• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/zena.blic.rs

12.07.2022

21:30

ZNAMO KO JE MILUNKA SAVIĆ! A, ZNATE LI  KO JE DELFA IVANIĆ? Tražila je da je streljaju umesto DRAŽE MIHAILOVIĆA, ćerka je čuvenog vojvode, odlikovanja je imala za... ZABORAVILI SMO JE...

Fotoilustracija

Društvo

ZNAMO KO JE MILUNKA SAVIĆ! A, ZNATE LI KO JE DELFA IVANIĆ? Tražila je da je streljaju umesto DRAŽE MIHAILOVIĆA, ćerka je čuvenog vojvode, odlikovanja je imala za... ZABORAVILI SMO JE...

Podeli vest

Prva žena farmaceut u Srbiji i prva Srpkinja koja je ponela najviše međunarodno humanitarno priznanje Crvenog krsta "Florens Najtingejl", bila je i novinar i požrtvovana bolničarka na najkrvavijim ratištima na Balkanu. Razlikovala se od modela žena svoje epohe i do kraja ostala verna idejama u koje je verovala. Kao pristalica ravnogorskog pokreta, više puta je podnela žrtvu u zatvorima Gestapoa.

Delfa Ivanić, žena neobičnog imena, rođena je 6.marta 1881.godine u Podgorici. Bila je ćerka čuvenog vojvode iz Hercegovačkog ustanka i vođe Srba Katolika u Popovom Polju, Ivana Musića, koji je pred kraj života prešao je u pravoslavlje. 

Nakon preseljenja sa porodicom u Beograd, Delfi prvo umire majka,Cvija Vukasović(koja takođe ima čuvene korene i potiče iz ugledne hercegovačke porodice iz Stoca), a potom u 40.godini i otac Ivan Musić.

 

 

Tada osmogodišnju Delfu usvajaju Mihailo Bogićević,gradonačelnik Beograda i veliki dobrotvor, i njegova supruga Katarina.

Po završetku Više ženske škole, Delfa odlazi na studije hemije u Ženevu. Studije prekida zbog smrti svoga poočima i odlazi u Skoplje, gde radi kao nastavnica francuskog jezika i biologije u srpskoj Višoj ženskoj školi. Tu upoznaje svog budućeg supruga Ivana Ivanića, književnika i vicekonzula, autora brojnih etnoloških radova na temu Srbije i Balkana za koga se udaje 1901.godine. Bračnu sreću Ivanića upotpuniće i usvojena ćerka Ivanka.

Foto: wikipedia.org/public

Ivan Ivanić, diplomata i suprug Delfe Ivanić

Osnivanje Kola srpskih sestara

Iste godine Delfa započinje svoj humanitarni rad, a već 1903. godine sa slikarkom Nadeždom Petrović, književnikom Branislavom Nušićem i suprugom Ivanom Ivanićem osniva Kolo srpskih sestara, čiji je cilj bio da se pomogne Srbima van tadašnje teritorije Srbije. Delfa Ivanić i Nadežda Petrović osnovale su 1912.godine i prvo obdanište za decu zaposlenih žena u Beogradu koje se zvalo "Čuvalište Svete Jelene".

Foto: wikipedia

Slikarka Nadežda Petrović zajedno sa Delfom Ivanić formirala je Kolo srpskih sestara

Delfa je zajedno sa mužem Ivanom Ivanićem bila i urednik "Carigradskog glasnika", jedinog glasila na srpskom jeziku za dva miliona Srba koji su živeli na teritoriji Osmanskog carstva. Početkom balkanskih ratova bila je zaslužna za formiranje bolnice Kola srpskih sestara u kojoj je sama pomagala kao bolničarka, prikupljala hranu i nabavljala opremu.

Foto: public/Wikipedija

Jedna od mnogobrojnih bolnica koje je osnovalo Kolo srpskih sestara

Kolo srpskih sestara organizovalo je tromesečne medicinske kurseve za žene zahvaljujući kojima je Srbija je imala više od 300 obučenih bolničarki na početku Balkanskih ratova. Zbog kontakata i žive prepiske sa mnogim evropskim naučnicima, aristokratama i vladarima uspela je da dobije novčane priloge za 47 bolnica na frontu.

Prvi svetski rat 

Početkom Prvog svetskog rata Delfa u Skoplju organizuje doček čuvenoj engleskoj humanitarki ledi Pedžet, uz čiju pomoć otvara bolnicu u Sava Mali u Beogradu i organizuje smeštaj za 600 srpskih đaka i studenata u Oksfordu, Birmingemu i Škotskoj. Zajedno sa srpskom vojskom i narodom povlačila se preko Albanije,i tom prilikom joj je zdravlje ozbiljno narušeno.

Delfa organizuje srpske žene u Nici, Parizu i Ženevi koje prikupljaju sredstva za pakete zarobljenicima. Animira francusku vladu, koja se zbog Delfinog insistiranja obavezala da šalje humanitarnu pomoć, zahvaljujući kojoj je spaseno na hiljade srpskih života.

Delfa misiju dobrotvora ne prekida ni po završetku rata. Oprema dom za ratnu siročad u Čačku i učestvuje na brojnim Međunarodnim kongresima žena. Smrt muža Ivana Ivanića 1935. godine, jedno vreme udaljiće je iz društvenog života, ali već početkom Drugog svetskog rata Delfa se ponovo aktivira na priupljanju pomoći za najugroženije zatvorenike po logorima i zatvorima. 

 

 

Drugi svetski rat i spremnost na žrtvu

Tokom Drugog svetskog rata Nemci zabranjuju rad Kola srpskih sestara, a Delfu, zbog odbijene saradnje hapse i oduzimaju joj svu imovinu. Nakon izlaska iz zatvora Delfa  Ivanić odbija ponuđenu saradnju sa Milanom Nedićem i postaje pristalica ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića. 

Gestapo je ponovo hapsi 1944.godine, a nakon ulaska partizana u prestonicu hapse je kao protivnika komunista i zbog otvorenog pisma Prezidijumu Jugoslavije u kome nudi svoju glavu u zamenu za glavu Draže Mihailovića.

Foto: Tanjug

Draža Mihailović u zatočeništvu

U ovom pismu ona nove vlasti poziva da pokažu velikodušnost pravog pobednika i pomiluju Dražu Mihailovića. Delfa nudi da je streljaju umesto njega, samo da ne izazivaju dalji razdor u srpskom narodu: "… ja nudim dragovoljno svoju glavu iako znam da ona više mnogo ne vredi, nudim nju i molim da budem streljana ja, umesto osuđenog Draže Mihailovića."

Proglašena je državnim neprijateljem i, posle dužeg zatočeništva, puštena na inicijativu viđenijih Srba, među kojima je bio i Jaša Prodanović, potpredsednik FNRJ.

Nakon što je oslobođena od strane komunista, bila je pod stalnom prismotrom i nadziranjem novih vlasti, što je uslovilo to da se Delfa Ivanić povuče iz javnog života, a Kolo srpskih sestara bude zabranjeno kao društvo velikosrpskog i buržoaskog karaktera. 

Delfa Ivanić umire 14.avgusta 1972.godine u Beogradu. Sahranjena je na Novom groblju u blizini Nadežde Petrović, prijateljice sa kojom je osnovala Kolo srpskih sestara i zahvaljujući kome je spaseno nekoliko hiljada života.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Otac Papapetrua emotivan: Rano ujutru mi je stigla jedna poruka iz Srbije...
Košarka

Otac Papapetrua emotivan: Rano ujutru mi je stigla jedna poruka iz Srbije...

Najveća nagrada za mene je to što mi je u rano jutro, oko 2 sata po grčkom vremenu, jedan dobar prijatelj iz Srbije, koji je običan ljubitelj sporta, poslao poruku i rekao. „Nedostaju nam Janis i Lesor, mnogo ih volimo" - poručio je nekadašnji košarkaš Panatinaikosa i otac Janisa Papapetrua, Argiris Papapetru.

28.05.2024

18:06

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31