• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - B. S.

21.11.2021

10:15

Od Nove godine u Srbiji bi mogla da se desi nestašica KOJU JE MALO KO OČEKIVAO

Društvo

Od Nove godine u Srbiji bi mogla da se desi nestašica KOJU JE MALO KO OČEKIVAO

Podeli vest

Građane Srbije od Nove godine očekuje nestašica televizora, laptopova, desktop računara i ostale tehničke robe, najavljuju trgovci!

Oni tvrde da su zalihe na domaćem tržištu već sada na minimumu, da će potrajati samo do kraja godine, a da će potom, zbog aktuelne energetske krize i otežanog transporta usled epidemije korone, biti mnogo teže uvesti nove kontingente, naročito onih jeftinijih uređaja. 


Skuplje za 50 odsto
Prema rečima prodavaca, mnoge fabrike, posebno u Kini, prestale su da rade i isporučuju tehniku zbog skoka cena na tržištu energenata, a isto je i sa transportom, koji je takođe poskupeo. Zbog toga su trgovci bili prinuđeni da podignu cene još pre nekoliko meseci, pa je određena tehnička roba sada skuplja i do 50 odsto u odnosu na 2020. godinu. Najviše su poskupeli proizvodi iz nižeg cenovnog ranga, pa se tako televizori koji su pre krize koštali 10.000 dinara sada ne mogu naći za manje od 14.000.


Predrag Manojlović iz "Gigatrona" kaže da ne treba očekivati novi skok cena na domaćem tržištu tehnike, ali da će nestašica i te kako biti. On smatra da će potrošači u 2022. imati mnogo manji izbor proizvoda nego ranijih godina, pre svega zbog otežane i ograničene nabavke. 
- Zbog energetske krize u Kini neke fabrike su potpuno prestale sa radom. Zbog tog globalnog problema možemo doći u situaciju da u Srbiji pojedine robe nema u ponudi ili da na lageru imamo manji broj proizvoda nižih cena i sličnih karakteristika nego što je to do sada bio slučaj. Ovo se uglavnom odnosi na televizore, laptopove i belu tehniku - objašnjava on. 


Manojlović kaže da je tehnika već poskupela u Srbiji i da su u nove cene uračunati povećani troškovi transporta, ističući da je poskupljenje moralo da se desi i da je uslovljeno situacijom na svetskom tržištu.

Foto: Shutterstock

Sva bela tehnika je poskupela


- Više cene određenih modela tehničke robe rezultat su povećanja cena transporta. Pre korone transport jednog kontejnera koštao je dve-tri hiljade dolara, a u ovom trenutku se plaća između 18.000 i 20.000 dolara. Ovo se najviše odrazilo na gabaritne proizvode niske vrednosti, pa su trgovci prinuđeni da smanje uvoz takve robe. Zato su potrošači prošle godine najjeftiniji televizor mogli da kupe već za 9.990 dinara, dok ove godine isti takav košta 14.000 dinara! Međutim, poskupljenje robe zbog transporta se već dogodilo i ne očekujemo da će cene zbog toga ponovo rasti - priča Manojlović.


Ekonomski stručnjaci, s druge strane, nisu uvereni da će nas nova poskupljenja zaobići, jer je rast cena praktično neizbežan kada je potražnja velika, a zalihe robe smanjene ili nedovoljne. Oni takođe napominju da su trgovci tradicionalno zainteresovani za uvećavanje profita i da će verovatno iskoristiti nestašice i probleme sa snabdevanjem da ponovo podignu cene i zarade što više.


Koriste priliku
- Trgovci uvek gledaju da ostvare što veći profit u nekom dužem roku. Iskoristili su krizu sa energentima da odmah počnu da pričaju o nestašici i poskupljenjima. Pitanje je da li ta kriza koja se dešava u inostranstvu baš toliko direktno utiče na nas. Nemamo načina da proverimo, ali nadam se da neće svaka kriza odmah da se prelije na naše tržište - navodi ekonomista Mlađen Kovačević.
Ima i stručnjaka koji smatraju da nas sigurno čekaju više cene nakon nestašice i da je to samo pitanje vremena.
- Pošto se energenti troše u proizvodnji, ali i u transportu, logistici i tako dalje, znači da će ovi proizvodi sigurno poskupeti. Taj transport koji se obavlja u međunarodnoj trgovini postao je kompleksniji, a samim tim i skuplji - napominje prof. Predrag Bjelić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.



Problem je na globalnom nivou


Predsednik udruženja Zaštita potrošača Nenad Bumbić kaže da je cena tehnike povećana i na globalnom nivou, pa je logično da se taj trend prelio i na naše tržište.
- Fabrike ne mogu da stignu da proizvedu svu robu koju su im prodavci naručili, jer ne rade punim kapacitetom, a potražnja je porasla. Zato dolazi do kašnjenja u isporukama, a time i do nestašica, jer se zalihe prodaju pre nego što stigne nova roba. A poznato je da, što je potražnja veća, veća je i cena. Sve te okolnosti izazvane koronom uticale su da i u našoj zemlji poskupe uređaji - objašnjava Bumbić.

Uporedne cene
PROIZVOD                     CENA 2020. CENA 2021.

veš-mašina                    31.100           34.433
televizor (srednja klasa) 29.989          32.999
televizor (niža klasa)      9.990           14.000
frižider (niža klasa)        32.211          37.767
frižider (srednja klasa)   51.100            55.544
rerna                             32.211          35.322
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zaharova

pre 2 godine

Nestasica para je odavno tako da bas nas briga

voja

pre 2 godine

nije mi jasno kako samo to u srbiju poskupljava toliko zasto se to ne desava u zapadnim drzavam ,ja u jednu od njih zivim i upravo sam kupio sve kucne aparate za skoro duplo manje nego u srbiji,ako puskupi gorivo dok je u novinama napisano da ce mozda poskupeti gorivo ,vidis sutra na pumpama vec porasle cene,a zasto to gorivo u evrpskoj uniji ne poskupljava,znaci drzav korov u kom nista nemoze procvetati,jedino sto cveta a to je kriminal,shou programi kao zadruga,i.t.d.

Voja

pre 2 godine

U kakva vest ja nemam leba da jedem tako da ovo ništa nije štrašno.

Saradžogla

pre 2 godine

Ја сам власник три повећа телевизора.Од једног скупљег нема за дневну собу.За'ебо све!Компјутор ми има монитор вредан 1000 евра.Што ово пишем?Ми сељаци волемо да се 'фалимо а ја све то имам јер сам се добро оженио.И сада бих купио још два телевизора кад они веле ће биде несташица .Млого се секирам.А шо ће ми још два?Е,па,зини да ти кажем.

PosmatracSrb

pre 2 godine

Da ste mi vi zivi i zdravi od kad je nestasica tehnike na trzistu ?. İma skoro godinu dana i svaki put je skuplje i skuplje. Sve je skocilo otislo u nebesa samo na zalost radna snaga ostala ista i jos se smanjuje.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija