• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

18.06.2022

23:20

AVIONOM, AUTOBUSOM ILI KOLIMA NA LETOVANJE? Na cenu putovanja utiče mnogo šta, a posebno putarine!

pixabay

Društvo

AVIONOM, AUTOBUSOM ILI KOLIMA NA LETOVANJE? Na cenu putovanja utiče mnogo šta, a posebno putarine!

Podeli vest

Koji je način najjeftiniji da stignete do mora, odnosno do omiljenih letnjih destinacija Srba - Crne Gore, Grčke i Hrvatske

Kada je putovanje automobilom u pitanju, treba imati na umu da su cene goriva variraju od zemlje do zemlje. Tako recimo, pun rezervoar od 50 litara košta skoro 25 evra manje ako ga napunite u Severnoj Makedoniji, a ne u Grčkoj.

Recimo, za putovanje u oba pravca do Halkidikija, za benzin i putarine biće vam potrebno oko 250 evra, dok je u proseku cena povratne autobuske karte oko 90 evra, što je znatno jeftinije. Kada je avionski prevoz u pitanju, cene se kreću u proseku oko 350 evra.

Foto: Pixabay

Ove godine mnogi naši građani putuju u Grčku

Cene variraju

Evo i računice: na primer, pravac Beograd - Halkidiki dužine 750 kilometara, je 1.500 u oba pravca. Automobil, u proseku troši na sedam litara na 100 kilometara što znači da vam je potrebno oko 120 litara goriva. U zavisnosti od tipa, varira i cena te je benzin EP BMB 95 189 dinara, što znači da će vam biti potrebno 200 evra, za evrodizel potrebno je izdvojiti 201.68 dinara po litru, što je 340 evra, za gas će vam biti potrebno manje novca, odnosno oko 120 evra.

Bitna stavka su i putarine, te recimo za pravac koji smo izabrali morate da izdvojite tačno 47 evra ako idete preko Severne Makedonije, ili 40 evra ukoliko putujete preko Bugarske. Putarina Beograd - Preševo je 1.490 dinara, a Beograd - Dimitrovgrad u jednom pravcu 1.310 dinara. Na putu kroz Severnu Makedoniju sada postoji čak pet naplatnih rampi na kojima u jednom pravcu treba platiti 8,5, a u oba 17 evra. Preko Bugarske, cena vinjete koja važi mesec dana je 16 evra.

Kada se podvuče crta, trebaće vam skoro 400 evra za put kolima.

Ukoliko odlučite da u Grčku putujete avionom, ono što je aktuelno u doba turističke sezone je postojanje više letova do popularnih grčkih ostrva, kao što su Santorini, Mikonos i drugi. Cena avionske karte od Beograda do Soluna je od 300 do 460 evra, od Beograda do Santorinija od 250 do 390 evra, od Beograda do Mikonosa, od 344 do 370 evra. U Grčkoj postoji 47 međunarodnih aerodroma dok se najveći nalaze u Atini, Solunu, Heraklionu, Rodoosu, Krfu…

U zavisnosti od destinacije i mesta polaska variraju i cene autobuskog prevoza. Tako je recimo cena autobuske karte u jednom smeru iz Beograda do Grčke od 50 do 93 evra, od Novog Sada cena je od 60 do 80 evra, iz Niša od 45 do 98 evra, i iz Vranja do nekog od željenih odredišta cena je od 40 do 88 evra.

Putarine u Srbiji

Novi Sad – Preševo 1.720

Beograd – Preševo 1.490

Niš – Preševo 590/680

N. Sad – Dimitrovgrad 1.550

Beograd – Dimitrovgrad 1.310

Niš – Dimitrovgrad 360/440

Beograd – Šid 420

*Cene u evrima

Putarine Severna Makedonija

Prva naplatna rampa

60 denara/1,5 evra

Druga naplatna rampa

80 denara/2 evra

Treća naplatna rampa

60 denara/1,5 evra

Četvrta naplatna rampa

80 denara/1,5 evra

Peta naplatna rampa

100 denara/2 evra

Putarine u Grčkoj

Putarina Evzoni 1,8

Putarina Solun 0,5

Putarina Asprovalta 0,9

Solun - Atina 31,35

Evzoni - Halkidiki 2,3

Evzoni - Lefkada 14,65

Evzoni - Tasos 7,40

Evzoni - Krf 10,60

*Cene u evrima

Foto: pixabay

Do Crne Gore je najjeftinije autobusom

Putovanje u Crnu Goru od 40 do 180 evra

Ukoliko najbrže želite da stignete do Crne Gore, tu je avionski prevoz. Cena karte od Beograda do Tivta je od 140 do 180 evra.

Oni koji se odluče da krenu automobilom za putarinu moraju da izdvoje 2, 5 evra za Tunel Sozinu. Što se goriva tiče, ukoliko recimo putujete od Beograda do Budve biće vam potrebno od 120 do 150 evra za benzin.

Kada su u pitanju cene autobuskih karata do crnogorskog primorja cena povratne karte na relaciji Beograd- Budva je 4.800, Beograd - Novi Sad 5.300, a Beograd – Niš 5.300 dinara.

Foto: Pixabay

Benzin je poskupeo do Hrvatske

Gorivo skuplje u Hrvatskoj nego kod nas, putarine paprene

Ukoliko odlučite da u Hrvatsku putujete avionom, cena povratne karte Beograd-Split, je od 210 do 287 evra, Beograd- Rijeka od 150 do 170 evra.

Što se tiče putovanja kolima, litar benzina poskupeo je za 46 lipa, te cena iznosi 13 kuna i 83 lipe, prevedeno u dinarima to 215,65 dinara. Kada je reč o putarinama reč, one se mogu plaćati u gotovini ili kreditnim karticama. Takođe, u ovoj zemlji putarina se može platiti i elektronskim karticama. Za Šibenik je potrebno odvojiti 38 evra, za Rijeku 28, a za Istru oko 27 evra.

Primera radi, cena autobuske karte na relaciji Beograd – Split iznosi 6.000 dinara u jednom pravcu.

Putarine u Hrvatskoj

Batrovci - Zagreb 19 evra

Zagreb - Rijeka 10 evra

Zagreb - Šibenik 22 evra

Rijeka - Umag 14 evra

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija