• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Espreso/Informer

21.03.2022

22:44

VAŽILI SU ZA NAJUSPEŠNIJE SRPSKE VLADARE! Dinastija Nemanjića je svima poznata, ali ovih pet stvari o Stefanu Nemanji retko ko zna!

printscreen

Društvo

VAŽILI SU ZA NAJUSPEŠNIJE SRPSKE VLADARE! Dinastija Nemanjića je svima poznata, ali ovih pet stvari o Stefanu Nemanji retko ko zna!

Podeli vest

Nemanjići su bili sjajni poznavaoci umetnosti i književnosti, a oduvek su se trudili i negovali kulturne spomenike i gradili nove crkve i manastire

Na promociji knjige "Nemanjići biografija", autora Luke Mičete u Skupštini grada Beograda, otkrivene su neke manje poznate, zanimljive činjenice o ovoj vladarskoj porodici.

Nemanjići su dinastija koja je iznedrila 11 vladara, od čega su sedmorica bili sveci, a petorica su napustili svet kao monasi. Nemanjići su vladali 205 godina.

Foto: Youtube printscreeen

Stefan Nemanja

Još jedna manje poznata činjenica koju mnogi ne znaju jeste da su svi Nemanjići imali sjajne žene. Njihove supruge su bile izuzetno cenjene i imale su važnu ulogu u svakodnevnom, ali i političkom životu države. Međutim, malo ko je razmišljao o tome kakve su bile majke.

Važili su za najuspešnije vladare srpske istorije, izuzetne vojskovođe i ktitore.

Nemanjići su bili sjajni poznavaoci umetnosti i književnosti, a oduvek su se trudili i negovali kulturne spomenike i gradili nove crkve i manastire.

Zanimljivost je i to da je Stefan Nemanja sa 62 godine dobio trećeg sina Rastka, dok je njegova žena Ana imala 42 godine kada je rodila Rastka.

Foto: Public

Sveti Sava

Malo ko zna i da je veliki župan Stefan Nemanja sa 84 godine otišao na Svetu Goru, a crkva Svetog Nikole u Kuršumliji je najstarija zadužbina velikog župana.

U postamentu spomenika Stefanu Nemanji nalazi se rodoslov loze Nemanjića.

Najavljeno je i da će, nakon podignutog spomenika Stefanu Nemanji, uskoro biti podignut i spomenik kralju Dragutinu, za vreme čije vladavine je Beograd postao prestonica Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15