• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.06.2022

12:02

GLEDAM DEVOJČICU U BOLNICI NA KOSOVU I METOHIJI I NJOJ KREĆE KRV NA USTA! Potresne reči fotografa o stradanju, terorizmu, NATO agresiji...

printscreen

Društvo

GLEDAM DEVOJČICU U BOLNICI NA KOSOVU I METOHIJI I NJOJ KREĆE KRV NA USTA! Potresne reči fotografa o stradanju, terorizmu, NATO agresiji...

Podeli vest

Goran Tomašević nagrađen je Pulicerom za svoj rad. Britanski Gardijan 2013. godine proglasio ga je za najboljeg novinskog fotografa na svetu

Goran Tomašević je najbolji ratni reporter na svetu. Njegov rad je pre dve godine ovenčan i Pulicerovom nagradom. Više od 20 godina foto-aparatom beleži sukobe širom sveta - sa prostora bivše Jugoslavije, Iraka, Avganistana, Libije, Sirije, Egipta, Južnog Sudana, Konga, Mozambika, Burundija, Nigerije i drugih kriznih područja. Za najboljeg fotografa agencije Rojters proglašen je rekordna četiri puta, a 2008. godine je osvojio nagradu za najbolju fotografiju Rojtersa. List Gardijan 2013. godine proglasio ga je za najboljeg novinskog fotografa na svetu. Trenutno živi u Istanbulu i šef je fotografa agencije Rojters.

Foto: printscreen

Tomašević je ispričao kako je bilo na Kosovu i Metohiji tokom rata ali i kako je, bukvalno upao u tržni centar u Najrobiju u Keniji tokom terorističkog napada u kome je poginulo više od 70 ljudi.

- Bilo mi je teško i u Bosni i u Hrvatskoj ali posebno teško na Kosovu. Moj otac, deda i pradeda su rođeni tamo. Mi smo Srbi iz Drenice. Oni su se pedesetih preselili u južnu Srbiju. Ja nisam imao komunikaciju sa Kosovom sve do rata. Bilo je NATO bombardovanje, pobili su neke izbeglice. Slikao sam dve devojčice koje su izgubile majku. Slikao sam i jednu drugu devojčicu. Mala plava devojčica. Dok me je gledala u bolnici počela je krv da joj ide iz usta. To mi je baš teško palo. Nisam hteo da pošaljem tu sliku. Nisam hteo zbog nje. Teško mi je da inače slikam u bolnici. To sam na primer izbegavao u Iraku. Kad je neko mrtav, to jeste strašno ali to je završena stvar. A ovo kad je čovek u bolnici, to je proces, neka patnja - rekao je Tomašević.

Kenija

Što se tiče Kenije i događaja iz 2013. evo malog podsećanja - u Najrobiju je trajala četvorodnevna opsada tržnog centra u koju su bili umešani islamistički militanti. Bezbednosne snage su ubile pet napadača, a 11 osumnjičenih je uhapšeno. Poginulo je prema tadašnjim prvim procenama više od 60 ljudi, mahom civili.

Foto: printscreen

- Bio sam kod kuće u Najrobiju. I pozove me moj dobar prijatelj koji ima građevinsku firmu u Keniji i kaže mi da je neka pucnjava i da je najverovatnije neka pljačka banke. Kod mene je u tom trenutku bio i šef TV Rojtersa za Afriku. I mi se zaputimo tamo. Dođemo ispred šoping mola, pogledam bolje a ono izbušeni automobili. Počnem da slikam. Uletim kod pandura i pitam ih šta se dešava. Oni nemaju pojma, samo mi kažu da je mrtvih svuda - priča Tomašević za Agelast podkast.

Potom su kako kaže došli policajci u civilu.

- Mi pretrčimo na parking šoping-mola a tamo masakr. Ovi militanti bacali ručne granate. Žena, deca – mrtvi. Imao sam tada operaciju kolena pa nisam mogao da čučnem. Nisam ni pancir nosio, kako ću kad me boli koleno. Imao sam samo neki šlem i gas masku. Pitaju me policajci šta da rade. Rekoh, nemam pojma šta ćete vi, ja sam novinar, ja odoh u tržni centar. Uđemo unutra, tamo isto mrtvi. Slikam. U jednom trenutku sam video militante. Tada sam prekinuo sa slikanjem da me ne bi upucao, jer kad se jedan pojavi uvek drugi cilja. I reko ovaj će da me namesti. Nisam ni stigao da podignem aparat. Da sam podigao upucali bi me - rekao je Tomašević i dodao:

Foto: printscreen

- Kažem policajcu – ako odeš tamo, upucaće te. Nije me poslušao. I dobio je metak u stomak. Sad neće niko da ga iznese, ovi njegovi se uplašili. On mi kaže da ga ja ponesem. Ja šta ću, stavim aparate okolo, bacim ga na rame i počnem da trčim sa njim. U jednom trenutku se uplašio i počeo da puca iz kalašnjikova, umalo me nije pogodio u nogu. Morao sam da ga bacim. E onda su se pojavili specijalci - priča Tomašević.

Kaže kako su ga potom isterali iz tog šoping mola.

- Ja sam se vratio, da bi me onda specijalci pitali gde idem. Rekao sam da sam već bio unutra i da se vraćam tamo. Oni nisu smeli da uđu. Prošao sam pored njih i vratio se pored njih. Bio sam 4-5 sati unutra. Kasnije mi je onaj policajac koga sam nosio poslao poruku da mi se zahvali što sam mu spasao život - ispričao je Tomašević, prenosi Mondo.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija