• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic / Informer

19.07.2021

07:01

ZA STAN U BEOGRADU I PO 1.000 EVRA MESEČNO! Za garsonjere se izdvaja i po 500 evra, a na jesen će PORASTI CENE!

Društvo

ZA STAN U BEOGRADU I PO 1.000 EVRA MESEČNO! Za garsonjere se izdvaja i po 500 evra, a na jesen će PORASTI CENE!

Podeli vest

Cene kirija za izdavanje stanova u Beogradu su u porastu, a trend rasta beleži se od februara ove godine

Stručnjaci za nekretnine kažu da je potražnja za stanovima porasla sa popuštanjem mera usled korona virusa, a da je najveća potražnja bila u martu, s početka proleća. Danas za iznajmljivanje prosečnog stana u Beogradu treba izdvojiti od 200 do 1.000 evra.

Plaćanje stanarine varira u zavisnosti od dela grada u kom želite da živite. Što ste bliži centru i urbanizovanijim mestima, kirija je skuplja. Na povećanje cene utiče i ako deo grada u kojem želite da stanujete ima igralište za decu, vrtić, pijacu, garažu, parking mesto.

Stanovi za samce

Garsonjera ili jednosoban stan u Zemunu, Mirjevu, Voždovcu i u manje atraktivnim delovima Novog Beograda mesečno će vas koštati od 200 do 250 evra. U bloku A na Novom Beogradu ista kvadratura stana koštaće vas i do stotinak evra više.

Najskuplje je svakako u strogom centru grada, te za "život na visokoj nozi" treba izdvojiti jednu celu prosečnu platu u Srbiji. Pa ćete tako i garsonjeru u Beogradu na vodi plaćati mesečno od 450 do 500 evra.

Stanovi za porodični život

Foto: Shutterstock

Stanovi veće kvadrature, za život sa porodicom koštaju duplo, pa i troduplo više. Samo sa jednom platom, prosečan Srbin nije u mogućnosti da obezbedi mesečni utrošak para za stanarinu.

 

Cena kirije za ovakav tip stanova u Zemunu iznosi oko 500 evra, Novom Beogradu 600, sa izuzetkom bloka A gde se cena kirije kreće od 900 do 1.000 evra. Porodični život u Beogradu na vodi, za jedan mesec stanovanja koštaće vas od 4.500 evra pa na više.

Na Vračaru starogradnji mesto za stanovanje možete pronaći za 600 do 700 evra, u razvijenijem delu naselja mesečna stanarina će vas koštati od 700 do 900 evra.

Porast cena kirije

Na porast cena kirije svakako je uticalo buđenje privrede i poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji, s obzirom na to da su cene kirija u jeku pandemije korona virusa bile duplo niže.

- Za vreme strogih mera u jeku pandemije imali smo pad cena jer su zaposleni radili od kuća, odlazili na selo, pa su otkazivali unajmljene stanove. Cena kirije je skočila od februara, a najviše potražnje je bilo u martu - kaže za "Blic Biznis" direktor Zidart nekretnine Dušan Mirkulovski.

Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 60.000 hiljada dinara, bračni par sa dve plate dođe na mesečni prihod od nekih 1.000 evra, a kada se sve sabere i oduzme, plate računi i hrana od plate ne ostane mnogo.

U Novom Sadu nešto jeftinije, kirija u Nišu raste

U Novom Sadu je kirija za nijasnu jeftinija u odnosu na Beograd, u Nišu je skočila sa nekadašnjih 150 - 200 evra na 300 do 400. U ovom gradu je skočila i cena kvadrata za kupovinu stana koja se prema najnovijim podacima sajta nekretnine.rs, kreće od 900 do 1.000

Stručnjaci za nekretnine predviđaju da će cena kirija za male stanove rasti ukoliko se od septembra đaci i studenti vrate u školske klupe, jer će biti veća potražnja koja će diktirati i samu cenu najmnine za stan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija