• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

27.06.2022

22:47

PREMINUO LEGENDARNI KOMANDANT PRIŠTINSKOG KORPUSA! Pukovnik Filipović do kraja agresije pružao žestok otpor teroristima OVK!

printscreen

Društvo

PREMINUO LEGENDARNI KOMANDANT PRIŠTINSKOG KORPUSA! Pukovnik Filipović do kraja agresije pružao žestok otpor teroristima OVK!

Podeli vest

Penzionisani pukovnik Milutin Filipović, legendarni komandant Prištinskog garnizona Vojske Jugoslavije i junak borbe protiv terorista OVK, preminuo je 26. juna

Informacija o njegovoj smrti objavljena je na patriotskoj fejsbuk stranici "Čojstvo".

Nakon dislokacije Vojske Jugoslavije i jedinica MUP sa Kosova i Metohije Filipović je ostao u južnoj srpskoj pokrajini.

Filipović je 25. juna 1999. godine, kada su grupe Albanaca i terorista takozvane OVK pokušale da upadnu u zgradu opštine, zajedno sa svojim oficirima i vojnicima pružio oružani otpor banditskim grupama.

Intervenisale su britanske snage KFOR-a, i dvojicu pripadnika Vojske Jugoslavije odveli u zatvor kod Lipljana, gde su ostali do 29. juna 1999. godine.

- Taj 25. juni je bio po mnogim pokazateljima prelomni za dalji ostanak srpskog stanovništva u Prištini, ali su mnogi Srbi i posle toga ostali u Prištini, sve dok se pod stravičnim pritiscima i ubistvima nisu potpuno iselili iz nje - rekao je pukovnik Filipović u jednom intervjuu.

Pukovnik je sa grupom oficira, podoficira i vojnika ostao na Kosovu i Metohiji po tački 10 uredbe Štaba vrhovne komande, kojom je predviđeno da sva profesionalna vojna lica i civilna lica na službi u Vojsci Jugoslacije koja žele da ostanu na teritoriji KiM zadržavaju status pripadnika VJ.

Milutin Filipović je rođen u Prištini u boračkoj porodici. Otac Slobodan je bio nosilac "Partizanske spomenice", a majka Jelena je bila učesnica NOR-a.

Pukovnik Filipović je posle završetka Vojne akademije službovao u Beogradu, Smederevskoj Palanci, Čačku i Prištini, gde je ostao sve do kraja NATO agresije, 29. juna 1999. godine.

Zbog svoje fantastične memorije i energije pukovniku Filipoviću su njegovi saborci nadenuli nadimak "kompjuter Prištinskog korpusa", pošto je u svakom trenutku znao gde se nalaze jedinice i tehnika ove čuvene formacije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srđan

pre 1 godinu

СЛАВА ТИ И ХВАЛА ВИТЕЖЕ СРПСКИ!

NISMO MI IZABRALI VIDOVDAN, VEĆ NAŠI NEPRIJATELJI! Čedomir Antić o najvećem  srpskom prazniku: Na taj dan Srbima su servirana najteža iskušenja
Društvo

NISMO MI IZABRALI VIDOVDAN, VEĆ NAŠI NEPRIJATELJI! Čedomir Antić o najvećem srpskom prazniku: Na taj dan Srbima su servirana najteža iskušenja

Istoričar Čedomir Antić ocenio je danas da Vidovdan za najveći srpski dan i praznik nisu izabrali Srbi, već njihovi neprijatelji, koji su im uvek na taj datum servirali najteža iskušenja, počev od Kosovske bitke 1389. godine do izručenja nekadašnjeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića 2001. godine

27.06.2022

17:28

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Tresao se supervulkan, najjače u poslednjih 40 godina! Čak 150 zemljotresa u okolini Napulja, ovo ne sluti na dobro!
Italija u strahu!

(VIDEO) Tresao se supervulkan, najjače u poslednjih 40 godina! Čak 150 zemljotresa u okolini Napulja, ovo ne sluti na dobro!

Kuće su evakuisane, a mnogi ljudi spavali su u automobilima ili na ulici nakon što je najjači zemljotres u poslednjih 40 godina potresao oblast oko ogromnog supervulkana Campi Flegrei u blizini Napulja. Podsetimo, potres jačine 4,4 stepena po Rihterovoj skali u Pocuoliju, gusto naseljenom lučkom gradu, praćen je sa 150 zemljotresa koji su se snažno osetili i u Napulju.

21.05.2024

22:01

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija