• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

28.03.2022

10:03

"NEMA DILEME DA SE MATEJ PERIŠ UTOPIO!" Forenzičar se oglasio nakon pronalaska tela u Savi: Postoji samo JEDNA MISTERIJA!

printscreen mup srbije

Društvo

"NEMA DILEME DA SE MATEJ PERIŠ UTOPIO!" Forenzičar se oglasio nakon pronalaska tela u Savi: Postoji samo JEDNA MISTERIJA!

Podeli vest

Muškarac čije je telo pronađeno u Savi kod Umke nije Matej Periš (27) iz Splita, tvrdi Časlav Ristić, čuveni forenzičar

Ristić je naglasio da nema dileme da se Matej Periš udavio, a slučaj nestalog mladića uporedio je sa slučajem čuvenog pevača Duška Kostića, čije telo nikad nije isplivalo nakon navodnog skoka u reku.

Na Umci, u beogradskoj opštini Čukarica, podsetimo, pronađeno je telo muškarca u fazi raspadanja. Telo je pronađeno zakačeno za jedan splav, a forenzičar Ristić smatra da nije u pitanju Periš.

- Na lekarima sudske medicine je da utvrde koliko je leš dugo bio u vodi. Imaju svoje metode da to utvrde, a na taj način se utvrđuje i identitet. Čini mi se na prvu da to nije Matej Periš. Prema pisanju medija, leš u fazi raspada koji je pronađen, ima na sebi crni prsluk i trenerku crne boje, a iz medija smo saznali da je Periš trčao u majici i imao bele patike. Sama ta činjenica, prema mom mišljenju, dovoljna je da pomislimo da se ne radi o Mateju Perišu - naveo je Ristić.

Foto: printscreen tv happy

Časlav Ristić

Na pitanje novinarke Kurir televizije Ivane Jovanović kako forenzičari utvrđuju identitet leša, Ristić je istakao da postoje dve metode za to.

- Forenzičari samo fiksiraju lice mesta. Utvrđuju identitet samo ukoliko je moguće da uzmu otiske kažiprsta, odnostno svih deset prstiju, ako su na lešu i dalje ruke, a na osnovu toga se utvrđuje njegov identitet. Druga stvar je da se uzima DNK profil i na osnovu bioloških tragova se utvrđuje ko je taj leš sada u vodi i utvrđuje se i na osnovu opisa i na osnovu garderobe koju je imao - kaže forenzičar.

Ristić je naveo da od temperature vode zavisi u kojoj će fazi raspada telo isplivati, ali i od riba koje kidaju komade mesa sa potopljenog tela.

- Obdukcija traje oko sat vremena, a ono što je na lekarima takođe da utvrde jeste da li je smrt nastala udavljenjem ili su postojale neke fizičke povrede, pa je leš završio u vodi i da li je u pitanju neki kriminalni događaj. U kojoj fazi raspada će biti telo zavisi od temperature vode, a u reci imate i ribe koje mogu da otkinu deo tela - navodi Ristić.

Foto: Printscreen You Tube

Matej Periš

Forenzičar je istakao da "nema dileme" da se Periš utopio, ali i da postoji mogućnost da njegovo telo nikada ne ispliva. Slučaj je uporedio sa slučajem pevača Duška Kostića koji je izvršio samoubistvo skokom sa Pančevačkog mosta 1996. godine, a čije telo do danas nije pronađeno.

- Misterije nema u slučaju Periš. Misterija je jedino taj ulazak gde kamere nisu zabeležile taj ulazak. Ali kasnijom rekonstrukcijom i praćenjem njegovog signala na telefonu, meni je sve bilo jasno, čovek je ušao u vodu i nakon stotinak metara plivanja se udavio i sada će telo ili isplivati ili neće. Gledao sam snimke, radio sam mnogo takvih slučajeva, nema tu nikakvih dilema, sve ostalo su spekulacije. Mislim da se neće pojaviti sigurno. Zavisi gde je zapao. Ako se upleo u neko šiblje i granje ili se jednostavno zakačio kod Pančevačkog mosta za neki brod ili u nekom priobalju, možda nikada neće isplivati. Imamo slučaj i pevača Duška Kostića koji je skočio sa mosta i nije se pojavio 25-26 godina - navodi Ristić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija