• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.03.2022

09:44

AKO OSETITE OVE SIMPTOME, ODMAH SE JAVITE LEKARU! Doktori objasnili šta može da izazove OTOK KOJI NE PROLAZI!

Društvo

AKO OSETITE OVE SIMPTOME, ODMAH SE JAVITE LEKARU! Doktori objasnili šta može da izazove OTOK KOJI NE PROLAZI!

Podeli vest

Produženo stanje u kojem se organizam bori sa produženim simptomima korone ili potpuno novim manifestacijama zdravstvenih problema koji mogu biti različiti poput kardiovaskularnih, neuroloških, bolesti pluća, naziva se postkovid sindrom

Sindrom postkovida ne zabolazi nikoga, a često njegova kompleksnost ne zavisi od težine kliničke slike, kao ni od broja godina koje pacijent ima. Dešava se da osoba virus preleži "na nogama", a potom oseti teške simptome produženog kovida kao što su dugotrajni umor, malaksalost, "moždana magla" i zaboravnost.

Kada je reč o produženim simptomima koji su se javili već tokom infekcije, radi se o tegobama koje se pojave četiri nedelje nakon bolesti. One mogu trajati i godinu dana, rekla je pulmološkinja dr Maja Omcikus sa Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

- Apsolutno može da se javi krvni ugrušak u plućima čak i tokom same pneumonije, nevezano samo za kovid, ali istovremeno i dok traje sama akutna infekcija, ali postoji rizik i nakon te akutne faze, kada se relativno oporavio pacijent, i da dođe do pojave krvnog ugruška. Takođe uz pridružene bolesti i virusnu infekciju pacijent će biti i duže vezan za postelju, što je takođe faktor rizika za nastanak krvnog ugruška - izjavila je dr Omcikus.

Foto: printscreen

Dr Maja Omcikus

Ako osećate bol i probadanje dok dišete, javite se lekaru. Može da se dogodi i iskašljavanje krvi, ne u velikim količinama, ali je u tim situacijama neophodno da se javite lekaru, istakla je doktorka.

Postkovid može dovesti i do upale srčanog mišića ili srčane maramice, aritmije, tromboze, varijacije u pritisku, čak i do infarkta.

Kako je kardiolog prof. dr Nebojša Tasić objasnio, upala srčane maramice, odnosno perikarditis, jedna je od najčešćih komplikacija. Prvi znaci biće probadanje u grudima i kratak dah, a onda će virus "preskočiti" zaštitni omotač srca i doći do srčanog mišića. Tada nastaje miokarditis ili upala srčanog mišica.

Upravo zbog mogućih kardiovaskularnih komplikacija, pacijentima se savetuje mirovanje i to najmanje tri meseca.

- Ako ste imali teži oblik, mirujte najmanje tri meseca, korona je pametan virus ali i nezgodan, oštećuje ceo organizam. Zahteva mirovanje i hidrataciju, a onda to nadograđujemo lekovima, suplementima ili mineralima - rekao je prof. dr Tasić u emisiji "RTS Ordinacija".

Foto: Privatna arhiva

Dr Nebojša Tasić

Takođe bi i na uporne otoke koji ne prolaze trebalo obratiti pažnju, kako bi se moguća pojava tromba ispitala na vreme, podsetio je dr Tasić.

Pacijenti koji su lečeni u bolnici imaju rizik od tromba, naročito ako su imali upalu pluća. Stariji ili pacijenti sa postojećim hroničnim bolestima kao što su kardiovaskularna oboljenja ili dijabetes, takođe su u većem riziku.

Simptomi kardiovaskularnih komplikacija:
  • Umor
  • Kratak dah
  • Nepravilnosti u radu srca
  • Bolovi u grudima ili osećaj "probadanja"
  • Oticanje

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija