• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

31.08.2021

10:00

Sine, vozi, ako te zaustavi policija, nemoj da se plašiš - ONI TEBI NE MOGU NIŠTA! /video/

printscreen RTV Pink

Društvo

Sine, vozi, ako te zaustavi policija, nemoj da se plašiš - ONI TEBI NE MOGU NIŠTA! /video/

Podeli vest

U jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila preksinoć oko 21 sat u Kurirskoj ulici 1 u Zemun polju tragično je nastradala Slađana A. (16), dok je povređeno još četvoro mladih ljudi

 

Za volanom je bio 16-godišnji mladić koji nije imao vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, otkrio je za Pink poražavajuću činjenicu – mlađi maloletnici zatečeni za volanom vozila ne odgovaraju pred zakonom.

- Detetu do 14 godina ne možete ništa! Protiv njega ne može biti pokrenut prekršajni ili krivični postupak, a ako ima 14 ili 15 godina, što se vodi kao mlađi maloletnik, pred sudom može da dobije vaspitnu meru, ali ne i novčanu kaznu, kaznu zatvora, kaznene poene, zabranu… - kaže Okanović.

Foto: printscreen RTV Pink

Ističe da ovo znaju mnogi maloletnici, a osim njih, ovo pravilo zloupotrebljavaju čak i roditelji, iako rizikuju život deteta dopuštajući mu da upravlja vozilom bez položenog ispita.

- Neretko roditelji daju detetu automobil i kažu mu: “Sine, vozi, ako te zaustavi policija, nemoj da se plašiš, oni tebi ništa ne mogu”. Ja zaista molim roditelje da shvate da je ovo jako loše – kaže Okanović za “Novo jutro”.

Dodaje da je gotovo nemoguće dokazati da je dete selo za volan uz dozvolu roditelja, pa je teško kazniti njih, ali ističe da je pre nekoliko godina predložena mera trajnog oduzimanja vozila u ovakvim situacijama.

- Mera je nepopularna, ali je nužna, jer bolje da ostanete bez automobila nego bez deteta – kaže Okanović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zzz

pre 2 godine

ovaj sedi u komitetu decenijama, i decenijama kuka na zakone.. pa menjah ih pobogu?

Drakula

pre 2 godine

Nemate pojima,svuda u svetu se roditelj,vlasnik automobila salje na robiju,jos ako ucesnik izazvao smrt,ode evajs godina u smrdekanu,auto ih ne interesuje.

Mrko

pre 2 godine

Okanoviću, Mešaš se tamo gde nisi stručan,gde drugi stručnjaci iz saobraćaja i tehnike treba da daju predloge,a tamo gde si stručan,pravo,nisi sposoban ili nećeš da daš predlog,da predvidiš šta u Zakon o saobraćaju treba uključiti,da nemamo ovako nedefisano i bez sankcionisanja učesnika u saobraćaju,maloletna lica kao u ovom slučaju. Vi iz Agencije ste mogli da prepišete neke članove iz Zakona drugih zemalja,sigurno je ovakav slučaj u SAD definisan i vrlo strog,a pošto su vam usta puna EU i uveli ste u Zakon i ono što kod nas neće nikad biti primenljivo, menjamo propise iz političkih razloga,da li dve zimske gume na pogonskim točkovima,a ne sve četiri,izduvni gasovi se ne mere,starost vozila,oduzimanje vozila,a kabadahija sve više,ni traga od primene.

Pera

pre 2 godine

"Sine samo ti vozi, ne mogu ti ništa". Koja budala od oca može ovako nešto da kaže ? Sada mu je sin postao ubica sa čime će morati da živi i šta će ga proganjati ceo život. Ustvari oca treba staviti iza rešetaka jer je on idejni tvorac zla u rodjenom sinu. Mali sa 16 godina, pijan?????? Nema vočku dozvolu ?????? Busa se prsa kako je veliki junak ?????? E, pa neka sad živi nekažnjen za ubistvo devojke. Koje budale od roditelja ???? Kola odmah oduzeti, pa neka tata kupi druga. Ovaj će mali da ubije jođ nekolicinu svojih dragih drugova. Čestitam i ocu i majci.

Lazni Bot

pre 2 godine

Govoris to na televiziji ciji je sin vlasnika ubio devojku kolima i pobegao i dobio nanogicu 9 meseci.

Zaharova

pre 2 godine

A mali Mitrovic,Babic,Darko Lazic i slicni koji su gazili i ugrozavali ljude se smeju i ponovo voze.

NEBOJŠA

pre 2 godine

окановићу ти си обичан мајмун,који је давно требао бити у затвору ,јер си ''опасан по околину'',а највише за нашг председника !!!

dera

pre 2 godine

Kaze da je gotovo ne moguce dokazati da je vlasnik vozila dozvolio maloletniku da upravlja vozilom . To je vise nego ne tacno , jer da bi ste usli u vozilo i pokrenuli ga potrebno vam je da imate kljuceve , i da stvar bude jos malo zategnutija vlasnik vozila je duzan da obezbedi vozilo od ne zakonite upotrebe , na taj nacin taj vlasnik vozila je odgovoran pred zakonom i kao vlasnik vozila i kao roditelj jer je vaspitno zapustio maloletno lice . Nisam pravnik te ne mogu da navedem sta sve jos nije po zakonu , ali mislim da jedino ako vam neko provali u vozilo i napravi problem jedino tada niste odgovorni .U ovom slucaju pocinjeno je vise krivicnih dela te je oduzimanje vozila kojim su pocinjena ta dela valda normalan postupak, pa vozilo sa kojim se ode u kradju oduzimkaju , sta je ovde sporno ? O agencijo za prskalice , brisace , ogrebotine i ,.....ne znanje !!!

Pera

pre 2 godine

Menjajte zakone .. politicari .. zato imate vlast .. sta treba da se desi da pocnete da radite svoj posao?

Popio sam nekoliko piva i seo za volan, savili smo rođendan moje žene... Maloletni vozač (16) ispričao detalje kobne nesreće u Zemun polju!
Hronika

Popio sam nekoliko piva i seo za volan, savili smo rođendan moje žene... Maloletni vozač (16) ispričao detalje kobne nesreće u Zemun polju!

Stravična saobraćajna nesreća dogodila se sinoć u Zemun Polju, usled koje je poginula devojčica Slađana A. (17), a teške telesne povrede opasne po život zadobilo je dete (8). Teške povrede zadobio je i dečak (10), dok su još tri osobe lakše povređene. Reč je o devojci staroj 19 godina, mladiću od 16, kao i devojci od 14 godina. Osmogodišnje dete je kritično i nalazi se u komi

30.08.2021

13:33

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15