• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS / Informer

04.03.2021

10:48

BROJ NOVOZARAŽENIH BRZO MOŽE DA SKOČI NA 8.000! Direktor SZO u Srbiji otkriva razlog sve većeg broja novih slučajeva korone!

Društvo

BROJ NOVOZARAŽENIH BRZO MOŽE DA SKOČI NA 8.000! Direktor SZO u Srbiji otkriva razlog sve većeg broja novih slučajeva korone!

Podeli vest

Epidemiološka situacija u Srbiji pogoršana je zbog kombinacije nesprovođenja epidemioloških mera i prisustva novih sojeva koronavirusa u zemlji, navodi za RTS direktor kancelarije Svetske zdrvstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša

Marijan Ivanuša je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da poboljšanje ili pogoršanje epidemiološke situacije zavisi od ponašanja ljudi.

- Znamo da su mere koje sprečavaju prenos virusa: fizička distanca, nošenje maske, higijena ruku i higijena kašlja i naravno, ako je neko bolestan treba da bude u striktnoj izolaciji i njegovi kontakti treba da budu u karantinu. Dakle naše ponašanje je od velikog značaja za to kakav će biti trend i kakve će biti brojke - rekao je Ivanuša.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslednjim presekom stanja u Srbiji registovan je 4.491 slučaj zaraze, a Ivanuša je ocenio da taj broj može da brzo da poraste na 8.000 i da ugrozi zdravstveni sistem

 

- I te brojke koje sada vidimo u Srbiji, ja zapravo mogu reći puno su bolje nego što su bile krajem novembra, početkom decembra, ali je trend pogrešan. Mi znamo da kad vi imate preko 4.000 obolelih dnevno, jako brzo ta brojka može da poraste na 8.000, a imali smo preko 8.000 u Srbiji i znamo šta to znači za zdravstveni sektor - bolnice. Znači, situacija je jako ozbiljna - ocenjuje direktor Svetske zdrvstvene organizacije (SZO) u Srbiji.

Naveo je da je teško izračunati koliki procenat građana treba da bude vakcinisan da bi se ostvario kolektivni imunitet i istakao da je prerano govoriti o tome.

- Naročito imajući u vidu pojavu virusa koji se lakše prenosi. Ako se virus lakše prenosi, onda treba da bude više vakcinisanih (za ostvarivanje kolektivnog imuniteta) - ukazao je on.

Foto: printscreen

Ivanuša je naveo da će u Srbiju putem progama Kovaksa prve vakcine u najboljem slučaju doći u martu i dodao da je naša zemlja uradila sve kako bi to bilo ostvareno

 

Kazao je da je do problema u tom programu došlo zbog nekih regulatornih uslova i nestašice vakcina.

- Tek pre nekoliko dana su prve vakcine (preko Kovaksa) distribuirane u Africi i nadam se da će što pre biti distribuirane u našim krajevima - dodao je direktor kancelarije Svetske zdrvstvene organizacije u Srbiji.

SZO se za sada protivi uvođenju kovid pasoša

Na pitanje o "kovid pasošima", čije se uvođenje pominje u Evropskoj uniji, Ivanuša je rekaao da je stav SZO da je prerano o tome govoriti, pre svega zbog nedostatka vakcina.

Foto: Printskrin video

Marijan Ivanuša je naveo da bi se uvođenjem kovid pasoša pravile razlike između ljudi, što, kako je rekao, nikako nije prihvatljivo

 

Objašnjava da vakcina na globalnom nivou nema dovoljno i da bi uvođenje pasoša, koji ima za cilj slobodno putovanje unutar Evropske unije uprkos pandemiji pomešalo prioritetne grupe za vakcinaciju, te da bi ljudi "trčali za vakcinom".

- Mišljenja smo da vakcine za koje znamo da ih nema dovoljno u svetu treba da se koristi prioritetno za najizloženije grupe ljudi, a ne za turiste - rekao je Ivanuša. 

Kaže da bi uvođenje kovid pasoša otvorilo i pitanje zaštite ličnih podataka.

- Kad putujete na graničnom prelazu neke države traže svež negativan pi-si-ar test, ili star pozitivan pi-si-ar test jer znači da ste preboleli i ne možete više prenositi virus ili da ste vakcinisani. Sve to bi stavili u jednu elektronsku formu. E, sad je pitanje kao prvo - ko će imati pristup tim vašim zdravstvenim podacima, mi znamo da su to vrlo lični zdravstveni podaci do kojih zapravo ne bi svako lice trebalo da ima pristup. Drugo je pitanje - šta je sa ljudima koji se ne mogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga - upitao je gost Jutarnjeg prorama. 

Foto: Tanjug

Šta je sa ljudima koji se ne mogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga?

Objašnjava da je zbog svega toga Svetska zdravstvena organizacija za sada protiv uvođenja kovid pasoša.

- Dakle ovde se radi i o zaštiti ličnih podataka i o nejednakostima, da ne govorim o medicinskim pitanjima. Komplikovane su to stvari i to je razlog zbog čega Svetska zdravstvena organizacija za sada ne podržava ideje iako kad pogledamo ovako šire u nekom trenutku verovatno bi neki takav dokument olakšao živote mnogih od nas. Ali kao što sam rekao za sada to bi donelo puno mnogih problema - ističe Ivanuša.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17