVANJA SRPSKE CRKVE! Hrvatski novinar Drago Pilsel osudio kritičare novog poglavara SPC!

Društvo

NEGATIVNO PISANJE O PATRIJARHU PORFIRIJU JE DOKAZ INTELEKTUALNE TUPOSTI, ZLOBE I NEPOZNAVANJA SRPSKE CRKVE! Hrvatski novinar Drago Pilsel osudio kritičare novog poglavara SPC!

Podeli vest

Hrvatski teolog i novinar Drago Pilsel na krajnje afirmativan način gleda na izbor Porfirija (Perića) za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve i osuđuje način na koji su pojedini hrvatski, ali i srpski mediji izveštavali i pisali o novoizabranom patrijarhu srpskom



Među njima je, kako je primetio, i portal nova.rs, uz konstataciju da je ton prema Porfiriju poslednjih godinu i više dana bio često puta "nekorektan".

On na spekulacije o mogućem dolasku pape Franje u Beograd, kaže da bi bio srećan kada bi se to dogodilo, ali da je pre toga neophodno utrti put kroz određene "predradnje".

- Jedan sam od onih koji žive za taj trenutak kada će papa Franjo ili neki njegov naslednik, doći u Srbiju. Porfirije je ipak ''prvi među jednakima'', tako da to što bi možda on hteo i što verujem da će hteti da papa dođe, ne znači i konsenzus. Papa će doći kad se uspostavi konsenzus po tom pitanju, a to znači da mora biti pozvan i od Sabora svih arhijereja SPC - napominje on.

 

Foto: Beta

Drago Pilsel

U predradnje on ubraja i promenu odnosa jednog dela hrvatske javnosti u pogledu "smanjenja intenziteta animoziteta prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi" te dodaje da u Hrvatskoj, nažalost, postoje biskupi koji vređaju SPC "prekomernim granatiranjem" i mediji poput Jutarnjeg lista, koji, kako je naveo, već duže vreme vodi "žestoku, mrziteljsku" kampanju i ima niz ružnih članaka o Porfiriju, bez argumenata.

- Ako su argumenti i okosnica članka u stavu Zlatka Hasanbegovića koji je rekao da je Porfirije ''jedno lepo lice čija će namena biti, iz vizure Beograda, neutralizacija hrvatske politike i njegova instrumentalizacija za stvarne ciljeve Aleksandra Vučića u BiH, Crnoj Gori, Kosovu itd. , taj nivo intelektualne tuposti, zločestoće, nepoznavanja Porfirija koji nam je bio sedam i po godina mitropolit... - kategoričan je Pilsel.

On je reagovao i na konstatciju u Jutarnjem listu o tome da je predsednik Vučić navodno lobirao za izbor novog patrijarha srpskog što je kritikovao i ukazao da se radi "o nedostatku minimalne religiološke kulture".

- To su gluposti. Govoriti o Porfiriju kao o nekakvoj mapetovskoj lutki na koncu ''velemajstora Vučića'' je naprosto nepoznavanje crkve, vređanje Porfirija, pokazivanje nepristojnosti i užasavajuće medijske slike - zaključio je Pilsel uz zapažanje da je takva medijska slika prisutna i u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srbin

pre 3 godine

Kakav papa, sotone nam nisu potrebne u Srbiji, imamo vec jednog...

Komisija za Porfirija

pre 3 godine

Mitropolit Porfirije pjeva četničku pesmu i evo video koji će ostati za sva vremena: https://www.youtube.com/watch?v=XOTLAtHMaV8

Vučiću izdrži

pre 3 godine

Duplo manja Hrvatska posle pola porušene i obnovljene zemlje već 20g ima veći BDP od Srbije ko i veći standard života i duplo veće plate.... MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA Aleksandar Vučić tvrdi da će Srbija prestići Hrvatsku po BDP-u. Možda i hoće krajem ovog stoljeća, ako mi ne budemo radili ništa.

NEBOJŠA

pre 3 godine

МЕНИ СЕ ЧИНИ ДА СЕ ПОРФИРИЈЕ НЕШТО ПРЕВИШЕ ''ЛИЖЕ'' СА КАТОЛИЦИМА.А ШТО СЕ ТИЧЕ ДОЛАСКА ПАПЕ ТО МОЖЕ САМО ПОСЛЕ ПАПИНЕ ПОСЕТЕ ЈАСЕНОВЦУ И ПОКЛОЊЕЊА СРБСКИМ ЖРТВАМА.А И ТАДА ,АКО САБОР ДОНЕСЕ ТУ ОДЛУКУ,СПС ЋЕ ОСТАТИ БЕЗ ПОЛА ВЕРНИКА !!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija