• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Pešić

02.02.2022

22:01

MOŽETE DA IGRATE KAO KAPLJICA VODE ILI KOCKA LEDA, CILJ JE... Nikola je osvojio PRVO MESTO na takmičenju, a sada je za Informer otkrio ŠTA JE POTREBNO KAKO BISTE NAPRAVILI IGRICU!

prinstcreen

Društvo

MOŽETE DA IGRATE KAO KAPLJICA VODE ILI KOCKA LEDA, CILJ JE... Nikola je osvojio PRVO MESTO na takmičenju, a sada je za Informer otkrio ŠTA JE POTREBNO KAKO BISTE NAPRAVILI IGRICU!

Podeli vest

Nikola Šoškić iz Beograda je, iz sveta filma i rediteljstva, prešao u svet video igara. On je učestvovao na ovogodišnjem Game Jam takmičenju u pravljenju video -igara prvi put i pobedio
Kako se zove tvoja igrica i o čemu se u njoj radi?

- Igrica se zove "Toplo i hladno" (Hot N Cold). Igrač ima mehaniku da menja temperaturu vode i na taj način igra kao kapljica vode ili kocka leda. Cilj je rešiti slagalicu i zaliti, odnosno spasiti kućnu biljku. Žanr je 3D slagalica platformska avantura.

Šta ti je bilo najteže tokom pravljenja igre?

- Najteži deo svakog ovog takmičenja, po mom mišljenju, jeste definisati jasno šta se može napraviti za to kratko vreme, a potom napraviti i neku zaokruženu celinu.

90-IH SMO OVE IGRICE OBOŽAVALI, a sada je bezbedonosni propust otkrio tajnu kompanije NINTENDO!

Koliko je važno imati znanja iz programiranja?

- Nije važno toliko, pogotovo zato što društvene igre često ulaze u obzir za Game Jam. Često imate u timu nekoga ko zna da programira, pa vama onda pomaže iskustvo u narativu, muzici... Ako ste pojedinac koji radi digitalnu igru, zavisi od više faktora, za određene programe preko kojih se prave igrice postoje neke vrste vizuelnog programiranja. Neki su jako jednostavni za razumevanje, pa je moguće brzo napraviti nešto funkcionalno sa minimalno programiranja - rekao je Nikola za Informer i dodao:

Foto: prinstcreen

"Toplo i hladno"

- Programi za pravljenje igrica idu ka tome da budu što pristupačniji nekome ko nikada nije programirao. Ja dolazim iz sveta filma i do pre nešto više od godinu dana nisam znao ništa o programiranju, ali sam sa unreal enginovim sistemom, koji je vizuelno programiranje, uspeo da dođem do tog nivoa da mogu samostalno da radim.

Odakle ti ideja za tako nešto?

- Svaki Game Jam ima neku temu, ovogodišnja tema Global Game Jama je bila "dualnost". Kroz definisanje mehanika igre, lika i cilja, došao sam na ideju da voda sama po sebi ima neku dualnost zavisno od temperature. Takođe, bilo je lako definisati zanimljiv cilj koji dolazi iz lika vode, a da nosi sa sobom neku dualnost, karakter umire kako bi zalio biljku, ali zato biljka živi.

Da li si imao prethodnog iskustva u pravljenju igrica?

- Samostalno pravim i učim kako se prave igre poslednjih šest meseci i to iskustvo mi je ovde pomoglo, ali nikada nisam napravio i objavio igru pre ove.

Koliko ti je vremena bilo potrebno da napraviš igru, koliko inače taj proces traje?

- Za nekih 60 sati konstantnog rada, napravio sam igru od nule. Ta igra ima jedan nivo, ali je jasno kako bi se dalje širila, sve je postavljeno za dalji rad. Proces pravljenja igre zavisi od mnogo faktora, može da se pravi jedan dan, a može i 10 godina. 

Šta je Game Jam?

- Game Jam (Gejm Džem) je takmičenje u kojem pojedinac ili timovi imaju jedan do tri dana da od nule naprave video igru na zajedničku zadatu temu. Od veličine GameJama se razlikuje i broj prijavljenih. Ovo takmičenje u koje sam učestvovao organizovao je Metropolitan Univerzitet i u sklopu Global Game Jama je. Global Game Jam je 10 dana posvećeno Game Jamu na svetskom nivou. Tada svaka država ili zajednica pravi sama Game Jam i sve igre se dodaju na sajt GlobalGameJama kako bi svima bile dostupne.

Foto: Privatna arhiva

Nikola Šoškić
Koji su uslovi za prijavu na takmičenje?

- Zavisi od Game Jama, meni je ovo prvi put da učestvujem. Često nema nekih ograničavajućih uslova, kako se mogu prijaviti ljudi sa dosta godina iskustva u tome, tako i oni koji nemaju iskustva, ali bi voleli da uđu u taj svet.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija