• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

20.08.2022

22:03

ZABRINJAVAJUĆE! NAJGORA SUŠA U POSLEDNJIH 500 GODINA POGODILA EVROPU! PRESUŠIO DUNAV U BUGARSKOJ Stale barže sa ugljem, gvožđem, đubrivom...

MGSI

Društvo

ZABRINJAVAJUĆE! NAJGORA SUŠA U POSLEDNJIH 500 GODINA POGODILA EVROPU! PRESUŠIO DUNAV U BUGARSKOJ Stale barže sa ugljem, gvožđem, đubrivom...

Podeli vest

Usled niskog vodostaja rečni transport je potpuno obustavljen. Srbija će pomoći Bugarskoj da se očisti deo toka reke

Najgora suša u poslednjih 500 godina pogodila je Evropu, a najteža situacija je u Bugarskoj, gde je Dunav gotovo presušio! Zbog toga je rečni transport u ovoj zemlji potpuno obustavljen, pa barže natovarane ugljem, gvožđem, đubrivom, metalom, žitaricama i drvnom građom stoje danima i ne mogu da prevezu robu!?!

Iako je Dunav u Srbiji plovan, zbog problema u Bugarskoj do naše zemlje ne može da stigne ugalj, koji nam je neophodan za proizvodnju struje u termoelektranama. Da bi se ovaj problem rešio što pre, Vlada Srbije pomoći će Bugarskoj i poslati bagere da očiste korito reke.

Slab uvoz

Barže i brodovi sa derivatima nafte su zarobljeni jer se delom Dunava u Rumuniji i Bugarskoj ne može ploviti
Tomislav Mićović

 

Pomoć Bugarskoj

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sastao se juče u Sofiji sa potpredsednikom vlade Bugarske i ministrom saobraćaja te zemlje Hristom Aleksijevom. Naša zemlja je ponudila pomoć komšijama i dogovoreno je da bageri iz Srbije izvrše hitne radove na delu toka Dunava kroz Bugarsku.
- Dunav je naš zajednički autoput i od strateške je važnosti za obe države. Zahvaljujem se potpredsedniku bugarske vlade zato što je pokazao spremnost da njihova železnička infrastruktura omogući prednost našem kargo saobraćaju koji će nas snabdevati ugljem. Formirana je zajednička radna grupa koja će sprovoditi poslove bagerskih radova na Dunavu i železničkog transporta uglja za EPS - rekao je on i dodao:
- Srbija je trenutno pred najvećim energetskim izazovom u snabdevanju ugljem i zato nam je veoma važna podrška Bugarske!


Ništa bolja situacija nije ni kada je transport nafte i benzina u pitanju. U Srbiju trenutno stižu samo tankerice - mali brodovi, jer barže usled niskog vodostaja reke ne mogu da stignu do naših obala.
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da je Dunav u Srbiji plovan, ali da barže sa naftnim derivatima trenutno ni prazne ne mogu da pređu preko nekih tačaka na Dunavu u drugim državama.
- Brojne barže i brodovi koji prevoze derivate nafte za Srbiju zarobljeni su prema Konstanci jer se delom Dunava u Rumuniji i Bugarskoj ne može ploviti. Pojedina plovila su zarobljena i prema Budimpešti jer i u Mađarskoj postoji jedna tačka koja nije plovna. Srpsko tržište se u najvećoj meri snabdeva derivatima iz Rafinerije u Pančevu, ali jedan ozbiljan deo doprema se iz uvoza. Ukoliko njega nema, snabdevenost može biti ugrožena - kaže on.

Slab transport Rajnom, stao uvoz iz Nemačke!


Zbog visokih temperatura i leta bez kiša niski vodostaji su veliki problem i u Nemačkoj. Reka Rajna, koja je posle Dunava najprometnija, gotovo da je presušila, zbog čega je uvoz bakra, starog gvožđa i ostalih sirovina u Srbiju dosta manji nego što bi trebalo da bude. Suša koja traje već mesecima paralisala je celu Evropu, a prema procenama, mogla bi da se nastavi i u naredna tri meseca. Stručnjaci upozoravaju da bi potpuni prekid saobraćaja na ovoj reci naneo težak udarac celoj evropskoj ekonomiji.

 

 

Preskup transport
Mićović kaže da proizvođači derivata razmišljaju o drugim načinima transporta, ali da su sve opcije mnogo nepovoljnije i skuplje.
- Svaka železnička kompozicija može da preveze daleko manje derivata nego što mogu brodovi, a nema ni dovoljno vagona da bi mogao biti zamenjen transport Dunavom. Derivati se prevoze i auto-cisternama, drumskim saobraćajem, što je tek izuzetno skupo. Dobra vest je da se za naredne nedelje najavljuju veće padavine u Nemačkoj, što bi moglo da pomogne da se nivo Dunava podigne. Očekuje se da će tada brodovi uspeti da dovezu barem izvesne količine derivata iz pravca Budimpešte i Bratislave - rekao je on.

 

Prevoz robe sve skuplji

Zbog suše i niskog vodostaja transport rekama je gotovo nemoguć, a i ono malo što uspe da isplovi zbog cele situacije mnogo je skuplje nego pre. Prevoz tone robe baržama nekada je koštao 20, a danas čak 94 evra!?

Drumski transport je nedovoljan i mnogo skuplji. Primera radi, za transport robe koji staje na jednu baržu, potrebno čak 40 do 100 kamiona, što će cenu prevoza, a samim tim i robe. drastično podići.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aco

pre 1 godinu

Nadam se da nece nas i ruse okriviti za ovu susu.

Izbori 2024

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija