• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

03.03.2022

22:39

SREDNJOŠKOLKA IZ NOVOG SADA DOBILA KECA ZBOG LAZE KOSTIĆA!

Društvo

SREDNJOŠKOLKA IZ NOVOG SADA DOBILA KECA ZBOG LAZE KOSTIĆA!

Podeli vest

Učenici drugog razreda jedne novosadske srednje škole, profesorka je dala jedinicu iz pismenog zadatka o velikim ljubavima srpskih pisaca. Nesrećna devojka je dobila najnižu ocenu uz obrazloženje da je nekoliko puta u tekstu nepravilno pominjala ime ''Lazar'', pišući o Lazi Kostiću

Ova srednjoškolka je analizirajući, čuvenu Kostićevu pesmu ''Santa Maria della Salute'', napisala u svom radu da se u njoj govori o ljubavi, patnji i krivici Laze Kostića i Lenke Duđerski.

 

Foto: Public

Laza Kostić

 

 

Međutim, profesorka je ime ''Lazar'' koje se nekoliko puta pominje u pismenom zadatku zaokružila crvenom bojom, uz još nekoliko redova. A potom je i obrazložila njeno ocenjivanje: ''Nisi se, čak ni potrudila da naučiš kako se pesnik zove. Praktično nisi ništa rekla o samoj pesmi. Prvi deo zadatka je tvoje proizvoljno zaključivanje, koje nema veze sa pesmom. Nedovoljan 1''. Kratko i jasno.

Ali, postavlja se pitanje da li je profesorka bila u pravu. Naime, puno ime ovog našeg čuvenog pesnika je Lazar ''Laza'' Kostić, koji je bio srpski književnik, pesnik, doktro pravnih nauka, advokat, poliglota, novinar, dramski pisac i estetičar. Eh, kada bi Lazar, koji je pod tim imenom upisan i u Srpsku gimnaziju u Novom Sadu, znao da se danas oko njegovog imena ''lome koplja''.

 

Biografija

 

Laza Kostić je srpski pesnik rođen je 12. februara 1841. godine u Kovilju kod Novog Sada, a preminuo je 26. novembra 1910. godine u Beču. Smatra se jednim od najvećih srpskih pesnika. Napisao je najlepšu srpsku ljubavnu pesmu XX veka čiji je naziv „Santa Maria della Salute“.


Otac Petar je bio graničarski podoficir, a majka Hristina je bila poreklom iz trgovačke porodice. Prva dva razreda osnovne škole je završio u rodnom mestu, a podučavao ga je Gligorije Kaćanski. Posle majčine smrti se preselio kod rođaka u Đurđevo gde je nastavio školovanje.

Gimnaziju je pohađao u Novom Sadu, Pančevu i Budimu. 1864. godine je diplomirao, a 1866. godine je doktorirao na Univerzitetu Lorand Etvoš u Pešti. Odmah je postao profesor u Srpskoj gimnaziji u Novom Sadu. Iste godine je učestvovao u stvaranju političkog pokreta „Ujedinjena omladina srpska“ čije je geslo bilo „Srpstvo sve i svuda“. Pokret je bio aktivan do 1871. godine. 1867. godine je posetio izložbe u Parizu i Moskvi. Izabran je za beležnika u Novosadskom magistratu gde je radio pet godina.

Posle toga je počeo da se bavi književnošću, novinarstvom i politikom. 1869. godine je lažno optužen da je učestvovao u ubistvu kneza Mihaila zbog čega je bio uhapšen. Drugi put je završio u zatvoru zbog antiaustrijskog govora na proslavi na kojoj je obeleženo punoletstvo kneza Milana. 1873. godine je izabran za poslanika u Ugarskom saboru i bio je jedan od najbližih saradnika Svetozara Miletića, predsednika Družine za ujedinjenje i oslobođenje Srbije. 1878. godine je bio sekretar Jovana Ristića na berlinskom kongresu.1880. godine je postao sekretar srpskog poslanstva u Petrogradu, ali se posle četiri meseca vratio u Beograd.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija