• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

13.06.2022

11:53

OSVOJILI TRI NAJVIŠA VRHA SEVERNE AFRIKE U JEDNOM POHODU! Planinari "Kinđe" jedini u Srbiji uspeli to da urade!

Privatna arhiva/PD "Kinđa"

Vesti

OSVOJILI TRI NAJVIŠA VRHA SEVERNE AFRIKE U JEDNOM POHODU! Planinari "Kinđe" jedini u Srbiji uspeli to da urade!

Podeli vest

Planinarsko društvo "Kinđa" iz Kikinde jedino je u Srbiji osvojilo, u jednom pohodu, tri najviša vrha u Severnoj Africi, visoka preko 4.000 metara, među kojima je i najviši Tubkal od 4.167 metara

PD "Kinđa" ove godine obeležava 20 godina postojanja, a ovaj značajan jubilej, planinari su obeležili na najlepši način, nedavnim pohodom u Maroku, na planini Visoki Atlas, kada su jedini u Srbiji, u jednom pohodu, osvojili tri vrha Severne Afrike. 

- Najpre smo osvojili najviši vrh Severne Afrike-Tubkal, visok 4.167 metara, a potom dva oko 4.020 metara-Timizguida ( u prevodu na berberski jezik znači džamija) i Rasonaukrim (glava na berberskom). Jedini smo u Srbiji koji smo zadnja dva ubacili u program - navodi planinarski vodič PD "Kinđa", Jovan Jarić za Informer. 

Foto: Privatna arhiva/PD "Kinđa"

Planinari "Kinđe", njih 40, vratili su se sa ovog uspešnog pohoda pre nedelju dana, koji su planirali još pre dve godine, ali su usled pandemije koronavirusa morali da ga odlože.

- Pomerali smo avionske karte pet puta za 40 ljudi, bilo je teško, ali smo naš cilj ostvarili. Kad nešto volite, ne postoje prepreke da to i uradite - kaže Jarić.

PD "Kinđa" godišnje organizuje oko 20 planinarskih pohoda, što je za 20 godina postojanja približno 400 akcija. Najviše vrhova osvajaju na planinama Balkana, ali i šire područje, Slovačka, Rumunija, Afrika. 

- U planu imamo i osvajanje vrhova u Aziji. Na leto krećemo na Ararat, najviši vrh Turske, a naredne godine odlazimo u Iran, planova je mnogo. Nadam se ćemo sve realizovati - dodaje Jarić. 

"Kinđa" ima stotinak članova, a nosi ime po najvišoj tački Kikinde, tačnije najvećem brežuljku severoistočnog Banata, brdu koje predstavlja ostake praistorijske grobnice-humke, na nadmorskoj visini od 83 metara. 

S obzirom da planinari dolaze iz ravnog Banata, kažu da ih to ne sprečava da osvajaju najviše svetske vrhove. 

Koze na drvetu

Planinari "Kinđe" kažu da su svašta videli na svojim putešestvijima, ali su se najviše iznenadili prizorom u Maroku, kada su ugledali koze na drvetu arganu. Njih  lokalno stanovništvo, zbog siromašnih površina pod travom, postavlja upravo na ovo drvo, kako bih se hranili lišćem argana.

Foto: Privatna arhiva/PD "Kinđa"

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set