• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurirs/Informer

23.10.2022

20:28

NEPLANIRANA TRUDNOĆA KOD 60 ODSTO ŽENA SA LUPUSOM POGORŠAVA BOLEST! Doktorka objašnjava: Duga je lista komplikacija, a najčešće su ove

Pexels

Društvo

NEPLANIRANA TRUDNOĆA KOD 60 ODSTO ŽENA SA LUPUSOM POGORŠAVA BOLEST! Doktorka objašnjava: Duga je lista komplikacija, a najčešće su ove

Podeli vest

Duga je lista mogućih komplikacija kod trudnica sa sistemskim lupusom - povišen pritisak, preeklampsija, prevremeni porođaj, tromboze, embolija pluća... I beba može imati lupus, poremećaj jetre, srčani blok... Ali je važno da žene znaju da i s lupusom mogu imati normalne trudnoće i roditi zdravu decu ako se redovno kontrolišu, zdravo žive i imaju dobre lekare

Internista pulmolog dr Rada Tešić iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Vojvodine za Kurir objašnjava da je sistemski eritemski lupus (sistemski lupus iliti lupus) najčešće bolest mladih žena. To je autoimuna bolest - imuni sistem (koji normalno štiti telo od infekcije) napada sopstvena tkiva kao da su strano telo, ali i sistemska - može biti oštećen bilo koji organ u telu. Najčešća su oštećenja kože, zglobova i bubrega. Može imati vrlo blag ili težak, po život ugrožavajući tok.

- Žena koja boluje od lupusa obično nema problem da ostane u drugom stanju, ali se trudnoća smatra rizičnom. Periodi u kojima se bolest razbukta smenjuju se sa onim mirnima u kojima i treba planirati trudnoću. Izgledi za uspešnu trudnoću mnogo su veći ako je bolest u mirnoj fazi (remisiji) najmanje šest meseci - naglašava dr Tešić i dodaje da bi žene tokom redovnih pregleda ginekologa i imunologa trebalo da prođu prekoncepcijsko savetovanje, kako bi se odredilo idealno vreme za trudnoću i procenili rizici po zdravlje žene.

A rizici po majku mogu biti višestruki, te je, čim se utvrdi trudnoća, potreban detaljan pregled, koji uključuje i procenu funkcije bubrega i određivanje prisustva za trudnoću značajnih antitela i drugih imunoloških markera bolesti.

- Može doći do pogoršanja i aktivacije lupusa (egzacerbacija iliti relaps) što se viđa u 7-33% slučaja ako je bolest bila u mirnoj fazi kada je žena zatrudnela. Pogoršanja su mnogo češća, čak i do 60%, kod neplaniranih trudnoća u periodima aktivne bolesti. Duga je lista komplikacija trudnoće, a među najčešće spadaju povišen krvni pritisak, preeklampsija, prevremeni porođaj, hitan carski rez, krvarenje u porođaju, tromboze ili embolije pluća. Preeklampsija se viđa nakon 20. nedelje, dolazi do porasta krvnog pritiska i oštećenja organa i češće je imaju žene sa sistemskim lupusom nego zdrave - objašnjava dr Tešić.

Foto: PIXELL

Neke žene, ističe dr Tešić, imaju i tzv. antifosfolipidni sindrom koji nosi povećan rizik od tromboza u telu majke ili krvnim sudovima posteljice, i pobačaja, a koji se dokazuje prisustvom specifičnih antitela i testovima zgrušavanja krvi zbog čega je ponekad potrebna primena lekova protiv zgrušavanja krvi.

- Takođe, neke žene s lupusom imaju posebnu vrstu antitela (AntiRo/SSA i antiLa/SSB), koja mogu da prođu posteljicu i izazovu lupus novorođenčeta, koji se javlja kod oko 10% žena trudnica koje ih imaju. Beba može da ima karakterističan kožni osip, ređe smanjen broj krvnih ćelija ili poremećaj jetre, a najozbiljnija komplikacija je kompletan srčani blok koja se, na sreću, javlja izuzetno retko (2% slučajeva) - navodi dr Tešić.

Lupus novorođenčeta prolazi nakon nekoliko meseci, koliko je potrebno da antitela majke iščeznu iz tela deteta.

- Međutim, ako dete ima srčani blok, koji može da se uoči već nakon 16. nedelje trudnoće, ostaje mu doživotno. Ta deca uspešno se leče ugradnjom pejsmejkera - naglašava dr Tešić i dodaje:

- Važno je znati da žene s lupusom mogu imati nekomplikovane trudnoće i roditi zdravo potomstvo, ali one moraju da imaju strpljenja za česte preglede, na svake dve do četiri nedelje do 28. nedelje trudnoće, a potom su još češće. I moraju da sarađuju sa imunolozima i ginekolozima s iskustvom u lečenju rizičnih trudnoća.

Foto: Pixabay

ŠTA ŽENA S LUPUSOM MOŽE DA UČINI DA POBOLJŠA ISHOD TRUDNOĆE:

- da koristi suplement koji sadrži folnu kiselinu (koje ima u većini multivitaminskih preparata)

- u pripremi za trudnoću da prestane da puši i uzima alkohol

- unos kofeina ograničiti na 1-2 šoljice kafe na dan

- zdrava ishrana

- žene koje koriste hidroksihlorokvin da to nastave i u trudnoći

- primenu ostalih lekova, poput kortikosteroida, razmatra imunolog

- ako žena ima odranije povišen krvni pritisak, što je naročito kod onih s oštećenjem bubrega, razmatra se promena lekova u one bezbedne


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija