• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

30.05.2022

07:00

BOLEST BUBREGA POSTALA SVE ČEŠĆA DIJAGNOZA KOD NAJMLAĐIH, UPOZORAVAJU LEKARI! Oko 1.000 dece u Srbiji na dijalizi! Čak 20 čeka novi bubreg!

Društvo

BOLEST BUBREGA POSTALA SVE ČEŠĆA DIJAGNOZA KOD NAJMLAĐIH, UPOZORAVAJU LEKARI! Oko 1.000 dece u Srbiji na dijalizi! Čak 20 čeka novi bubreg!

Podeli vest

Koronavirus, pad imuniteta i neizlečene urinarne infekcije uticale su da se poveća broj dece s teškim bubrežnim bolestima

Deci u Srbiji masovno otkazuju bubrezi, zbog čega moraju na dijalizu, a neretko i na hitnu transplantaciju organa, upozoravaju lekari!

Svake godine u Srbiji oko 20 dece čeka novi bubreg, a oko 1.000 mora na dijalizu jer drugačije ne bi moglo da preživi. Kao glavne uzroke bolesti bubrega lekari izdvajaju genetiku, pad imuniteta, neizlečene urinarne infekcije, ali i koronavirus.

Teške posledice

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Informer da je bolest bubrega postala sve češća dijagnoza kod mališana, pogotovo kod onih koji su preležali koronavirus.

Foto: printskrin/tv pink

Dr Saša Milićević

- Bubrezi su sami po sebi veoma osetljiv organ, ali i veoma važan za funkcionisanje organizma. Svaki pad imuniteta, jak virus ili urinarna infekcija i te kako mogu oštetiti tkiva ovog organa i biti uzrok ozbiljnih hroničnih bolesti. Zato i ne čudi što dosta dece u poslednje vreme mora na dijalizu, čak i na transplantaciju bubrega - kaže dr Milićević i objašnjava:

Simptomi koji ukazuju na probleme sa bubrezima:

* bolovi u donjem delu leđa
* bolovi koji idu ka prednjem delu stomaka
* peckanje pri mokrenju
* krv u urinu
* često mokrenje
* oticanje ruku i nogu

- Glavni uzroci za propadanje bubrega jesu genetika, autoimune bolesti, a u poslednje vreme i sve češće urinarne infekcije koje se ne zaleče... Kada se ne izleče, učestaju, a zbog takvih zdravstvenih tegoba prvo će stradati bubrezi i ozbiljno narušiti zdravlje. Takođe, primetili smo i da se hronična upala bubrega javlja i kod dece koja su imala teži oblik kovida-19. Sve to, nažalost, dovodi do toga da je potrebna hitna dijaliza ili transplantacija. Presađivanje organa, međutim, ide malo teže jer nema dovoljnog broja donora!

Borba za život

Da se svake godine stotine dece javi lekaru zbog ozbiljnih problema sa bubrezima potvrdila je i medicinska sestra Maja Jokić (55), koja već 34 godine radi na odeljenju dijalize i transplantacije bubrega u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Prvi znaci urinarne infekcije:

* visoka temperatura
* bolovi pri mokrenju
* zamućena boja urina
* neprijatan miris mokraće

- Iza sebe imam više od 120 transplantacija bubrega kod dece. Kod nas dolaze mališani kojima pomažemo da nauče da žive s bolešću koju imaju od malih nogu. Nažalost, mi ne možemo potpuno da ih izlečimo, ali zato smo tu da im olakšamo i da im bude najbezbolnije moguće. Samo mi koji radimo na ovom odeljenju znamo koliko je sve to teško, tužno, bolno i stresno, kako za decu tako i za roditelje - kaže sestra Maja, koja nam je opisala kako zapravo izgleda jedna borba za život malog bubrežnog pacijenta:

- Dijalize znaju da traju godinama, jer je to nekada jedina moguća pomoć. Ali kada dođe red na transplantaciju i sam taj dan kada treba da se obavi zahvat, među svima nama vladaju neke posebne emocije i energija. To su momenti kada roditelji donose odluke o životu dece. Organe doniraju uglavnom mame, tate i bake... Moram priznati da mame prednjače. Ne zato što su one hrabrije, već zato što tate ostaju da budu stubovi porodice, da rade, brinu o njima. Mama je ta koja će da bude sa detetom u bolnici. A onda kada se završi procedura, dolazi na red ulazak u operacionu salu. I sada se naježim od tih prizora i napune mi se oči suzama. U salu ulaze u isto vreme. I majka i dete. Ćutke se gledaju i svako brine za onog drugog. Kada se bude iz anestezije, mama pita za dete, a dete traži majku, pita gde je, uplašeno je, plačljivo... A mi smo tu da ih zbrinemo, utešimo i da zajedno pobedimo!

Borba roditelja za život deteta

Medicinska sestra Maja Jokić prisetila se i nekih priča sa odeljenja transplantacije koje, kako kaže, pogađaju pravo u srce.

- Sećam se jednog dečaka koji nije hteo ni lekove, ni vodu, ni hranu, sve je odbijao dok ne vidi svog tatu, koji mu je, inače, dao bubreg. Na kraju sam morala da odem po tatu, koji se oporavljao i imao veliku ranu... Kad ga je video, sin se oduševio i od tog trenutka je sve hteo - priča naša sagovornica i dodaje:

- Isto pamtim i dečaka koji je imao saobraćajnu nesreću. Morao je na transplantaciju. Majka je bez pogovora rekla da će biti donor. Kada je ušla u proceduru, otkrili su joj kancer dojke. Ni to je nije sprečilo da nastavi proces. Išla je na hemioterapije, zračenja, dve operacije, ali je govorila da neće odustati i da će svom detetu dati bubreg. U međuvremenu je dete dobilo poziv za transplantaciju od dobrovoljnog donora dok se majka lečila, i tako mu je život spasen. Kao Bog da ih je pogledao!

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija