• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika / Informer

03.03.2021

10:16

DIREKTOR SZO U SRBIJI OKTRIO KADA MOŽEMO OČEKIVATI KRAJ PANDEMIJE I UPOZORIO: Ne bi trebalo da se oslanjamo ni na jedan broj!

Društvo

DIREKTOR SZO U SRBIJI OKTRIO KADA MOŽEMO OČEKIVATI KRAJ PANDEMIJE I UPOZORIO: Ne bi trebalo da se oslanjamo ni na jedan broj!

Podeli vest

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša za domaće medije pričao je o vakcini, ljudima koji je još uvek nisu primili vakcinu, zimovanjima i o kraju pandemije kovida 19

Srbija se nalazi na 4. mestu u Evropi po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika, a glavni uzrok velikom skoku brojki su masovan odlazak ljudi na skijanje i opuštanje zbog vakcinacije, što se pokazalo kao veoma rizično.

- Svi znamo da je ovo teško, da dugo traje, ali dok ne dostignemo kolektivni imunitet vakcinacijom, jedino što nam preostaje u borbi protiv virusa je poštovanje protivepidemijskih mera - rekao je Ivanuša.

Krizni štab razmatra nove, rigoroznije mere, oni koji se još uvek nisu vakcinisali i dalje su veoma brojni, a oni i dalje mogu da se zaraze i prenesu virus. Učinak vakcinacije kod pojedinca pokaže se tek nekoliko nedelja nakon dobijanja vakcine, rekao je Ivanuša i dodao da problem predstavlja i nepoštovanje preventivnih mera "minut nakon primanja prve doze vakcine".

Foto: printscreen RTS

Dok ne dostignemo kolektivni imunitet vakcinacijom, jedino što nam preostaje u borbi protiv virusa je poštovanje protivepidemijskih mera

 

- Trebalo bi nositi masku i držati distancu i nakon vakcinacije drugom dozom. Završena velika klinička ispitivanja pokazala su da je vakcina efikasna u sprečavanju teškog oblika kovida 19, i da smanjuje komplikacije, broj smrtnih ishoda i potrebu za bolničkim lečenjem - rekao je on.

Otvara se pitanje kako privoleti ostatak Srbije na vakcinaciju, kada narednih nedelja cepivo budu primili svi oni koji su se već prijavili?

- Uspeh vakcinacije zavisi od poverenja jvnosti, treba pružiti verodostojne informacije o vakcinama i podržati zdravstvene radnike kako bi na osnovu znanja znali da preporuče vakcinu i daju odgovore na sva pitanja koja pacijenti imaju. Značajno je da postoji poverenje i transparentnost, tu vidim ulogu medija ali i zajednica u promovisanju odgovornosti. Primetili smo da se interesovanje za vakcinu povećalo u poslednjih nekoliko nedelja - kazao je Ivanuša.

Ipak, on kaže da niko ne može tačno da utvrdi koliko bi bilo neophodno vakcinisati ljudi, jer to zavisi od moći transmisije virusa.

- Neki od novih sojeva lakše se prenose, a to znači da bi trebalo vakcinisati veći broj ljudi. Ne bi trebalo ni da se oslanjamo na jedan broj, ukupna visoka stopa pokrivenosti ne znači da smo svi na sigurnom. Ako se moj komšija vakcinisao, ne znači da sam ja zaštićen - rekao je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Završena velika klinička ispitivanja pokazala su da je vakcina efikasna u sprečavanju teškog oblika kovida 19

 

Direktor kancelarije SZO u Srbiji ocenjuje da se naša zemlja dobro organizovala i prebacivanjem zdravstvenih ustanova u kovid sistem, i nabavkom i distribucijom vakcina.

- Očekujemo da će 2021. biti još jedna godina posvećena odgovoru na pandemiju, ali nadamo se da će biti lakša od prošle. Iako niko ne može da predvidi tok pandemije, na početak godine gledamo kao na vreme do koga će se isplatiti zbir svih pojedinačnih i kolektivnih akcija, kao i sprovođenja vakcinacije. Iako vakcina predstvalja najmoćnije sredstvo u borbi protiv virusa, ona i dalje, sama po sebi, u ovoj fazi pandemije neće biti dovoljna da suzbije prenos. Očekujemo bolju drugu polovinu godine, a verovatan kraj pandemije u 2022. godini. Razvoj situacije zavisi od širenja novih tipova virusa i dostupnosti efikasnih vakcina - rekao je dr Ivanuša.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svetska laž bande

pre 3 godine

SZO i njihove plaćene budale za javnost će na svojoj koži osetiti osvetu maltretiranih građana bilo gde da se nalaze,neće se moći sakriti nigde.A u njega kada ga građani uhvate i sve pomagače u širenju laži u vezi lažne režirane pandemije u koju su uključeni i mediji ubrizgaće u njih sve vakcine koje preostanu,jer to i zaslužuju.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!
NJIH CILJA

Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!

Oči sveta su trenutno uprte u situaciju na Bliskom istoku. Prvi put u istoriji Islamske Republike, Iran je u nedelju uveče direktno napao svog najvećeg neprijatelja Izrael. Prema Izraelu, ukupno je ispaljeno oko 300 projektila, ali su gotovo sve presreli izraelska vojska i njeni saveznici. Mnogi su odmah postavili pitanje kakva je uloga ruskog predsednika Vladimira Putina ovom sukobu.

16.04.2024

10:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija