• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv

12.10.2021

08:25

NAŠ NAROD SE NEĆE SMRZAVATI, SRBIJA JE SPREMNA! Vučić obezbedio DOVOLJNE KOLIČINE GASA I STRUJE, ovo su njegovi ključni POTEZI!

Fotoilustracija/Tanjug

Društvo

NAŠ NAROD SE NEĆE SMRZAVATI, SRBIJA JE SPREMNA! Vučić obezbedio DOVOLJNE KOLIČINE GASA I STRUJE, ovo su njegovi ključni POTEZI!

Podeli vest

Svet potresa jedna od najvećih kriza zbog skoka cene energenata, dok sa druge strane Srbija ima garancije da će cene struje i gasa biti stabilne. Za razliku od Evrope, koja i pre dolaska zime već strepi da li će se smrzavati zbog visokih cena i nestašice energenata na tržištu, Srbija za sada nema razloga za brigu.U Srbiji će najcrnji scenario biti izbegnut jer su obezbeđene dovoljne količine gasa, ali i struje

Svima je jasno da je naša država sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, nakon izvanredne strategije za prevazilaženje korona krize, potpuno spremna da pokaže snagu i pred novim izazovom, odnosno energetskom krizom.

Potrošači u Srbiji ne osećaju efekte krize, a za to je najzaslužniji najveći investicioni ciklus koji je uz podršku predsednika Vučića pokrenut 2016. godine, kada je EPS započeo modernizaciju termopostrojenja. Upravo to je, prema rečima stručnjaka, doprinelo da Srbiji, kao jednoj od retkih, ako ne i jedinoj ne nedostaje struje.

Ključ uspeha

Direktor "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić navodi da građani Srbije mogu da odahnu jer će snabdevanje strujom biti stabilno i u narednim godinama.

– Mi smo u zavidnoj situaciji, isključivo zbog odluke predsednika Aleksandra Vučića da sačuva i unapredi termoelektrane i rudnike. Ja sam pet i po godina direktor EPS-a, a devet godina sam u energetici i, verujte, niko se nije posvetio energetici na ovakav način kao naš predsednik. On je čak šest puta bio u rudnicima i čak držao sednicu Vlade na kopovima, što je nezabeleženo u istoriji. To je samo dokaz koliko mu je važna energetska stabilnost zemlje, što se u ovoj situaciji i dokazalo – kaže Grčić.

Pažljivo planirane aktivnosti

Direktor EPS-a navodi da se sve aktivnosti unapređenja termosektora vrlo pažljivo planiraju.

– Naredne dve godine građani mogu biti potpuno spokojni kada je reč o snabdevanju strujom i cenama koje sigurno neće rasti, upravo u tom vremenskom periodu prema prognozama će i trajati ova svetska energetska kriza. Mi uveliko remontujemo termosektor, a svi termo i hidro kapaciteti potpuno su spremni, a mi ćemo i dalje imati najjeftiniju struju u ovom delu sveta – navodi Grčić.

Balkanski tok garancija snabdevanja gasom

Sa Balkanskim tokom našoj zemlji je garantovano stabilno snabdevanje gasom, dok srpska domaćinstva neće osetiti poskupljenje električne energije, čija cena ostaje regulisana, a gas neće poskupeti pre 15. aprila, prema najavama.

– Srpske termoelektrane, čiji je udeo u ukupnoj proizvodnji oko 69%, predstavljaju najvažniji oslonac srpske energetike. One bi mogle obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom tokom predstojeće neizvesne zime. Veliki udeo uglja u energetskom miksu u aktuelnoj situaciji omogućio bi zemlji da izbegne rizike koje nose ekstremni vremenski uslovi, s obzirom na to da bi uvoz električne energije iz regiona predstavljao prostor za dodatno prelivanje evropske krize na našu zemlju – navodi stručnjak upoznat sa trenutnom situacijom.

Foto: informer

Termoelektrane-toplane Pančevo dodatni garant stabilnosti 

Pokretanje Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, najavljeno za jesen, takođe je odlična vest za srpsko tržište. Međutim, nije moguće u potpunosti izbeći uticaje sa tržišta EU. To se najpre ogleda u kretanjima na regionalnim berzama električne energije, koje od leta iz meseca u mesec obaraju rekorde u pogledu cene.

– Ipak, kada je u pitanju gas, najavljeno je da će "veliki sistemi plaćati komercijalnu cenu gasa". Šta to konkretno znači, biće jasno kada bude potpisan novi ugovor sa "Gaspromom", što nikad nije samo ekonomsko, već, sada više nego ikad, geopolitičko pitanje. Cena gasa za kompanije zavisi i od ugovora koji sklope sa "Srbijagasom", gde je varijabla i nivo potrošnje – navodi naš sagovornik.

Srbija će u međuvremenu postati i tranzitna zemlja za prenos gasa – od 1. oktobra 3,5 milijardi ruskog gasa godišnje će ići preko naše zemlje putem Balkanskog toka, dela gasovoda Turski tok, do Mađarske do 2035. godine.

– Zvaničnici uveravaju da će snabdevanje gasom ostati stabilno, dok se čeka da Turski tok dostigne puni kapacitet. Skladište gasa Banatski dvor ima dovoljne količine ovog energenta, rekao je direktor "Srbijagasa". U tom smislu, jedno je sigurno – nestašice gasa u Srbiji se ne očekuju. Po završetku izgradnje deonice Niš–Dimitrovgrad, Srbija će od 2023. godine dobijati i gas iz Azerbejdžana preko gasovoda TAP, kao i iz grčkog LNG terminala – navodi poznavalac prilika. Uprkos poskupljenju gasa na svetskom i evropskom nivou, cena ovog energenta u Srbiji iznosi 260 dolara za 1.000 kubika do početka 2022. godine, kada ugovor sa "Gaspromom" ističe, dok na evropskim tržištima dostiže 800 do 1.000 dolara. Prema najavama "Srbijagasa", cena za domaćinstva neće se menjati do kraja grejne sezone.

Činjenice

  • Srbija proizvodi dovoljno struje za svoje potrebe, 70 odsto u termoelektranama na ugalj, 30 odsto putem obnovljivih izvora, tj. hidroelektrana.
  • Uz podršku predsednika Srbije, od 2016. godine EPS je započeo najveći investicioni ciklus, odnosno modernizaciju termopostrojenja, koji je doprineo da Srbiji, kao jednoj od retkih, ako ne i jedinoj ne nedostaje struje.
  • Sve zemlje uvoznice u Evropi uvele su restrikcije za privredu, jer jednostavno nema struje.
  • Ceo region je primoran da uvozi struju, Hrvatska 30-40 odsto, Crna Gora 30 odsto, Albanija 40 odsto, Makedonija 40 odsto. Svi oni su žrtve ubrzane tranzicije i gašenja termoelektrana.
  • Mnogi snabdevači po Evropi bankrotirali su ili je snabdevanje prešlo na rezervno (Austrija, Belgija, Španija, jedan broj nemačkih pokrajina, Italija, Hrvatska, Grčka).
  • Nemačka priprema stare elektrane za proizvodnju struje, kao i uvoz uglja iz Kolumbije.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 2 godine

Vučic je na sve mislio ,kao da je znao da ce do svega ovoga doci!

Nine

pre 2 godine

Toplo srce predsednika greje sve građane Srbije svaka mu čast na svemu zaista

Zdravka

pre 2 godine

Добро је знати да смо обезбеђени на време.

Veki9262

pre 2 godine

Presednik je jos jednom dokazao, da se o svakom koraku mora misliti unapred

Vesna3112

pre 2 godine

Odgovorna politika koju vodi predsednik donece nam i ove zime tople domove

Zvezdica 0707

pre 2 godine

Veliko hvala predsedniku sto brine o gradjanima u svakom, trenutku i sto ne dozvoljava da nas sve sto je lose pogodi

Jovo

pre 2 godine

Svaka cast nasem predsedniku koji u svakom momentu brine za svoj narod.

Mira

pre 2 godine

Nema sumnje da imamo najboljeg predsednika na svetu.

Coki

pre 2 godine

Dobro da je Vucic mislio na sve, Srbija ne mora da brine!

Kosta

pre 2 godine

Hvala Vucicu koji se vec godinama krvavo bori za Srbiju i svoj narod.

Rankovic

pre 2 godine

Nije sve u prihvatanju cinjenica i situacije kakva jeste , sve je u borbi i iznalazenju resenja kao sto to predsednik cini.Gledajte i ucite kako se stiti svoj narod.

Ada

pre 2 godine

Dok bude Vucic na vlasti gradjani ne treba da brinu ni zbog cega!

Vladimir

pre 2 godine

Naravno da naš narod neće da se smrzava jer imamo prijatelje u Rusiji koji su uvek spremni da pomognu.

Vojkan

pre 2 godine

I opet kada je najteže Rusija je ta koja je uz Srbiju.

Miloš

pre 2 godine

Predsednik je na vreme reagovao i obezbedio energente za svoje građane.

Luka

pre 2 godine

Da bi nam neko pomogao moramo biti cenjeni i poštovani jer jedino tako se grade dobri odnosi kao što ih mi imamo sa Rusijom.

Viktor

pre 2 godine

Kao i za sve Vucic misli i na to da nasi domovi budu topli.

Sara

pre 2 godine

Srbija se zalaže za mir i stabilnost, smatra da samo tako i zajedništvom može da se pobedi kriza koja je pogodila ceo svet.

Tara

pre 2 godine

Energetska kriza pogodila je svet. Nestašica i visoka cena gasa je problem sa kojim se suočava Evropa i svet. Vučić se bori da obezbedi što povoljniju cenu gasa. Izgrađen je gasovod,znajući Putina, građani Srbije mogu da bude spokojni po pitanju cene gasa.

bilja

pre 2 godine

Odgovorna politika u oblasti energetike i nema zime.

Olja M

pre 2 godine

Energetika kao i sve infrastrukturne oblasti zahtevaju ozbiljan pristup e tu smo u prednosti jer predsednik zna gde mora biti ozbiljnosti.

Jovana P

pre 2 godine

Vučić sa uspehom odoleva pritiscima "Zelene agende" dok je pritom ne zanemaruje. U isto vreme je, ruski gas koji pruža najčistiji mogući izvor energije od svih fosilnih goriva, već obezbeđen i dugoročno - izgradnjom Turskog toka kroz Srbiju. Ovako se bori za nacionalne i državne interese.

Nena

pre 2 godine

Predsednik Vučić brine za sve ,mozemo biti mirni što se tiče snabdevanja gasom i strujom. Svaka cast!

Nina

pre 2 godine

Srbija je uspešna i jaka zemlja danas. Ima čime da se ponosi i to zahvaljujući odgovornoj politici Vučića.

zoran

pre 2 godine

Nama kao gradjanima izuzetno znaci informacija da mozemo mirno uci u zimu bez bojazni za struju i gas.

Zoran

pre 2 godine

Vlada je donela pametnu odluku da se očuvaju naši domaći, nacionalni resursi i da se ne gase rudnici i ugljenokopi. Zbog toga Srbija danas ima dovoljno kapaciteta da se izbori sa krizom koja je izazvana povećanjem cena gasa na globalnom nivou.

Mladen

pre 2 godine

Vučić je više puta isticao važnost očuvanja naših domaćih rudnika i ta ideja se pokazala kao dobra i tačna jer danas su nam upravo ti rudnici potrebni kako bismo se uspešno izborili sa krizom.

Romulus

pre 2 godine

Neću biti slatkorečiv kao prethodnici, samo ću reći ono što vidim a to je da čovek radi stvari od najveće moguće važnosti za snagu ove zemlje. Energetska stabilnost, vakcine, putevi, privreda, međunarodno odnosi.

Ljubica

pre 2 godine

Hvala predsedniku. Nismo ni sumnjali u njega.

Nena

pre 2 godine

Hvala predsedniku Vučiću što brine o nama ,ne moramo da se sekiram hoćemo li se smrzavati cele zime ili nećemo!On je jedini koji misli na sve i koji stigne sve da uradi i sve ispoštuje!Kakav divan čovek!

Lola

pre 2 godine

Predsednik Vucic zna sta radi, mudar i vest politicar koji misli na svoje gradjane.

Mirjana

pre 2 godine

Predsednik misli o svemu pa i o tome da nama gradjanima ove zime bude toplo.

Srdjan

pre 2 godine

Nasa zemlja nam je sve obezbedila i za to treba voditi odgovornu politiku sto mi svakako vodimo.

Tamara

pre 2 godine

Zahvaljujuci Vucicu, narod ce ziveti u najboljim uslovima. Njemu je narod uvek bio prioritet.

Tamara

pre 2 godine

Vucicu je narod uvek na prvom mestu i to je cinjenica. On je uspeo da potpuno obezbedi i osigura svoj narod.

Tamara

pre 2 godine

Narod je beskrajno zahvalan Vucicu na svemu sto radi za njih. Zahvaljujuci njegovom trudu i zaganju, narod moze ziveti bez straha, vec potpuno osiguran za svoju buducnost.

Jelenaaa

pre 2 godine

Predsednik je mislio na vreme i obezbedio da spremno docekamo zimu!

Jelenaa

pre 2 godine

Zahvaljujuci Vama Srbi ne treba da brinu! Spremni smo za zimu!!!!

Jovana

pre 2 godine

Verujem da će nam ova zima biti topla, jer se rukovodstvo Srbije pobrinulo , na vreme da obezbedi dovoljne količine gasa i struje!

Mimi

pre 2 godine

Ovako se ponaša odgovorna vlast, koja vodi računa o interesima svog naroda.

Vlada

pre 2 godine

Ovo su jako divne vesti pogotovo za nas koji se grejemo na gas

Grada

pre 2 godine

Srbija je uz pomoć velikih prjatelja Rusa došla do stadijuma da nećemo osetiti krizu

Dragan

pre 2 godine

Politiku koju vodi Vučić je odgovorna što se da primetiti

Ana

pre 2 godine

Za razliku od nekih zemlja, Srbija ce biti mirna kako za snabdevanje struje tako u gasa, a sve zahvaljujuci nasem predsedniku. Veliko hvala.

Mima

pre 2 godine

Preživljavali smo i gore stvari, naćiće se neko rešenje da i iz ovog izađemo bez većih posledica po našu ekonomiju.

Marijana

pre 2 godine

Dok nam je Aleksandra Vučića da o svemu misli za nas nema zime.

Lazar

pre 2 godine

Dok je na čelu naše zemlje predsednik Aleksandar Vučić Srbija i njen narod netreba da brine. Živela Srbija!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija