• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.08.2022

12:58

ONAKO KAKO VERUJEMO, TAKO I ŽIVIMO! Patrijarh Porfirije u Teslinom Smiljanu!

Tanjug

Društvo

ONAKO KAKO VERUJEMO, TAKO I ŽIVIMO! Patrijarh Porfirije u Teslinom Smiljanu!

Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije posetio je danas Eparhiju gornjokarlovačku povodom osvećenja obnovljenog Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu

Na današnji praznik Svetog proroka Ilije patrijarh srpski Porfirije služiо je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Petra i Pavla u Smiljanu.

Pre toga je osveštao Hram Svetih apostola Petra i Pavla uz sasluženje episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, domaćina i osečkopoljskog i baranjskog Heruvima. Služenju su pored velikog broja Srba prisustvovali predsednik SDSS-a Milorad Pupovac, poslanik u Saboru Dragana Jeckov i Jovan Vlaović direktor SDF-a.

Foto: informer.rs

 

Patrijarh Porfirije je u obraćanju po okončanju liturgije poručio vernicma: Vera je po rečima Svetih Otaca osnov našeg života: Onako kako verujemo tako i živimo. Dakle naša vera nije naprosto naše pojedinačno mišljenje i naš izolovani stav, nego je naša vera izraz volje Božje koja se pretvara u praksu, u delo u našim  životima.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla, podignut je na kraju 17. stoleća. Nikola Tesla se rodio 10. jula 1856. godine u parohijskom domu tik pored Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je služio njegov otac, veoma ugledni i obrazovani protojerej Milutin. U tom hramu je veliki srpski naučnik i kršten, već dan po rođenju.

Foto: informer.rs

Istorijska poseta patrijarha Porfirija podudara se sa godišnjicom mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941. godine, koje je nastavljeno i narednih avgustovskih dana, kada je pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i dece do staraca. U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i jedanaest bliskih Teslinih rođaka. Ustaše su, u nameri da zatru svaki trag naroda koji je iznedrio Nikolu Teslu, 1942. godine crkvu sravnili sa zemljom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija