• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

03.05.2021

16:45

DOBRA VEST ZA VOZAČE, MENJA SE ZAKON! U ovim zonama neće više "pljuštati" kazne, ukidaju se nelogična ograničenja brzine!

Društvo

DOBRA VEST ZA VOZAČE, MENJA SE ZAKON! U ovim zonama neće više "pljuštati" kazne, ukidaju se nelogična ograničenja brzine!

Podeli vest

Već godinama unazad prekoračenje dozvoljene brzine glavni je uzrok saobraćajnih nezgoda na našim putevima, ali i najčešći razlog stradanja jer su posledice u takvim nezgodama po pravilu teže. Jasno je da sporija vožnja automatski znači manji rizik, jer se pri manjim brzinama uglavnom sve završava na materijalnoj šteti i lakšim povredama. U toku je priprema novog Zakona o bezbednosti saobraćaja pa su najvaljene izmene

Međutim, ograničenja brzine na mnogim mestima su najblaže rečeno nelogična i nisu odmerena u skladu sa kvalitetom i širinom puteva, pa se mnogim vozačima dešava da nesvesno malo jače pritisnu gas i naprave prekršaj. Ponekada zaista nije lako voziti brzinom od 40 kilometara na sat na putu sa dve ili tri trake.

Takvih primera ima mnogo po čitavoj Srbiji, a u Beogradu su najupečatljiviji na jednom delu deonice unutrašnjeg prstena od Pupinovog mosta do Zrenjaninskog puta i na Mostu na Adi. Tamo su ograničenja postavljena na 50 km/h, iako je reč o modernim saobraćajnicama sa širokim trakama bez pešačkih prelaza i bez nekih rizičnih ukrštanja ili kako to sručnjaci kažu, konfliktnih tačaka. Naravno, policijske patrole tu redovno vrebaju vozače i pišu kazne za prekoračenja brzine, ali što se tiče obilaznice ka Zrenjaninu, izgleda da neće još dugo.

Do Zrenjaninca sa 80 na sat

Saobraćajni stručnjaci objašnjavaju da se ograničenje na celoj deonici od Pupinovog mosta ka Zrenjaninskom putu ne može povećati dok razdelna ograda koja fizički razdvaja saobraćajne trake u oba smera, ne bude postavljena čitavom dužinom puta.

Postavljanje razdelne ograde započeto je još pre dve godine, ali je u međuvremenu došlo do zastoja. U gradskom Sekretarijatu za saobraćaj kažu da su radovi prošlog meseca nastavljeni i da su pri kraju. Preostalo je da se završi još samo jedan deo puta u dužini od 3.200 metara na kome treba postaviti ogradu, posle čega će i tu biti dozvoljena brzina od 80 kilometara na sat.

Policijske patrole, nekim slučajem, baš na tom mestu često znaju da kontrolišu brzinu. Međutim, smerovi kretanja na Mostu na Adi su napravljeni tako da budu fizički razdvojeni, a osim zaštitne ograde sa obe strane, u sredini su i tramvajske šine. Nažalost, još uvek se ne zna kada će ograničenje i tu biti povećano.

Foto: Tanjug

 

Da li je ograničenje od 30 km/h u Zonama škola važi uvek?

Mnogi vozači se pitaju do kog vremena važi ograničenje u takozvanim Zonama škole od 30 km/h, odnosno - da li je normalno da ono bude na snazi svih sedam dana u nedelji. Razlog za ovakve nedoumice je potpuno opravdan, s obzirom na to da škole ne rade non-stop, a pogotovo ne u vreme epidemije kada se veliki deo nastave odvija na daljinu.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić na to kaže da ograničenje brzine kretanja u Zonama škole važi od 7 do 21 sedam dana u nedelji, ali da je planirana promena i tog pravila.

U toku je priprema novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, a Agencija će predložiti da se trajanje važnosti ne primenjuje tokom vikenda budući da deca tada ne idu u školu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rajko

pre 2 godine

Da li je moguće da se neko setio da skloni mišolovku na deonici od pupinovog mosta ka Zrenjaninu gde su vozaći bili miševi a policija mišolovka gde je van pameti da se bukvano na autoputu vozi 50

Millle

pre 2 godine

Taj neko, ko i sad drži to ograničenje treba da se skloni sa mesta gde je u mogućnosti da čini gluposti. Primite uličicom Studentska kod br.33,35,37. Nema trotoara, parkiranim vozila, a ograničenje 40km.

Djordje

pre 2 godine

Hahaha luda kuca niko nema pojma! Onoga sto ima kod nas nigde nema.

Zeljko

pre 2 godine

To sa razdelnom ogradom od Pupinovog mosta ka Zrenjanincu je cista prevara. Pa kako je moguce da je tu ogranicenje 50km/h (a postoje po 3 trake u svakom smeru odvojene ostrvom) a na Zrenjanincu ili Ibarskoj da bude ogranicenje 80 km/h (a imamo po 1 traku u svakom smeru odvojenu linijom) ? :)

miroljub

pre 2 godine

Kada će se menjati zakon za dnevna svetla, da nemoram u julu i avgustu voziti pod svetlima. Predlog: dnevna svetla kao i zimska oprema u zimskom periodu.

Boki

pre 2 godine

U Češkoj na svim putevima prvog i drugog reda po zakonu, van naseljenog mesta je 90 km tamo gde nije drukčije regulisano znakovima.Ne autoputu je 130 km a razmošlja se da se poveća na 150 km.

APEL SAOBRAĆAJNE POLICIJE Ne sedajte pijani za volan za praznike
Društvo

APEL SAOBRAĆAJNE POLICIJE Ne sedajte pijani za volan za praznike

Zbog većeg broja vozila ka turističkim centrima, saobraćajna policija će pojačati kontrolu brzine, preticanja i kontrolu alkohola. U vreme državnih praznika veći je broj poginulih i za sve one koji žure i nepropisno pretiču, podatak da je u poslednjih pet godina u vreme Uskrsa, poginulo šest osoba, a čak 36 zadobilo teške telesne povrede.

30.04.2021

13:41

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija